כלכלה ללא כסף
כלכלה ללא כסף פירושו כל כלכלה שאין בה שימוש במוצר כסף כ"אמצעי תשלום" כלל, לא באופן חלקי (עבור סוגים מעטים של סחורות ושירותים) ולא באופן כללי (עבור כלל הסחורות והשירותים) ובין אם כסף זה מוחשי (מטבעות ושטרות) או וירטואלי.
כלכלה ללא כסף היא ההפך מכלכלה כוללת כסף (קל וחומר מכלכלה מבוססת כסף).
כלכלה ללא כסף התקיימה בצורה "פריימאלית" (ראשונית) טרם המצאת הכסף, רוב זמן ההיסטוריה האנושית אם כי סביב שנת 2025 מתחיל להתפתח שיח על צורה עתידית ומורכבת יותר של כלכלה ללא כסף בשל העלייה באוטומציית ייצור.
כלכלות ללא כסף ניתן לחלק לעתיקות ← אלו שטרם המצאת הכסף, ולמודרניות ← אלו שלאחר המצאת הכסף.
כלכלות ללא כסף עתיקות התבססו על ליקוט-ציד ו\או סחר חליפין של כל מה שאיננו כסף ובעל ערך (בדגש על ערך שימושי-הישרדותי ולא "אגירתי").
כלכלות מודרניות אמנם כוללות סחר חליפין אך כוללות גם אוטומציה של ייצור סחורות ושירותים וכלכלה שיתופית כחלופה אפשרית (ייתכן שחלקית) לשימוש בכסף.
מאז הכנסת הכסף לשימוש כללי[1] (בערך בשנת 1000 לספירה הנפוצה)[2] חלקו תנועת האנטי כסף ותנועת האנטי ריבית מאפיינים דומים של אזוטריות ורדיקליות אם כי בכל השאר אינן בהכרח חופפות.
אין קשר הכרחי בין כלכלה ללא כסף לכלכלה ללא ריבית וכך גם רוב ככל פעילי האנטי ריבית לא מתנגדים לעצם השימוש בכסף, אם כי לפחות אינטואיטיבית זה קשר סביר.
ישנו מגוון דעות בקרב מתנגדים לריבית אודות עצם השימוש בכסף כאמצעי חליפין כלכלי; מסוימים בתנועה כמו Bernard Lietaer ובמבט מסוים גם Charles Eisenstein הציעו שיש לשקול שימוש בכסף רק בהקשר תחומים ספציפיים ובתחומים אחרים להעדיף צורות אחרות של תמורה, אם בכלל.