חוק ההסדרים/שיתוף פעולה בין גופים מוסדיים לגיבוש מתווה להסדר חוב ולגביית חוב

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חזור לחוק ההסדרים/2009
חזור לחוק ההסדרים/קטגוריה מקרו

תקציר

  • עמודים 150-151 בהצעת מדיניות 2009-2010

סעיפים קשורים

כתבות מהעיתונות

ניתוחים והשפעות

דברי הסבר

גופים מוסדיים שתחת פיקוח אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר, מנהלים חסכונות פנסיוניים ואחרים של הציבור בהיקף העולה על 700 מיליארד ש"ח. מתוך נכסים אלה, לגבי למעלה מ-600 מיליארד ש"ח סיכון ההשקעה של נכסי החיסכון מושת על החוסכים באמצעות הגופים המוסדיים (להלן – החסכונות המנוהלים). במסגרת ניהול ההשקעות של החסכונות המנוהלים, ולפי הוראות הדין, חלות על הגופים המוסדיים חובות נאמנות כלפי החוסכים באמצעותם. כידוע, הגופים המוסדיים משקיעים את נכסי החוסכים באפיקי השקעה שונים ובכלל זה גם באגרות חוב קונצרניות.

בעקבות השלכותיו של המשבר הפיננסי העולמי בעת האחרונה, ישנן יותר חברות לוות המתקשות לעמוד בתנאים להחזר החוב שלהן ומתרבים הסימנים לגבי קשיים בחברות לוות אחרות. מצב עניינים זה מחייב גופים מוסדיים, בפרט מכוח חובת הנאמנות בה הם חבים כלפי החוסכים באמצעותם, לנקוט באמצעים לגביית החוב או במקרים המתאימים, לפעול להשגת הסדרי חוב, אשר יאפשרו ללווים לקיים את התחייבויותיהם כלפיהם. דא עקא, בשל ריבוי מחזיקים בסדרות שונות של אגרות חוב קונצרניות, פעולה של גוף מוסדי לבדו ספק אם תועיל. ספק זה אף מקים חשש כי הגופים המוסדיים לא יוכלו לקיים את חובת הנאמנות כלפי החוסכים באמצעותם.

אשר על כן, ומתוך מטרה להבטיח את החיסכון הפנסיוני בישראל ולמזער ככל שניתן את השלכות המשבר על יכולתן של חברות לוות לקיים את התחייבויותיהן ולמחזר חובות קיימים, הורה הממונה על שוק ההון לגופים המוסדיים, במסגרת הסמכויות המוקנות לו לפי חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 (להלן – חוק הפיקוח על קופות גמל) וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981 (להלן – חוק הפיקוח על הביטוח), לשקול צורך בשיתוף פעולה עם לווים אחרים, ובכלל זה פניה יזומה לגופים מוסדיים אחרים או תאגידים בנקאיים במטרה לפעול ביחד מול הלווה לפירעון החוב, לשיפור תנאי החוב או לארגון מחדש של החוב.

למען הסר ספק בדבר יכולתם של הגופים המוסדיים לשתף פעולה לצורך גיבוש מתווה להסדר חוב של תאגיד בישראל לגבי אגרות חוב קונצרניות שהנפיק בישראל מוצע להטיל על הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר, בתיאום, ככל שניתן, עם הרשות להגבלים עסקיים והרשות לניירות ערך ובשיתוף משרד המשפטים לבחון את הצורך בתיקון חקיקה, שיקבע כי שיתוף פעולה בין מבטחים, חברות מנהלות של קופות גמל, תאגידים בנקאיים וחברות מנהלות של קרנות נאמנות, כולם או מקצתם, לצורך הגדלת הסיכויים לגביית חוב לפי אגרות חוב קונצרניות שהונפקו בישראל המוחזקות על ידיהם, ובכלל זה – גיבוש מתווה להסדר חוב של תאגיד בישראל לגבי אגרות חוב כאמור או לנקיטת אמצעים אחרים לגביית חוב כאמור, לא יהוו, כשלעצמם, הפרה של הוראות חוק ההגבלים העסקיים, התשמ"ח-1988. על אף האמור, אם מצא הממונה על שוק ההון כי נדרש תיקון חקיקה כאמור, ייכלל האמור בהצעת החוק לעניין המדיניות הכלכלית של הממשלה לשנות הכספים 2009 ו-2010 כהוראת שעה למשך שנתיים.

שיעור ההשקעה של גופים מוסדיים באגרות חוב קונצרניות עומד על למעלה מ-30% מנכסיהם. כמו כן גופים מוסדיים מהווים שחקנים מרכזיים בשוק אגרות החוב הקונצרניות ומחזיקים כ-50% מאגרות החוב הקונצרניות הסחירות שבמחזור ולמעלה מ-80% מאגרות החוב הקונצרניות הבלתי סחירות. הגבלת גופים מוסדיים בשיתוף פעולה לצורך גיבוש מתווה להסדר חוב עלולה לפגוע הן בכספי החסכון הפנסיוני של הציבור והן ביכולתן של חברות לוות למחזר את חובן ובכך לפגוע בצמיחת המשק.