בטונייר

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספסל מבטונייר, מצפה עדי, ספט' 2008

בטונייר (באנגלית: Papercrete) הוא חומר בנייה המשלב מלט עם נייר שמשתמשים בו בבנייה ירוקה. בניגוד לרוב שיטות הבנייה הירוקה למימדים קטנים (Small-scale), שיטה זו הומצאה רק במהלך המאה ה-20. ועל כן היא נחשבת לצעירה בין שאר חברותיה - בנייה באדמה, בנייה בעץ, בנייה באבן ועוד. הרישום הישן ביותר של השיטה הוא ב-1928, מאז נשכחה השיטה ושבו להשתמש בה בשנות ה-80 של המאה ה-20. השם "בטונייר" הוא עברות של השם "Papercrete" (מקורו בשם Concrete).

תכולת התערובת

באופן כללי, בטונייר מכיל מלט (או בשמו המקצועי "סמנט פורטלנד"), והנייר הוא מרכיב משמעותי בתערובת. המלט משמש כדבק, ולתערובת בדרך כלל מוסיפים חול או אדמה, לפי הצורך או היכולת.

ישנם חומרים נוספים בהם משתמשים בנייר כחומר סיבי בתערובת הבנייה, אך נהוג לכנותם בשמות אחרים (למשל, תערובת נייר וחרסית, בלעז נקראת Paper adobe, בשם הרחוב "Clayper" (חימר=Clay) או בעברות חימנייר)

ניסיונות מוכרים בישראל

ככל הידוע, החומר אינו פופולרי בארצנו, שלא כמו בנייה באדמה על שלל סוגיה או בנייה בחבילות קש. ידוע על מבנה אחד בחווה האקולוגית במודיעין "חווה ואדם", ועל מספר ספסלי ישיבה - במכללת סמינר הקיבוצים, בבית פרטי במצפה עדי, בבית הספר שילה-פרדס חנה ובמכללת אמונה בעפולה.

קישורים חיצוניים