שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 14,797 בתים ,  17:10, 17 במרץ 2008
דף חדש: '''צמחונות''' היא אורח חיים תזונתי המבוסס על הימנעות מאכילת בשר ולרוב גם הימנעות מאכילת דגים. [[טב...
'''צמחונות''' היא אורח חיים תזונתי המבוסס על הימנעות מאכילת [[בשר]] ולרוב גם הימנעות מאכילת [[דג|דגים]]. [[טבעונות|טבעונים]] נמנעים בנוסף לכך מכל מזון מהחי, כולל גם [[ביצה (מזון)|ביצים]], [[חלב]] ו[[דבש]].

==היסטוריה של הצמחונות==

אנשים שבחרו במודע להימנע מאכילת בשר התקיימו עוד משחר ההיסטוריה; המקרים המתועדים המוקדמים ביותר הידועים לנו של צמחונים מגיעים מהמאה השישית לפנה"ס, ביוון העתיקה ובהודו. המניע לצמחונות היה מטעמים דתיים, מתוך אמונה בגלגול נשמות, שהובילה להתחשבות בכל יצור חי.

ביוון היו אמונות אלו מקובלות בקרב הפיתגוראים והאורפאים, בהודו הן הגיעו כנראה לראשונה מתוך הבודהיזם והג'ייניזם, והתפשטו לתוך התרבות ההודית כולה, בה הצמחונות נשארה מקובלת מאוד גם כיום.

במערב ההשפעה של התפיסות הצמחוניות על התרבות נשארה מעטה, אם כי עוד בימי האימפריה הרומית היו מחברים כפלוטארכוס ואובידיוס שכתבו בגנות אכילת בשר.

עם עליית הנצרות, הצמחונות נעלמה כמעט לגמרי בתרבות המערבית, ולא ידוע כמעט כלל על צמחונים בימי הביניים. צמחונות הייתה נהוגה בקרב הקתרים שנרדפו כמינים על ידי הכנסייה.

במאה ה-19, עם עליית העניין בדאגה מוסרית לבעלי-חיים, החלה גם הצמחונות להיות יותר מקובלת שוב. המשורר פרסי ביש שלי פרסם את המנשר הראשון בהיסטוריה לעידוד תזונה צמחונית, שצורף כנספח לשירו "המלכה מב", וב-1847 קמה באנגליה האגודה הצמחונית הראשונה, ובעקבותיה, אגודות נוספות דומות קמו במדינות המערב השונות.

במקומות רבים בעולם קמו יישובים צמחונים, ביניהם גם היישוב אמירים בישראל. כיום צמחונות היא תופעה הולכת וגדלה בחברה המערבית, הן בגלל המודעות הגדלה ל[[זכויות בעלי חיים]] ולסבלן, והן בגלל המודעות הגדלה גם כן לבריאות והשמנה וכן לבעיות סביבה של תעשיית החי.

==טעמים לבחירה בצמחונות==
הבחירה בצמחונות עשויה להיות מבוססת על טעמים שונים. כמה מהעיקריים בהם הם:

===טעמי מצפון===
{{הפניה לערך מורחב|זכויות בעלי חיים}}
[[תמונה:Zimhonut.jpg|שמאל|ממוזער|150px|חוברת עברית לקידום צמחונות, המופצת על ידי ארגון לזכויות בעלי-חיים]]
רבים מהצמחונים בוחרים באורח חיים צמחוני מתוך התנגדות [[מוסר|מוסרית]]. יש המתנגדים לעצם הריגת בעלי חיים למאכל, ויש שאינם מתנגדים לעצם ההריגה של בעלי חיים, אבל מתנגדים לתנאים הקשים בהם מוחזקים [[בעלי חיים]] ב[[משקים מתועשים]], כגון כליאה בצפיפות, הפרדה מההורים בגיל צעיר, או שימוש ב[[ברירה מלאכותית]] להאצת קצב הגדילה, באופן הפוגע ב[[רווחת בעלי חיים|רווחת בעלי החיים]]. יש הרואים הן בהריגת בעלי החיים והן ביחס הניתן להם במהלך חייהם טעמים מוסריים להימנע מצריכת בשר.

===טעמי בריאות===
סיבה נוספת למעבר לאורח חיים צימחוני הינה שיקולי בריאות, מכיוון שמזון מהצומח מכיל כמויות נמוכות יותר של שומן, ובפרט שומן רווי, ואינו מכיל כלל כולסטרול, ובשל כך מפחית את הסיכון ללקות במחלות לב, השמנת יתר ובעיות בריאותיות נוספות. כמו כן, יש הרואים שיקול בריאותי להימנעות מבשר בשל ההורמונים והאנטיביוטיקה הניתנים לבעלי החיים במהלך חייהם.

