טיקופיה
טיקופיה (באנגלית: Tikopia) הוא אי זעיר ומבודד מאוד דרומית מזרחית לגינאה החדשה ואיי שלמה באוקיינוס השקט. בני האי הצליחו לקיים כלכלה בת קיימא במשך כ-3,000 שנה. על ידי שילוב של יערות מאכל, דייג וייצוב אוכלוסין.
סיפורו של האי כסיפור הצלחה בתחום הקיימות וחקלאות בת קיימא מובא בספר התמוטטות של הביולוג ג'ארד דיימונד.
יערות מאכל בטיקופיה
השימוש בגננות יערות מאכל קיימת בטיקופיה מזה כ-3,000 שנה. ג'ארד דיימונד מתאר את שיטת החקלאות במקום. האי בנוי בדומה ליער גשם רב שכבתי (כלומר עשבים, ומעליהם שכבות של שיחים נמוכים, שיחים גבוהים עצים וכו', בדומה לרעיון שקיים גם בפרמקלצ'ר), אלא שכל הצמחים בו הם אכילים. תחזוקה זהירה שלהם מצד בני האי בצד צעדים של ייצוב אוכלוסייה איפשרו להם להיות אחת הדוגמאות לכלכלה בת קיימא חקלאית.[1]
בתנאים טרופיים, תוך שימוש בשיטות דייג בנות קיימות ובטכנולוגיה מסורתית, הצליחו תושבי האי המבודד להחזיק אוכלוסיית בני אדם של 1,200 איש על אי בעל שטח של חמישה קמ"ר. לפי דיימונד צפיפות האוכלוסין הפיזיולוגית של האי (כמות האנשים לקילומטר רבוע ראוי לעיבוד) היא 312.[1] דיימונד מעיר כי זו צפיפות גבוהה יחסית לחקלאות בת קיימא.
הסיבות שעזרו לאוכלוסייה בצפיפות גבוהה להתקיים באופן מקיים הן:
- פיתוח השיטה של גננות יערות מאכל על ידי בני המקום.
- קיום וטיפוח של זנים מתאימים לחקלאות יערות מאכל באי.
- מוסדות החברתיים והטכנולוגיות שפיתחו בני האי.
- האי הוא קטן מספיק כך שיש בו שקיפות אקולוגית - כל בני האי יכולים לראות את מצבה של המערכת האקולוגית שמאפשרת להם לחיות. דבר זה מהווה ידע משותף
- האי קטן ומבודד כך שכולם מבינים שאם לא ישמרו על הקיים גורלם נחרץ. אין להם מקום אחר לעבור אליו.
- באי התקיימו במשך אלפי שנים מוסדות לייצוב האוכלוסייה. דיימונד מזכיר 7 שיטות כאלה.
- תנאי סביבה נוחים שמאפשרים פרודוקטיביות גבוהה של הצמחייה - כמות משקעים גבוהה, קו רוחב נמוך ומיקום באיזור של נפולת מרובה של אפר געשי (מהרי געש באיים אחרים) ושל אבק מאסיה שמספקים חומרי הזנה לצמחים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- האי טיקופיה בוויקיפדיה האנגלית
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 ג'ארד דיימונד, התמוטטות (ספר) פרק 9: דרכים מנוגדות להצלחה, עמודים 258- 265