דיכלורומתאן
דיכלורומתאן (Dichloromethane; ידוע גם בשמות מתילן כלוריד -Methylene Chloride, ודיכלוריד - Dichloride) הוא תרכובת אורגנית נוזלית וחסרת צבע בעלת נוסחה כימית CH2Cl2.
מתילן כלוריד נמצאת בשימוש נרחב כממס בתעשייה וחשודה כמסרטנת וכחומר טרטוגני שעלול לגרור נזק לעוברים.
שימושים ופליטות
הנדיפות של הדיכלורומתאן והיכולת לערבב איתו מגוון רחב של תרכובות אורגניות הפך אותו לממס שימושי עבור תהליכים כימיים רבים. חששות לגבי השפעותיו הבריאותיות הובילו לחיפוש חלופות רבות של יישומים אלה. נעשה שימוש בחומר זה כמסיר צבע.
בתעשיית המזון, נעשה בו שימוש במינונים נמוכים בתהליך הפרדת הקפאין מקפה ותה וכן להכנת תמציות טעם.
דיכלורומתאן משמש להלחמה כימית של חומרים פלסטיים מסוימים. למשל, הוא משמש כדי לאטום את הציפוי של חוטי חשמל. משמש לעתים קרובות כמרכיב העיקרי של דבקים לריתוך פלסטיק.
בישראל נפלטים מידי שנה כמה טונות של דיכלורומתאן לאוויר. מפעלים הפולטים כמות של כטונה ויותר של דיכלורומתאן הם: פריגו איי.פי.איי בע"מ (3 טון), פלנטקס בע"מ (3 טון), תרכובות ברום בע"מ (2 טון) אגן ארומה כימיקלים בע"מ, אלובין בע"מ, תחנת הכח "אורות רבין" בחדרה, תחנת הכח רוטנברג באשקלון, ומטמנת דודאים. הפליטות מתרכזות באזור רמת חובב, נתניה, קריית ביאליק, חדרה ואשדוד. [1]
השפעות בריאותיות
חשיפה לדיכלורומתאן אפשרית דרך דרכי הנשימה ובמגע עורי.
חשיפה נשימתית לריכוזים גבוהים של דיכלורומתאן עלולה לעורר גירוי בדרכי הנשימה ובריאות, לגרום לאובדן הכרה ואף למוות.
חשיפה נשימתית לריכוזים נמוכים של דיכלורומתאן עלולה לגרום לכאב ראש, לשינוי בקצב הלב ולעייפות. דיכלורומתאן הוא מזהם המוכר כגורם מסרטן מסוג גורמים המוכרים כמסרטנים סבירים,[2], חשוד כמזהם טרטוגני ועלול לסכן עוברים. חשיפה נשימתית כרונית לריכוזים גבוהים של דיכלורמתאן עלולה לפגוע בכבד ובמוח. [3]
קישורים חיצוניים
- דיכלורומתאן בוויקיפדיה האנגלית
- דיכלורומתאן במילון החומרים המזהמים של המשרד להגנת הסביבה.
- מפעלים הפולטים דיכלורומתאן לאוויר במשרד להגנת הסביבה