מנגד, אנשי תזונה רבים מצדדים באכילת בשר, בנימוקם שבשר מהווה מקור חשוב בתזונה המערבית לחלבון, למינרלים שונים, ולוויטמינים (בפרט ל-B12), והפסקה לא מבוקרת של צריכת בשר יכולה להוביל לחסרים ברכיבים תזונתיים אלו. עם זאת, ניתן לקיים תזונה צמחונית בריאה, מבלי לפתח חסרים, כל עוד מקפידים על אכילה נכונה ומאוזנת, ובעיקר מתכונים המכילים חלבונים מן הצומח כגון: מוצרי סויה, קטניות שונות בשילוב עם דגנים (עדשים עם אורז מלא) ואגוזים לסוגיהם. מומלץ לצמחונים לבצע בדיקות שגרתיות לכמות ויטמין B12 בדם.

בעקבות העניין הגובר בצמחונות, כיום קיימת בקרב תזונאים יותר פתיחות לנושא, ויותר תזונאים מציעים עזרה בגיבוש תפריט צמחוני בריא.

===טעמים אקולוגים===
{{הפניה לערך מורחב|השפעות סביבתיות של מזון מהחי}}
צריכת מזון מן החי גורמת למפגעים אקולוגיים משני סוגים<ref>[http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.pdf השפעות סביבתיות של מזון מן החי] - דו"ח של ארגון המזון והחקלאות.</ref>: זיהום הנוצר בתעשיית הבשר ותפיסת שטחי חקלאות.
=====זיהום=====
משקי החי אחראים ל-18% מהפליטות של [[גז חממה|גזי חממה]], ובעיקר [[מתאן]]. משקי החי יוצרים [[זיהום קרקע|זיהומי קרקע]] ו[[זיהום מים|זיהומי מים]] נרחבים שמקורם בחוות הגידול והרפתות. כמו כן נודעת להם השפעה שלילית על המגוון הביולוגי.
=====תפיסת שטחי חקלאות=====
חלק גדול מהאנרגיה הגלומה במזונם של בעלי חיים משמשת לטובת קיומם השוטף, וחלק משני לשם צבירת מסה. האנרגיה שבני האדם יכולים להפיק מתזונה בשרית הינה רק האנרגיה ששימשה את בעלי החיים לצבירת המסה שלהם. כתוצאה מכך השטחים החלקאיים הדרושים להזין בעלי חיים לטובת תזונה בשרית גדול פי כמה מזה שהיה דרוש לספק את אותה התזונה ממקורות צמחיים. כבר כיום כ-60%, משטחי כדור הארץ שאינם מכוסים קרח עד, משמשים לתעשיית הבשר, בעיקר למרעה וגידול מספוא. שטחי חקלאות אלו כוללים את השטחים שנוצרו כתוצאה מ[[כריתת יערות הגשם|בירוא יערות]]. רוב אוכלוסיית כדור הארץ ניזונה מכמויות קטנות מאוד של בשר, אם בכלל. לפיכך, להזנת כל אוכלוסיית כדור הארץ בבשר ידרשו שטחי חקלאות עצומים, גם לאחר בירוא כל היערות שעוד נותרו.

===טעמים כלכליים===
אנשים רבים, בעיקר ב[[העולם השלישי|עולם השלישי]], בוחרים בצמחונות כיוון שידם אינה משגת לקנות בשר, ומזון מהצומח הוא בדרך כלל זול יותר. גם אנשים שמסוגלים לקנות בשר עשויים לבחור בצמחונות כאמצעי לצמצום בהוצאות. צמחונות מטעמים כלכליים אינה נפוצה ב[[תרבות המערב|חברה המערבית]] כיום, שכן [[משקים מתועשים|חקלאות מתועשת]] הובילה לירידה במחירי הבשר בעשרות השנים האחרונות.

===טעמים אסתטיים===
צמחונים רבים בוחרים בצמחונות מכיוון שהם לא חשים בנוח עם הרעיון של אכילת בשרן של חיות, גם אם הם לא מוצאים בכך פגם מוסרי. בחירה זו שונה מבחירה בצמחונות מטעמי מוסר, מכיוון שהיא אינה מבוססת על עמדה עקרונית נגד פגיעה בחיות לצרכי מאכל, אלא על העדפה אישית.

===טעמי דת===
====בדתות המזרח====
צמחונות מקובלת מאוד ב[[הינדואיזם]] וב[[בודהיזם]], אם כי דתות אלו אינן אוסרות באופן מוחלט על אכילת בשר. בדתות מעטות, כגון ה[[ג'ייניזם]], אכילת בשר אסורה לחלוטין, וכל בני הדת צמחונים.

