חוק ההסדרים/פיילוט פיקוח אלקטרוני

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חזור לחוק ההסדרים/2009
חזור לחוק ההסדרים/קטגוריה ביטחון פנים

תקציר

פיילוט פיקוח אלקטרוני

סעיפים קשורים

כתבות מהעיתונות

ניתוחים והשפעות

דברי הסבר

פיקוח אלקטרוני על מעצר או מאסר בית הוא חלופה לכליאה המאפשרת לפקח באמצעיים אלקטרוניים על שהייתו של המפוקח, בבית או במתחם מוגדר, באופן שמאפשר התרעה בזמן אמת על יציאות בלתי מאושרות של המפוקח ממתחם הפיקוח שלא על פי התנאים שנקבעו במסגרת ההחלטה לשחררו ממעצר או מאסר.

שיטת הפיקוח האלקטרוני פועלת בעולם כשני עשורים במספר מתכונות שונות, לפי עקרונות תפעול דומים: לגופו של מפוקח מוצמד צמיד אלקטרוני אשר משדר אותות תכופים הנקלטים במקלט. במידה והמקלט מזהה שיבוש באיתות, מדווח השיבוש למרכז הבקרה בזמן אמת.

לתכנית הפיקוח האלקטרוני מספר מטרות. להלן עיקרן:

1. צמצום המחסור הגובר והולך במקומות כליאה ובמקומות מעצר בישראל.

2. שיפור בעיית הצפיפות בבתי הסוהר ובמקומות המעצר, ומכאן גם לשיפור בתנאי המחייה הירודים הקיימים בחלק מהם.

3. חסכון תקציבי ניכר – על פי הערכות, עלות פיקוח על עציר או אסיר נמוכה במקדם של כפי שניים לעומת עלות החזקתם במאסר או מעצר.

4. מניעה או לפחות צמצום משמעותי של נזקי המעצר או המאסר. המפוקח יוכל להימצא במסגרת משטר הפיקוח ביחד עם בני המשפחה ובקהילה, לנהל אורח חיים שגרתי יחסית ואף לנקוט בפעילות אפקטיבית יותר לשיקומו. כתוצאה מכך, עשויה התוכנית להביא להקטנת הרצדיביזים.

בשנים האחרונות מתבצע פיילוט, במסגרת החקיקה הקיימת, אשר בא לבחון את ישימות התוכנית. לאחרונה עברה האחריות לניהול הפרויקט מהמשרד לביטחון פנים לידי שירות בתי הסוהר. נכון לעת זו משתתפים בתוכנית כ-950 מפוקחים.

יחד עם זאת, בשל תהליכי בירוקרטיה מסורבלים, חוסר אכיפה של המשטרה והרתעה נמוכה ישנו מספר הפרות גדול מאוד של תנאי הפיקוח אשר מקשה על גורמי האכיפה ופוגע באפקטיביות התוכנית. זאת כאשר במקביל, כמות המפוקחים, אשר נקבעת על ידי בתי המשפט, ממשיכה לגדול.

אשר על כן, מתעורר הצורך לנקוט בצעדים אשר יביאו לקיומו של מנגנון לויסות במספר המשתתפים בתוכנית מצד אחד, תוך נטרול רוב ההפרות המבוצעות היום מצד שני.

לפיכך מוצע כי נציב שירות בתי הסוהר יוסמך להחליט על הפעלת תכנית פיקוח אלקטרוני לגבי עצור אשר בית משפט קבע לגביו כי ניתן לשחררו בערובה תחת פיקוח אלקטרוני, בהתאם לשיקולים המנויים בהצעה.

כמו כן, מוצע כי נציב שרות בתי הסוהר יוסמך להחליט כי השתתפות עצור או אסיר בתוכנית פיקוח אלקטרוני תופסק, אם הפר, למעלה מפעמיים, תנאי מתנאי תכנית הפיקוח האלקטרוני, בתוך פרק זמן שאינו עולה על חודשיים. במקרה כאמור ישא העצור את יתרת מעצרו בבית מעצר והאסיר ישא את יתרת עונשו בבית סוהר. יצוין, כי הצעה זו מבוססת על מנגנון דומה הקיים לעניין עבודות שירות המעוגן בחוק העונשין התשמ"ז-1987 (נשיאת מאסר בעבודות שירות). על פי החוק האמור קיימת לנציב שירות בתי הסוהר סמכות מנהלית להפסיק את עבודות השירות של האסיר ולקבוע כי הוא ישא את יתרת עונשו בבית הסוהר.