נוספו 6,554 בתים
, 05:42, 12 במאי 2022
'''פוליטיקה של זהויות''' היא גישה פוליטית ותרבות שבה אנשים מפתחים סדר-פוליטי וראיית עולם תרבותית ופוליטית המבוססים על [[זהות]] לפי שייכות לתת-קבוצות בחברה האנושית. החלוקות המקובלות ביותר הן לפי לאום, דת, גזע או רקע אתני (לדוגמה צבע עור), מגדר (גברים-נשים), מעמד חברתי, העדפה מינית, השתייכות שלו למקצוע או ענף כלכלי או גורמים מזהים אחרים. לקבוצות כאלה יש לעתים קרובות תמיכה מבעלי ברית מחוץ לקבוצות הזהות המתאימות.
המונח משמש בדרך כלל לתאור תופעות המשוייכות לשמאל הפוליטי הליברלי או לחלקים [[התנועה הפרוגרסיבית|בתנועה הפרוגרסיבית]] כמו רב-תרבותיות, פמיניזם, זכויות אזרח, להטב"קים ותנועות בדלניות אזוריות. עם זאת פוליטיקה של זהויות, כלומר הדגשה של [[זהות]] מסויימת של האדם כדי ללכד אנשים בקבוצה מסויימת, ולגרום להם לשתף פעולה על בסיס זהות זו, כדי לקבל זכויות או כדי להתגייס לתמיכה במנהיב פוליטי מסויים או מפלגה מסויימת היא דבר עתיק יותר שקיים בצורה נרחבת גם בימין הפוליטי - בזרמים הטוענים כי הזהות הבסיסית של האדם היא הלאום שלו, הדת שלו, הרקע האתני שלו או היותו צרכן בשוק הכלכלי. פוליטיקה של זהויות עומדת בניגוד לזרמים ורעיונות [[אוניברסליזם|אוניברסליים]] או [[הומניסטים]] - אשר התייחסו לכל האנושות כאל קבוצה אחת שיש לה אינטרסים משותפים רבים. זרמים בתוך התנועות של ליברליזם, הומניזם, דמוקרטים, זרמים בסוציאליזם, סוציאל דמוקרטים, ליברטנים, אנרכיסטים, קפיטליזם, התנועה הפרוגריסיבית, זרמים אוניברלסיים של דתות (במיוחד נצרות ואיסלם) [[סביבתנות]], ו[[קיימות]] אשר טענו כי יש לנקוט בתוכנית פעולה מסויימת או לחזק [[מוסד חברת|מוסדות חברתיים]] ו[[נורמות]] מסויימות כדי לשפר את מצבם של כל האנשים באשר הם. הדגש בתנועות שאינן נשענות על זהות היא בדרך כלל על [[אידאולוגיה]] ועל התנגדות למרכיבים חברתיים שעלולים לפגוע בכלל הציבור ועל תמיכה במרכיבים שנתפסים ככאלה שמשפרים את מצבו של כלל הציבור.
לעיתים יש התנגשות בתוך אותם זרמים אידואולוגיים בין תפיסות של פוליטיקה של זהויות לבין תפיסות אוניברסליות יותר - לדוגמה בין רעיון כמו [[פמיניזם זה לכולם]] המגדיש כי פמיניזם יכול לשפר גם את מצבם של גברים, לבין קבוצות פמיניסטיות שעוסקות בהדרת גברים או רק בשיח על זכויות נשים. דוגמה נוספת היא אימוץ של רעיונות "אנחנו נגד הם" בהקשר הסוציליאטסטי - "מעמד הפועלים" מול בעלי מפעלים או מול קפיטליסטים במאות ה-19 וה-20 לעומת הוגים סוציאליסטים שטענו כי סוציאליזם או סוציאל דמוקרטיה פועלת לטובת כלל הציבור - ומשפר את ה[[רווחה]] של כלל החברה. גם בדתות קיימים זרמים הפועלים מתוך תפיסת "אנחנו נגד הם" והדגשת דת או זרם בתוך הדת כזהות היחידה והבסיסית ביותר, לעומת קבוצות דתיות שמנסות לשתף פעולה עם זרמים אחרים בדת ועם דתות אחרות.
בעוד רוב ההתייחסות לזהות מתייחסים לבני אדם כיום, ולכאורה [[הומניזם]] או התייחסות לכלל בני האדם, היא הזהות הרחבה ביותר האפשרית, יש במחנה הסביבתני בזרמי הקיימות ובקרב ציידים-לקטים התייחסות לזהויות רחבות יותר. ראייה של [[ספינת החלל כדור הארץ]] שמה דגש לא רק על כלל בני האדם אלא על כלל היצורים החיים ועל הקשר בינם לבין מערכות לא-ביוטיות - כחלק ממערכות ביו-גאו-פיזיות - [[מערכות אקולוגיות]] שבה מינים שונים (לדוגמה [[בני אדם]] ו[[חיטה]]) תלויים זה בזה או משפיעים זה על זה. רעיון דומה הוא [[זכויות לטבע]] - הענקת זכויות למערכות אקולוגיות ולמיני בעלי חיים מתוך ראיה כי יש לזהם זכות קיום בפני עצמם, או מתוך ראייה של [[קיימות]] המעריכה כי קיומם חיוני לקיום התקין של בני האדם. הרחבה נוספת של הזהות היא [[צדק בין-דורי]] התייחסות לרווחה ולאינטרסים לא רק של הדור הזה אלא גם לדור הבא. לפי ראייה זו של התרבות והפוליטיקה, רוב הזרמים של פוליטיקה של זהויות לוקחים כמובן מאליו את היותם יצור חי, אדם והורה ומניחים כי זהויות אלה הן טריוואליות או שהן חסרות חשיבות פוליטית, לרוב תוך התעלמות מאיומי[[הכחדה אנושית]] או פגיעה באנושות עקב אסון סביבתי-חברתי כמו [[מלחמה גרעינית]], [[שינוי אקלים]] [[הכחדה המונית בימנו|הכחדה המונית]] ועוד.
==ראו גם==
* [[זהות]]
* [[תהליך חברתי]]
* [[כלכלת זהויות]]
==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Identity_politics פוליטיקה של זהויות] בויקיפדיה האנגלית
[[קטגוריה:פוליטיקה]]
[[קטגוריה:תרבות]]