חומה ומגדל צדק
חומה ומגדל צדק היה מאבק בשנת 2012 למען צדק חברתי ושוויון גדול יותר בישראל על ידי הקמת ישוב בנוסח "חומה ומגדל".
ביום שני כ"ג בחודש כסליו שנת התרצ"ז, 7 בדצמבר 1936, הוקם לראשונה הישוב השיתופי כפר חיטים במסגרת מבצע "חומה ומגדל" שנועד לעקוף את גזרות הספר הלבן הבריטי, שהגביל את ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. בדם ביזע ובדמעות הוקמו הישובים וקבעו את גבולות מדינת ישראל ביום שישי, ה' באייר תש"ח 14 במאי 1948, היא מדינת ישראל.
ביום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012 פעילים חברתיים עלו על קרקע הקרן הקיימת לישראל על-יד קיבוץ יקום והקימו אתר "חומה ומגדל צדק" שיאחד סביבו את האתוס החברתי ויהפוך לסמל לאזרחי מדינת ישראל. המקימים רואים במדינתנו מדינה דמוקרטית, שוויונית ששמה את ערכי כבוד האדם, זכויותיו וחירותו בליבת פעילותה. הרצון היה שמגדל צדק יאחד את החברה בישראל בחתירה למימוש זכויות חברתיות-כלכליות לכלל תושביה.
במגילת העצמאות של הובטח כי "מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין." יצאנו למסע הארוך לתקומת העם היהודי בארצו, ובכוונה לשלב את כל אזרחיה בבניין המדינה. הכלי העיקרי שעמד לרשותנו הוא חזון שניבנה על לכידות חברתית מול איום ביטחוני. בדרך העצמאות הקריבו ילדים, נשים, זקנים וצעירים את חייהם, הקיזו את דמם וחרפו נפשם על אדמת המולדת. הלכידות והעוצמה החברתית אפשרו לעם בציון לבנות מדינה, להגן עליה מפני אויביה, ולבנות יישוב חזק ופורח, אך בבניין החברה החלו דברים להשתבש.
המקימים טענו כי רוח רעה החלה מנשבת ברחובותינו, רוח של נהנתנות עצמית שלובה באדישות למצוקת האחר. אווירה של גרגרנות, של "תפוס כפי יכולתך", "איש לאוהליך ישראל", והשתרשות של נורמות שחיתות וניצול. הלכידות החברתית החלה להתפורר,הפערים החברתיים גדלו עד כדי סכנה, העוני התרחב ומעמיק אחיזתו בשכבות רבות, ומעמד הביניים שמהווה את עמוד התווך של הדמוקרטיה נישחק עד דק. שירותים סוציאליים הופרטו, משפחות כורעות תחת נטל יוקר המחיה, צעירים מוכשרים נוטשים. ניצולי השואה נספרים במותם ולא בחייהם, עובדים מאוגדים הופכים לעובדי קבלן שקופים, בעלי הון מושחתים מתעצמים, וקרקעות מדינה נמכרות לידי ספסרים שבנו בועת נדל"ן במחירים לא שפויים. היום יום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012 אנחנו מתחייבים מחדש, ומתכוונים לתקן את המעוות, לפני שיהיה מאוחר מדי. לא ניתן לארץ חמדת אבות להפוך לארץ חסרת תקווה וחמלה למרבית תושביה.
במגדל צדק, בלב חומה ומגדל, פועלים שכם אל שכם, יהודים נוצרים ומוסלמים, עשירים ועניים, עובדים קבועים ועובדי קבלן, אנשי אקדמיה וחסרי השכלה גבוהה, בעלי משפחה רווקים ומשפחות חד הוריות, אנשי חינוך ואנשי עמל, דתיים וחילוניים, ימין ושמאל, בריאים ובעלי לקויות. אנו אנשים שונים איש מרעהו, אך חולקים חזון משותף: "כולנו אזרחים עם זכויות וחובות חברתיות. אנחנו שונים, אך שווים ". שאו בידכם את הלפיד שיאיר לחברה הישראלית את הדרך להיות שווים, בזכויות ובחובות בתוך הקהילות בהן אתם חיים. עזרו לנו לממש את החזון לעשייה. עשייה שתקנה לחברה הישראלית את ההזדמנות להשרות בטחון, תקווה ואמונה במדינה, שתניף את שלושת הדגלים לאותו הגובה – הדגל החברתי, הדגל הכלכלי והדגל הביטחוני.
