הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס1
פורום הכלכלי העולמי בדאבוס: קנצלרית גרמניה, נשיא פקיסטן, בונו ואנג'לינה ג'ולי
פורסם בעיתון הארץ, 25.1.2006
הוועידה השנתית של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) בעיירת הסקי השווייצית דאבוס נפתחה היום על רקע תחזית עגומה לכלכלה העולמית שסיפק הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי, סטיבן רואץ'.
רואץ' העריך עם פתיחת הוועידה, כי השווקים וראשי הכלכלה העולמית פיתחו "מידה מסוכנת של שאננות", על בסיס ההנחה כי חוסר האיזון בכלכלה העולמית יכול להימשך ללא תיקון. לדבריו, הבנקים המרכזיים של אסיה מסוגלים לתמוך בכלכלה האמריקאית רק עד גבול מסוים, וכי הצרכן האמריקאי - שהוא גם "החוליה החלשה", אך גם החשובה ביותר - ממשיך בינתיים לתמוך בכלכלה העולמית על ידי צריכה.
כלכלות סין והודו צפויות אף הן להיות אחד הנושאים המרכזיים שיעמדו על סדר היום של משתתפי הוועידה, על רקע התפקיד הגדל והולך ששתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם ממלאות בכלכלה העולמית.
סוגיה מרכזית נוספת שתעמוד במוקד הדיונים היא מגמות עתידיות בשוק התעסוקה העולמי, שאליו מצטרפים בהדרגה כמיליארד בני אדם בכלכלות מתפתחות. נציגי איגודים מקצועיים אשר ישתתפו בוועידה, צפויים להתעמת בסוגיה זו עם ראשי ממשל והמגזר העסקי, ולטעון נגד צמיחה כלכלית בעולם שאינה טומנת בחובה שיפור בשוק התעסוקה.
לפי נתוני ארגון העבודה הבינ"ל (ILO), ישנם כיום בעולם 185 מיליון מובטלים, ו-550 מיליון בני אדם עובדים עבור שכר של פחות מדולר ליום, בעוד שרווחי המגזר העסקי העולמי לאחר מס כנתח מהתוצר, נמצאים ברמתם הגבוה ביותר זה עשרות שנים, במיוחד בארצות הברית ובגוש היורו. יתר על כן, חלקו של המגזר העסקי בהכנסות ממסים במדינות הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) נפל בכ-50% במהלך 20 השנים האחרונות.
נושאים נוספים שצפויים לעמוד על סדר היום של משתתפי הוועידה, הם מחירי הנפט הגבוהים, מודלים עסקיים חדשים, העתקת מוקד העוצמה הכלכלית לאסיה, ותוכנית הגרעין של איראן. יחסי ישראל והפלסטינים צפויים אף הם ללוות את הדיונים, לאור פתיחתה של הוועידה ביום שבו מתקיימות הבחירות בשטחים.
נושא חדש שצפוי לעמוד השנה על סדר היום של באי הוועידה, יהיה תקפידו של הספורט בקידום צמיחה כלכלית ושיפור היחסים בין מדינות, ובדיונים על נושא זה צפויים להשתתף נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, והקומישינר של ה-NBA - ליגת הכדורסל הטובה בעולם - דיוויד סטרן.
יותר מ-2,340 בני אדם מ-89 מדינות, בהם 735 מנהיגים עסקיים בתפקידי יו"ר, מנכ"ל או סמנכ"ל כספים בחברות שלהם - המייצגים כ-70% מהחברות הגדולות בעולם - משתתפים בוועידה השנה, כמו גם 15 ראשי מדינות, בהם קנצלרית גרמניה, אנג'לה מרקל, ונשיא פקיסטן פרבז מושארף, מזכ"ל האו"ם קופי ענאן, נשיא הבנק העולמי פול וולפוביץ, וסלבריטאים דוגמת סולן להקת U2 בונו והמוסיקאי פיטר גבריאל. כוכבת הקולנוע אנג'לינה ג'ולי תשתתף אף היא בוועידה, והתקשורת השווייצית מלאה בדיווחים על כך שהביאה עמה את בראד פיט כדי לשמש כבייביסיטר של ילדיה המאומצים בזמן הדיונים.
מחווה מיוחדת לוועידה תהיה מחר כאשר טקס הצלצול בפעמון של פתיחת המסחר בבורסת נאסד"ק מחר, ייערך באופן חריג שלא בוול סטריט - אלא בדאבוס. את הטקס יכבדו בנוכחותם היזם ריצ'רד ברנסון, בעליה של קבוצת וירג'ין הבריטית, ויו"ר ענקית השבבים האמריקאית אינטל, קרייג בארט.