דו"ח מקינזי על המודל העסקי הקואופרטיבי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דו"ח מקינזי על המודל העסקי הקואופרטיבי - בתחילת שנת 2012 התבקשה חברת הייעוץ מקינזי (McKinsey and Company) לנתח את המודל העסקי הקואופרטיבי ולהציג את האתגרים וההזדמנויות העיקריות של הקואופרטיב בעידן הנוכחי. להלן סיכום הממצאים העיקריים של הדו"ח שהוכן.

איך קואופרטיבים צומחים?

שלושה גורמים יוצרים צמיחה בתאגידים עסקיים:

הגדלת נתח שוק

הגורמים המאפשרים לקואופרטיבים להגדיל את נתחי השוק שלהם כוללים מיקוד במתן מענה לצרכי החברים, היכרות טובה יותר עם השווקים בהם עוסקים והיצמדותם למערכת ערכית המשרתת את חבריהם. לקואופרטיבים יתרונות אשר עשויים להגדיל את כושר הצמיחה שלהם: מינוף היתרון היחסי הפוטנציאלי הטמון במודל הבעלות הקואופרטיבית ( מיקוד במתן מענה לצרכי החברים במקום מקסום רווח בטווח הקצר). לעומת זאת, קואופרטיבים אינם נהנים מצמיחה נוכח עיסוק בקטעי שוק (מוצרים ושירותים) המתפתחים במהירות. שני הגורמים המסבירים את חולשתם בתחום זה הם המיקוד במתן מענה לצרכי החברים ולא על פיתוח מוצרים חדשים, והקושי היחסי של קואופרטיב להקצות הון לפיתוח שווקים חדשים. היעדר מאמץ תמידי לחדור לשווקים חדשים הינה החולשה העסקית העיקרית של הקואופרטיב. חולשה זו נובעת כנראה מהמיקוד במתן מענה לצרכים הקיימים של חברי הקואופרטיב. חולשה זו היא האתגר העיקרי של הקואופרטיבים אך גם ההזדמנות העיקרית שלהם. קואופרטיבים חייבים להשקיע מאמץ לגלות את צרכי חבריהם שאינם מקבלים היום מענה ולכוון את מדיניות הפיתוח שלהם למיצוי ההזדמנויות הפוטנציאליות.

צמיחה בהכנסות עקב גידול בביקושים למוצרי התאגיד (portfolio momentum )

המחקר מגלה שתאגידים קואופרטיבים צמחו בתקופה של 2005-2010 בשיעור דומה לחברות בורסאיות (7.9% לעומת 8.7% בהתאמה). אך מרכיבי הצמיחה היו שונים בין שני המודלים העסקיים. קואופרטיבים הגדילו את נתח השוק שלהם יותר מאשר החברות הבורסאיות. שיעורי צמיחה הנובעים מרכישות ומיזוגים היו דומים. חברות בורסאיות צמחו יותר עקב גידולים בביקושים למוצריהן.

רכישות ומיזוגים

שיפורים תפעוליים בתאגיד הקואופרטיבי

ההבדל בין התאגיד הקואופרטיבי והחברה הבורסאית בא לידי ביטוי גם ביעילות ובאפקטיביות התפעולית. למודל הקואופרטיבי יתרונות מובהקים בתחום. יחד עם זה המודל גם יוצר אתגרים ייחודיים. המודל הקואופרטיבי יוצר התאמה בין צרכי החברים והאסטרטגיה העסקית ומייצר מידה גדולה של מחויבות ונאמנות בקרב העובדים בתאגיד. מחויבות זאת נובעת בין היתר מהמיקוד על מתן מענה לצרכים במקום מקסום רווחים.

לעומת זאת קואופרטיבים מתאפיינים בתגובות אטיות ולא מספקות לשינויים בסביבה העסקית שלהם. כמו כן, קואופרטיבים משקיעים פחות במאמץ להבטיח מיומנויות ניהוליות ותפעוליות אשר נדרשות ליצירת יתרון תחרותי. קואופרטיבים ניצבים בפני אתגר מהותי במציאת איזון בין הערכים הדמוקרטיים לבין הזריזות והגמישות הניהולית. הקשיים בתחום זה באים לידי ביטוי בתהליכי קבלת החלטות במסגרת הקואופרטיבית.