ביום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 יולי 2012 עלו פעילים חברתיים במבצע "מגדל צדק" על הקרקע של הקרן הקיימת לישראל בסמיכות לקיבוץ יקום והקימו את חומה ומגדל, בלב חומה ומגדל הקימו את "מגדל צדק", במהלך היאחזות בקרקע הניחו את אבן הפינה לעיר הבעדים ובהמשך החלו במבצע אכלוס דיירים בקרווילות מחוץ לחומה ומגדל. ביום שישי 27 יולי 2012 בשעה 04:16 הגיעו כוחות גדולים של חברת B.T.S בבעלות אל"מ (מיל') בני טל שנשכרו על ידי קיבוץ יקום לפנות את חומה ומגדל, לשטח הגיעו כ-150 מאבטחים, טרקטור שופל ענק ומשאיות, בשטח חומה ומגדל שהו חמישה אנשים בלבד, ביניהם אליק מאור, טלי גרופית, מימי כהן וג'קי אדרי, ותוך 10 דקות ובאלימות ברוטלית קשה, וללא ליווי משטרתי וכוחות עזרה ראשונה חומה ומגדל נהרסה עד חורבן יסודי.
ההקמה
ביום שני 16 ביולי 2012 בשעה 20:30 החל מבצע "מגדל צדק", כל המבצע התנהל בחשאיות רבה ועד להגעת הכוחות לשטח הכינוס בכניסה לקיבוץ יקום היעד לחומה ומגדל לא היה ידוע לאף אחד. עם רדת החשיכה החלו הכוחות לעלות על הקרקע, בשעה 21:00 קיבלו הכוחות הדרכה והוראות עבודה ותוך שלוש שעות חומה ומגדל הוקמה כשמגדל צדק בלב החומה, הפעילים החברתיים החלו לתחזק את המחנה ונערכו לשמירה וללינה במקום.
את רעיון הקמת חומה ומגדל הגה, יזם ומימן גד הרן מחיפה, מהנדס במקצועו, יו"ר ארגון ידיד לשעבר, פעיל חברתי שפעל בתנועת עמ"י וייסד את הקואליציה החברתית, בבסיס רעיון הקמת חומה ומגדל עמדו מחירי הדיור הבלתי שפויים ועוולות הדיור הציבורי לשכבות המוחלשות. לגד הרן הצטרפו פעיל חברתי מנהריה, אליק מאור, עיתונאי במקצועו והפעיל החברתי מדימונה יצחק ג'קי אדרי שליווה את הפרויקט מתחילתו עם גד הרן. תנועת עמ"י היוותה את הצינור הכספי להקמת חומה ומגדל ביקום.
בחומה ומגדל הוצבו שני אוהלים גדולים, מכולה גדולה שהפכה לחדר אינטרנט מתוחכם, מטבח שדה, גנרטורים, שירותים כימיים וציוד רב לשינה במקום, את רשת האינטרנט עם שלושה מחשבים בנה ברוך אורן, פעיל חברתי בקהילה הגאה בישראל, דוד רומנו מנכ"ל תנועת עמ"י תפעל את כל מערך המזון בחומה ומגדל, אליק מאור, טלי ומימי תחזקו את הפעילות בחומה ומגדל, יצחק ג'קי אדרי פיקד על מגדל צדק והיה אחראי על תפעולו השותף. גד הרן טיפל בתקשורת, בקשר עם הקיבוץ, מוסדות הממשלה ומשטרת ישראל.
מגילת העצמאות החברתית
ביום שני כ"ג בחודש כסליו שנת התרצ"ז, 7 בדצמבר 1936, הוקם לראשונה הישוב השיתופי כפר חיטים במסגרת מבצע "חומה ומגדל" שנועד לעקוף את גזרות הספר הלבן הבריטי, שהגביל את ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. בדם ביזע ובדמעות הוקמו הישובים וקבעו את גבולות המדינה שנולדה ביום שישי, ה' באייר תש"ח 14 במאי 1948, היא מדינת ישראל.
ביום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012 עלינו על קרקע של הקרן הקיימת לישראל על-יד קיבוץ יקום והקמנו אתר "חומה ומגדל צדק" שיאחד סביבו את האתוס החברתי ויהפוך לסמל לאזרחי מדינת ישראל. אנו רואים במדינתנו מדינה דמוקרטית, שוויונית ששמה את ערכי כבוד האדם, זכויותיו וחירותו בליבת פעילותה. מגדל צדק יאחד את החברה בישראל בחתירה למימוש זכויות חברתיות-כלכליות לכלל תושביה.
