יעל שמר
יעל שמר (נולדה ב-21 בינואר 1993) היא פעילה ויזמית סביבתית-חברתית. שמר נולדה בלהבים ואת שנות התיכון העבירה בצפון קרולינה כחלק משליחות של הוריה. שמר בוגרת מכינת "מנשרים קלו" במעגן מיכאל. בצבא שירתה כמדריכת טיולים ברשות הטבע והגנים ולאחר שיחרורה מהצבא טיילה באירופה וצעדה בקמינו דה סנטיאגו.
שמר בעלת תואר ראשון בגאוגרפיה וסביבת האדם עם התמחות בתכנון עירוני ולימודי אפריקה מאוניברסיטת תל אביב ובשלבי סיום של התואר שני במדעי הסביבה בבית ספר פורטר ללימודי סביבה, חוקרת במעבדה לזהות ופעילות סביבתית וחברתית.
בעת חילופי סטודנטים בפריז באוניברסיטת סיאנספו הצטרפה שמר לקבוצת פעילים צרפתיים להפגנה לקראת ועידת האקלים בפריז, שם החליטה לראשונה להקדיש את זמנה לאקטיביזם סביבתי. כשחזרה לישראל הצטרפה לארגון הסטודנטים האקטיביסטי מגמה ירוקה. יעל שמר הובילה מאבקים בתחום תחבורה ציבורית ושבילי אופניים בגוש דן, מאבק נגד גירוש מבקשי מקלט, פינוי התחנה המרכזית בדרום תל אביב, מאבק נגד כריתת עצים עתיקים ושילוב נשים בשיח מדיני וצבאי.
שמר הייתה מארגנת קהילתית בארגון מגמה ירוקה בשנים 2016-2018 במסגרת תא עירוניות מתחדשת. בין היתר הייתה ממובילות פארקינג דיי לשנת 2017. כעת (2018) מובילה את תנועת השטח עירונית של מקומי בתל אביב. בין היתר הובילה וניהלה מספר גינות קהילתיות בדרום תל אביב, בשכונת נווה שאנן ושכונת התקווה וכיום משתתפת ביוזמה בינלאומית ששמה "נשים למען אקלים" C40 שעיריית תל אביב-יפו מקדמת.
שמר בוגרת תוכנית "בונות עתיד משותף- החלטה 1325" של האו"ם, בוגרת סמינר של אוניברסיטת קולומביה בשיתוף עם ביה"ס פורטר "סביבה חוצת גבולות".
בשנת 2018 נבחרה לאחת מ-100 המשפיעים והמשפיעות של מגמה ירוקה, מבין אנשי הארגון לאורך 21 שנות פעילותו.[1] בקיץ 2018 השלימה את התוכנית היוקרתית Our Generation Speaks, תוכנית יזמות שמקדמת יוזמות משותפות בין ישראלים ופלסטינים, שם הקימה מיזם בחממת DesignX של אוניברסיטת MIT. התמודדה בשנת 2018 למועצת העיר תל אביב-יפו ברשימת מקומי בתל אביב בה שובצה במקום השני. הרשימה למועצה לא עברה את אחוז החסימה.
שמר היא שותפה-מייסדת ומנהלת שיווק ראשית ב-Tulou, חברה המקדמת כלכלה שיתופית בבנייני מגורים. המיזם זכה להערכה ושיתוף פעולה עם עיריית תל אביב-יפו וברכות מראש העירייה, רון חולדאי. בחורף 2019 ייצגה את Tulou כחלק ממשלחת של עיריית תל אביב-יפו לוועידה השנתית של 'נשים למען אקלים' בפאריז. שמר הופיעה בכתבות שונות ותמונתה הוצגה בתערוכה זמנית בבניין העירייה, Hotel De Ville, כמאמץ של ראש עיריית פאריז אן הידלגו לקידום יזמות נשית בתחומי הסביבה.
בחודש אוגוסט, 2019, הודיעה החברה כי לראשונה בגיקטיים על השלמת סבב גיוס Pre-Seed בהיקף של 750,00 דולר מאוניברסיטת MIT, קרן Kairos האמריקאית ואיינג’לים ישראליים נוספים. הגיוס הנ”ל מצטרף ל-50,000 דולר נוספים בהם זכתה החברה כמענק במסגרת תוכנית היזמות OGS בשיתוף עם האקסלרטור של MIT.
בתגובה להשלמת הגיוס, שמר מסבירה למה הרעיון שנראה על פניו כפשוט, לא התממש עד היום: “מה שהיה חסר עד עכשיו זה פתרון הוליסטי שיאפשר את השימוש המשותף במוצרים. פיתחנו טכנולוגיה ומתודת תפעול ייחודיות לניהול יעיל של השיתוף ומתן גישה למוצרים באיכות גבוהה שאחרת הדייר בעיר לא יכול היה להרשות לעצמו – בין אם מטעמי מקום, בין אם מטעמי מחיר, ובין אם מטעמי נוחות”. עוד הוסיפה כי ״זה ה-SaaS שלנו – Stuff As A Service. ואנחנו שמחים וגאים לעמוד בחזית של מגמת שינוי ענקית שקורית היום בעולם, שמעדיף גישה במקום בעלות״.
עבור שמר, מינימליזם הוא דרך חיים: "עשיתי שינוי דרמטי לפני שלוש שנים. זה התחיל מלהיפטר מ–80% מהבגדים, הניירות והחפצים שלי. זה כמו תרופה למחלת הצרכנות. כיום כבר לא מסתכלים עלי כיצור, ואני מרגישה שאני חלק מקהילה שגדלה כל זמן. אם בהתחלה היינו 50 אנשים וכולם הכירו את כולם, כיום הקבוצה כוללת עשרות אלפים בכל הארץ. לכל אירוע — אם זה החלפת בגדים, תיקוני חפצים או בהפגנה על מיחזור ונגד פלסטיק ואופנה זולה — מגיעים עשרות ומאות אנשים. זה עדיין בשוליים, אבל נכנס לתודעה".[1]
קישורים חיצוניים
- יעל שמר – פרופיל ברשת החברתית פייסבוק
- יעל שמר - ערוץ ביוטיוב
- יעל שמר, דרום תל אביב: כך נראים החיים לצד מבקשי המקלט, אתר סלונה, 14.12.2017
- יוסי דורפמן, משטרה רודפת: למה נעצרו שלוש אקטיביסטיות סביבה בנוגע למבקשי מקלט?, הארץ, 21.2.2018
- יעל שמר, למה (גם) התחממות גלובלית היא סוגיה מגדרית, אתר סלונה, 19.3.2018
- עידן בן טובין, מדייסון ועד קטאן: שירות ישראלי חדש ישכיר לכם הכל – בבניין שלכם, אתר גיקטיים, 19.8.2019