על קואופרטיבים לאמץ שלושה נהלים אשר ישפרו את התפעול שלהם:

  • מינוי גורמים מקצועיים חיצוניים כחברי מועצות מנהלים.
  • פיתוח מנגנונים אשר מחזקים את שיתופי הפעולה וחילופי רעיונות בין חלקים/אגפים שונים של הקואופרטיב.
  • פיתוח יכולות מימון למיצוי הזדמנויות עסקיות חדשות גם אם הן אינן משרתות מידית את האינטרסים של החברים.

בנקים קואופרטיביים : שינוי זה הזדמנות

סקטור הבנקאות נכנס לעידן חדש. בעקבות המשבר הפיננסי של השנים האחרונות יחולו שינויים במודל העסקי של בנקים רבים. יחד עם זאת ישנן הזדמנויות רבות בפיתוח המואץ במדינות מתפתחות. שינויים טכנולוגיים וגישות חדשות בקרב לקוחות יוצרים בסיס למהפכה בתחום הבנקאות הקמעונאית. על מנת להתמודד בהצלחה עם שלל האתגרים על הבנקים הקואופרטיביים להבין את המגמות המעצבות מחדש את תעשיית מתן שירותים פיננסיים.

חמש מגמות יאפיינו את פיתוח שוק השירותים הפיננסיים בעשור הקרוב:

  • סביבה רגולטורית קשיחה יותר עם דרישות הון קשות יותר.
  • שווקים מתעוררים יהוו המקור העיקרי להכנסות חדשות ורווחים.
  • בנקים יידרשו לספק שירותים באפיקים שונים ומגוונים (אינטרנט, טלפון נייד, רשתות חברתיות), בנוסף לסניפים פיזיים הקיימים היום.
  • בנקים קמעונאיים יתמודדו בסביבה המתאפיינת בתחרות הולכת וגוברת כאשר לקוחות ינהלו חשבונות במספר בנקים בו זמנית. התחרות תתמקד באיכות שירות הלקוחות.
  • ניהול מידע אודות לקוחות ושימוש במערכות מידע מתוחכמות יותר.

בנקים קואופרטיבים חייבים למנף את יכולות שירות הלקוחות שלהם על מנת לספק את השירות הטוב ביותר בשוק. הקואופרטיבים חייבים לזהות את הצרכים החשובים ביותר של לקוחותיהם ולהשקיע בשיפור השירות בתחומים אלה.

על קואופרטיבים לבחון מחדש את נכונותם להתרחב מביתם הגאוגרפי לשווקים נוספים במדינות שונות.

הירידה הצפויה בחשיבות הסניף הפיזי תחייב התייחסות של קואופרטיבים לשימוש מושכל באינטרנט ורשתות חברתיות כולל התייחסות לממשל תאגידי דמוקרטי בעידן תקשורת המידע.


שמירת התחרותיות של קואופרטיבים קמעונאיים בעולם משתנה

שש מגמות יאפיינו את עולם הקמעונאות בעשור הקרוב:

  1. לקוחות ישתמשו בטכנולוגיות חדישות ואפיקים שונים על מנת לבצע את רכישותיהם: חנויות, אינטרנט, מכשירים ניידים ועוד.
  2. שיפורים במערכות מידע יאפשרו מאמצי שיווק ממוקדים ומדויקים יותר.
  3. חופש ההחלטה והפעולה של ציבור הצרכנים יחייבו מאמצי בידול הולכים וגוברים.
  4. השווקים המתעוררים יהוו מוקד הצמיחה בכל תחומי הקמעונאות.
  5. מרווחי הרווח במדינות המפותחות ילכו ויקטנו.
  6. אי היציבות בעלויות סחורות ותשומות נוספות יקשו על תכנון ותפעול

מגמות אלו ישפיעו על כל התאגידים הקמעונאיים אך יהוו אתגר ייחודי לקואופרטיב הקמעונאי.

חשיבות ההיכרות האישית באמצעות החנות הפיזית (יתרון חשוב היום) תעמוד במבחן בעידן בו ישנן חלופות רבות לביקור בסניף המקומי של הרשת הקמעונאית.

תגבר התחרות באמצעות שירות לקוחות איכותי וייחודי. קואופרטיבים יצטרכו לזהות את הרצונות ועדיפויות העיקריות של חבריהם ולתת להם מענה בצורה טובה יותר מכל המתחרים.

על הקואופרטיבים לבחון איך למנף את האינטרנט והמדיה החברתית לחזק את קשריהם עם ציבור החברים.

קואופרטיבים קמעונאיים חייבים להגביר את שיתופי הפעולה בינם לבין עצמם על מנת להשיג יתרונות תחרותיים.

קישורים חיצוניים