במגילת העצמאות של מדינת ישראל הובטח כי "מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין." יצאנו למסע הארוך לתקומת העם היהודי בארצו, ובכוונה לשלב את כל אזרחיה בבניין המדינה. הכלי העיקרי שעמד לרשותנו הוא חזון שניבנה על לכידות חברתית מול איום ביטחוני. בדרך העצמאות הקריבו ילדים, נשים, זקנים וצעירים את חייהם, הקיזו את דמם וחרפו נפשם על אדמת המולדת. הלכידות והעצמה החברתית אפשרו לעם בציון לבנות מדינה, להגן עליה מפני אויביה, ולבנות יישוב חזק ופורח, אך בבניין החברה החלו דברים להשתבש.
רוח רעה החלה מנשבת ברחובותינו, רוח של נהנתנות עצמית שלובה באדישות למצוקת האחר. אווירה של גרגרנות, של "תפוס כפי יכולתך", "איש לאוהליך ישראל", והשתרשות של נורמות שחיתות וניצול. הלכידות החברתית החלה להתפורר,הפערים החברתיים גדלו עד כדי סכנה, העוני התרחב ומעמיק אחיזתו בשכבות רבות, ומעמד הביניים שמהווה את עמוד התווך של הדמוקרטיה נישחק עד דק. שירותים סוציאליים הופרטו, משפחות כורעות תחת נטל יוקר המחיה, צעירים מוכשרים נוטשים. ניצולי השואה נספרים במותם ולא בחייהם, עובדים מאוגדים הופכים לעובדי קבלן שקופים, בעלי הון מושחתים מתעצמים, וקרקעות מדינה נמכרות לידי ספסרים שבנו בועת נדל"ן במחירים לא שפויים. היום יום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012 אנחנו מתחייבים מחדש, ומתכוונים לתקן את המעוות, לפני שיהיה מאוחר מדי. לא ניתן לארץ חמדת אבות להפוך לארץ חסרת תקווה וחמלה למרבית תושביה.
במגדל צדק, בלב חומה ומגדל, פועלים שכם אל שכם, יהודים נוצרים ומוסלמים, עשירים ועניים, עובדים קבועים ועובדי קבלן, אנשי אקדמיה וחסרי השכלה גבוהה, בעלי משפחה רווקים ומשפחות חד הוריות, אנשי חינוך ואנשי עמל, דתיים וחילוניים, ימין ושמאל, בריאים ובעלי לקויות. אנו אנשים שונים איש מרעהו, אך חולקים חזון משותף: "כולנו אזרחים עם זכויות וחובות חברתיות. אנחנו שונים, אך שווים ".
שאו בידכם את הלפיד שיאיר לחברה הישראלית את הדרך להיות שווים, בזכויות ובחובות בתוך הקהילות בהן אתם חיים. עזרו לנו לממש את החזון לעשייה. עשייה שתקנה לחברה הישראלית את ההזדמנות להשרות בטחון, תקווה ואמונה במדינה, שתניף את שלושת הדגלים לאותו הגובה – הדגל החברתי, הדגל הכלכלי והדגל הביטחוני.
הקמת עיר הבעדים
ביום רביעי כ"ח בתמוז שנת התשע"ב, 18 ביולי 2012 בשעה 16:00 התקיים טכס הנחת אבן הפינה לעיר העדים בסמיכות לחומה ומגדל צדק, בטקס נכחו עשרות פעילים חברתיים מרחבי הארץ, גד הרן נשא דברים בנושא הדיור במדינת ישראל, יצחק ג'קי אדרי הקריא את מגילת העצמאות החברתית, בתום הנאומים הטמין גד הרן את מגילת העצמאות החברתית באדמה ודיפן את המגילה באדמה עם מלט, בהמשך החלו לבנות את הקיר הראשון בעיר הבעדים וכל פעיל ופעילה התכבדו לבנות בלוק בקיר.
מיד בתום הקמת הקיר הראשון בעיר הבעדים הגיעו נציגי קיבוץ יקום והודיעו שהם רואים בחומרה רבה את הקמת הקיר על שטח אדמה בבעלותם, בהמשך הגיעו נציגי מנהל מקרקעי ישראל ונציגי משרד הפנים. יוזמי חומה ומגדל צדק הציגו בפני הגורמים מסמך חוקי שהופק על ידי מנהל מקרקעי ישראל האומר ששטח האדמה עליו הוקמה חומה ומגדל הוא בבעלות הקרן הקיימת לישראל ויש הערת אזהרה על עתיקות בשטח המסומן.
