חינוך וקיימות
זהו מאמר דעה מאת עידן ד. מאמר דעה אינו אובייקטיבי. |
קיימות (באנגלית: Sustainability) היא השקפת עולם דמוקרטית אופטימית, ששמה במרכז את כבוד האדם וחירותו מתוך הבנה עמוקה שכולנו חלק ממארג החיים המזין ומקיים את כל היצורים על פני כדור הארץ."
קיימות היא תפיסת עולם כללית הקוראת לנהל אורח חיים חדש שבמרכזו הדאגה לדורות הבאים, לזמינות של משאבי כדור הארץ ולניקיונה, ופועלת כדי לשנות את עמדת הציבור כלפי שירותי החינם של הטבע, שהאדם מנצל ללא מחשבה יתרה.
השקפת עולם של הקיימות מבוססת על ערכים שונים כגון:
- צדק: סביבתי, חלוקתי, בין דורי
- שיוויון- שיוויון הזדמנויות, חלוקת משאבים,
- דמוקרטיה
- הוגנות
- חירות
- כבוד האדם
כיום בתי הספר בארץ ובעולם פועלים ומחנכים לשמירה על איכות הסביבה, אולם ניתן לשאול האם הם מקנים את הערכים של הקיימות ?האם מספיק לצמצם במשאבים, ללמד על מיחזור ואיכות סביבה, לשמור על אתרי מורשת וטבע? להקטין את טביעת הרגל האקולוגית של בית הספר? או שמא יש לחנך לערכי הקיימות כדי לגדל דור שייקח חלק ב"מהפכה התעשייתית הבאה" ושהכלכלה הרווחת תהיה כלכלה אקולוגית. דור שיפתח אורח חיים ותרבות על בסיס ערכי הקיימות.
איך מטמיעים ערכים אלו במערכת? הטמעת ערכי הקיימות צריכים להיות מבוססי ידע מצד אחד ומצד שני תוכנית אשר מתמקדת בערכים עצמם. לדוגמה בתחום הידע: תחום מדעים- היום דנים בנושא חומרים ומיחזור, אך האם דנים בפסולת ובמשאבים המתכלים. אנו מלמדים על חומרי גלם מן הטבע ומשאבים באופן כללי, האם אנו מלמדים גם על "שירותיי הטיהור של הטבע". על כל אחד מן הערכים צריכה להיבנות מסגרת שתחדד את הערך:
היבט נוסף של קיימות הוא ההתייחסות להון האנושי והחברתי כמרכיב של הכלכלה. בתי הספר מלמדים כישורי חיים, כלומר מקנים הון חברתי ומשתמשים רבות בהון האנושי. יש לשים דגש על כך ואף לבחון בתי ספר לפי ממדים אלו ולא רק על פי ציוניהם. בתי ספר שיטמיעו את החשיבות של ההון האנושי והחברתי יחשבו מצליחים יותר, ולא רק בתי ספר שאחוזי ההצלחה בבגרות הם גבוהים יותר יחשבו מצליחים יותר.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- תמר שטרצר, ירוק בבית הספר, באתר זווית, 4.10.2015