====ביהדות====

ביהדות, על-פי רוב, צמחונות אינה נפוצה. למרות שעל פי חז"ל תזונתו של האדם הראשון נקבעה כתזונה צמחונית (בר' א כ"ט), לאחר המבול ניתן לנח ולזרעו היתר לאכול בעלי חיים כאוות נפשם, תחת הסייג היחיד של האיסור על אכילת הדם, כיוון שהנפש נמצאת בדם, ואכילת הדם, כמוה כאכילת הנפש (בר' ט ב-ד). לפי חז"ל, נאסרה על בני נח גם אכילת איבר מן החי. על פי חז"ל, בזמן שבית המקדש היה קיים השמחה העיקרית הייתה באכילת בשר (פסחים ק"ט ע"ב). בחג הפסח המצווה החשובה הייתה צליה של גדי או שה ואכילתו (שמות י"ב ה'). כל אדם מישראל חייב לאכול את הפסח, והנמנע מכך ללא סיבה חייב כרת. מעבר לכך, כל חוקי הכשרות (בשר וחלב ושחיטה) סובבים סביב אכילת בשר.

עם זאת, קיימות ביהדות האורתודוקסית גם גישות אחרות. הרב קוק, למשל, כותב שצמחונות היא המצב האידאלי לאנושות, שאליו היא צפויה לחזור לעתיד לבוא, כאשר תתעלה למדרגה המאפשרת לה לעשות כן ("חזון הצמחונות והשלום"). הרב קוק מבאר את המצוות המגבילות אכילת בשר כמיועדות לעדן את יצר אכילת הבשר.

הרב יוסף אלבו, בעל ספר העיקרים, כותב בספרו זה באופן דומה, אולם הוא מדגיש (במאמר השלישי חלק טו) שגם אם הריגת בעלי חיים ואכילתם איננה רצויה, הרי שזהו חטא לסבור שבעלי החיים ובני האדם שווים (ובכך הוא מבאר את פרשת קין והבל).

הרב דוד כהן (הרב הנזיר), תלמידו של הרב קוק, אף היה צמחוני. יש הטוענים כי גם הרב קוק בעצמו נמנע מלאכול בשר במשך ימות החול.

ישנם גם יהודים הנמנעים מלאכול בשר בביתם, הם לא קונים בשר, או מבשלים בשר בביתם וכך שומרים על מטבח כשר. אנשים אלו הם צימחוניים ללא אידאולוגיה, ובכך הם דומים יותר לצמחונים מטעמי בריאות. ש"י עגנון מספר שאצלם בבית לא היה בשר, כי הם רצו לשמור על מטבח כשר, לכן הוא היה מצפה לארוחות הבשריות אצל ח.נ. ביאליק.

בשנות השבעים החלה לפעול עמותת הצמחונים היהודים של צפון אמריקה, בראשות ד"ר ריצ'רד שווארץ, המנסה לקדם צמחונות מתוך השקפה יהודית דתית, תוך שימת הדגש על כך ששיטות הגידול הנהוגות כיום ב[[משקים מתועשים]] אינן הולמות את רוח היהדות מכיוון שהן עוברות על איסור [צער בעלי חיים.

אמונתם של קהילת [[הכושים העבריים]] מורה על תזונה [[טבעונות|טבעונית]].

====בנצרות====
בזרם המרכזי של נצרות אין איסור על אכילת בשר. עם זאת יש מספר קבוצות נוצריות שמעודדת סוגים שונים של צמחונות. המורמונים מעודדים צריכה מופחתת של בשר מטעמים הומאניים. כנסיית האדוונטיסטים של היום השביעי מעודדת את מאמיניה לאמץ תזונה צמחונית מטעמים בריאותיים; ג'ון הארווי קלוג, ממציא הקורנפלקס ומייסד חברת קלוגס, היה אדוונטיסט וצמחוני עקב אמונתו ועודד אכילת קורנפלקס כתחליף לבשר בתזונה אורגנית.

==ראו גם==
* [[טבעונות]]

==הערות שוליים==
{{הערות שוליים}}

==קישורים חיצוניים==
*[http://www.veg.co.il אתר הצמחונות הישראלי, המתוחזק על ידי עמותת אנונימוס לזכויות בעלי חיים]
*[http://www.miok.co.il/vegeterian.asp?md=4&sm=11&tm=414&type=art%20target= צמחונות נכונה בכללית - מדריך קופת חולים הכללית לבניית תזונה צמחונית מאוזנת]
* [http://forums.nana.co.il/Article/?ArticleID=193887 תזונה ללא חוסרים], 3 מאמרים מאת יריב גלבוע, על הספקת רכיבים תזונתיים מהצומח
*[http://www.anonymous.org.il/nut-parents.htm מכתב גלוי להורים לנוער צמחוני], מכתב שמציעה עמותת אנונימוס כעזרה לבני נוער אשר נתקלים בחוסר תמיכה מצד הוריהם לבחירתם בצמחונות
* [http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=962983 שנת הירקות שלי] עפרה שלו 11/03/08 הארץ
* [http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=962980 לא יקר להיות צמחוני] עפרה שלו 11/03/08 הארץ

[[קטגוריה:מזון]]
[[קטגוריה:זכויות בעלי חיים]]

תפריט ניווט