ביום רביעי ו באב שנת התשע"ב, 25 ביולי 2012 בשעה 20:30 הוצבו קרוילות למגורים בעיר הבעדים, קרוילה אחת יעודה לאכלוס על ידי משפחת קרן וקובי ברכה מאור יהודה, נשואים פלוס ששה ילדים קטנים שנקלע למצוקת דיור חמורה ואשר מאוימת בפינוי דירה מושכרת, קובי ברכה עובד לפרנסתו בשתי עבודות ואין ידו משגת לשלם את שכר הדירה בשוק החופשי, כל פניותיו לקבלת סיוע ממשרד השיכון נענו בשלילה. הקרוילה השנייה יעודה למשפחה חד הורית עם ארבעה ילדים שפונתה מדירתה ונותרה ללא קורת גג.
חזון עיר הבעדים - בעד דיור במחיר שפוי. בעד דיור לזוגות צעירים. בעד דיור לסטודנטים. בעד דיור ציבורי. בעד דיור לזכאים. בעד דיור מוגן. בעד דיור סיעודי בעד פרויקט לאומי לפתרון בעיות הדיור. קבלן מבצע - ממשלת ישראל.
הפינוי והריסת חומה ומגדל צדק
ביום שישי ח' באב שנת התשע"ב,27 יולי 2012 בשעה 04:16 הגיעו כוחות גדולים של חברת B.T.S בבעלות אל"מ (מיל') בני טל שנשכרו על ידי קיבוץ יקום לפנות את חומה ומגדל, לשטח הגיעו כ-150 מאבטחים דוברי רוסית מחבר העמים, טרקטור שופל גדול ומשאיות, בשטח חומה ומגדל שהו חמישה אנשים בלבד, תוך 10 דקות ולטענת הפעילים גם באלימות, וללא ליווי משטרתי וכוחות עזרה ראשונה חומה ומגדל נהרסה עד יסוד.
במהלך הפינוי האלים אנשי הבטחון השכירים בטרקטור שופל שדהר דרך החומה עד למגדל צדק ומוטט אותו, בפטישים גדולים, גרזנים ומסורים ריסקו את החומה עד יסוד, משאיות שהגיעו לשטח העמיסו את שלושת הקרוואנים והם נלקחו מהשטח. במהלך הפינוי אנשי הבטחון דחפו והפילו את דיירי חומה ומגדל צדק שכירי החרב גם סרבו לבקשתו של יצחק ג'קי אדרי להוריד את הדגלים ממגדל צדק לפני הריסתו.
הפעיל החברתי יצחק ג'קי אדרי, ניגש במהלך הפינוי לתחנת דלק דור אלון-יקום הסמוכה, התריע בפני המתדלק בתחנה ואז ניפץ את חלונות תחנת הדלק ואת חלונות קפה בונו-יקום הסמוך, ניפוץ החלונות נועד להפעיל את האזעקות ביטחון בכדי שהמשטרה תגיע לשטח. עם הגעת השוטרים לשטח חומה ומגדל צדק, הודיע להם יצחק ג'קי אדרי שהוא לוקח אחריות על שבירת החלונות וביקש מהשוטרים לבדוק אם מנהלי הפינוי אם הוא מתבצע כחוק. בתום הבדיקה המשטרתית עכבו את יצחק ג'קי אדרי לחקירה והוא נלקח לתחנת משטרת נתניה שם שחורר בסביבות השעה 12:00 בצהריים.
גד הרן שהגיע לשטח ניסה בעזרת רכבו לעצור את הטרקטור של קיבוץ יקום לעלות על השטח ולחרוש אותו, במהלך העימות ניסו אנשי הבטחון השכירים לפגוע בגד הרן ואף ניסו להוציאו בכוח רב מהרכב, בהתערבות הפעילים הרבים שהגיעו לשטח הסתיים האירוע ללא פגיעות פיזיות. בהמשך היום האדמה נחרשה וגודרה לכל היקפה ועובדי הקיבוץ שתלו עצי זית על חורבות חומה ומגדל צדק. במקום נשארו שומרים מקבוצת האבטחה B.T.S.
מגדל צדק תמונות
ראו גם
קישורים חיצוניים
- גלובס, דרור פויר, מקימי חומה ומגדל, 17 ביולי 2012
- כלכליסט, עמיר קורץ, מגדל חברתי, 17 ביולי 2012