חוק ההסדרים/קידום תכניות להתחדשות עירונית
תקציר
קידום תוכניות פינוי בינוי.
- עמודים 88-89 בהצעת מדיניות 2009-2010
- החלטת ממשלה מס' 152, קידום תכניות להתחדשות עירונית
סעיפים קשורים
כתבות מהעיתונות
ניתוחים והשפעות
דברי הסבר
לפרויקטים של התחדשות עירונית תרומה חשובה להגדלת היצע יחידות דיור במרכזים אורבניים. ישנה חשיבות רבה לכך שחלק מרכזי מהפיתוח והבנייה העתידיים יתבצע במסגרת השטחים המבונים. כך יעשה שימוש יעיל ככל הניתן בקרקע, בתשתיות ובמוסדות הציבור וכן ישמרו השטחים הפתוחים. מדיניות תכנון זו באה לידי ביטוי באופן ברור בתוכניות ברמה הארצית, כגון תמ"א 35. כמו כן, תוספת בנייה במסגרת המרקם הקיים מחדשת את המלאי הבנוי ומונעת התדרדרות של שכונות בהיבט הפיזי והחברתי.
כיום קיימים מספר מסלולים של תוכניות התחדשות עירונית: מסלולי "פינוי-בינוי" ו"עיבוי" שהינם ביוזמת הרשות המקומית, והכרזתם הינה מתוקף חוק התכנון והבנייה התשכ"ה-1965, וכן מסלול "מיסוי" שנעשה ביוזמת יזם פרטי והכרזתו מתוקף חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג-1963. עד כה הכריזה הממשלה על כ-120 פרויקטים להתחדשות עירונית במסלולי פינוי בינוי ועיבוי. על פי החוק, תנאי לתחילת עבודתו של היזם לקידום הפרויקט, לרבות השגת הסכמת הדיירים לביצוע הפרויקט וכן הבנייה עצמה, הינו אישור מוסדות התכנון לתכנית המוצעת. על אף המדיניות הכללית של הממשלה ששמה לה למטרה לקדם את הליכי ההתחדשות העירונית, הרי שבפועל הליכי אישור התכנון של הפרויקטים הינם ארוכים ומסורבלים, דבר שפוגע בכדאיותם, גורמת למיעוט הפרויקטים, וכתוצאה מכך מסוכלת מדיניות הממשלה בנושא.
ניתוח הנתונים מראה כי לוחות הזמנים לאישור התוכניות האמורות לעיל במוסדות התכנון נעים בין שנתיים ועד לשמונה שנים. כמו כן ניתן לראות שמשך הזמן הממוצע לאישור תוכניות פינוי בינוי בוועדות המקומיות הינו כ-18 חודשים, בממוצע, בעוד שמשך אישורן של אותן התוכניות בוועדות מחוזיות אורך למעלה משלוש שנים, בממוצע. למרבית התוכניות שהוגשו לועדות המחוזיות עד כה טרם ניתן תוקף, וזאת על אף שחלפו כ-5 שנים בממוצע ממועד הגשתן לוועדה המחוזית.
על מנת לקצר את הליכי אישור התוכניות, מוצע לתקן את חוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן – החוק), כך שתוקם מכוחו, בהוראת שעה שתוקפה 5 שנים, במחוז מרכז כפי שיוגדר בתוספת לחוק, ועדת משנה סטטוטורית לתוכניות פינוי לשם בינוי ברמה המחוזית (להלן – הועדה לתוכניות פינוי ובינוי).
כמו כן, מוצע לקבוע כי וועדות מחוזיות ידונו בתוכניות להתחדשות עירונית ברמה של תכנון מתארי בלבד, ואילו התכנון המפורט בתוך המתחמים יועבר לסמכותן של הוועדות המקומיות.