ארכוב אתר המגדריה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

להלן ארכוב, לאחר עריכות קוד מקור קלות לצורך התאמה לאקו ויקי, של כל הדפים (כל דף מופיע כאן בפרק) של אתר המגדריה (genderhebrew.com). נא לא לערוך דף זה.

עמוד ראשי

אנו פועלות נגד הניסיון לצנזר את העובדה שחלק ניכר ממי שמבצעים שינוי מין מתחרטים על כך והאבחון הרפואי שלהם כבעלי הפרעת זהות מגדרית היה פזיז, מוטה, הרסני ושגוי.

אנו מתרשמות כי רוב המתחרטים הן או נשים צעירות שהתחילו שינוי מין מאישה לגבר כמנגנון הגנה מטראומת עבר או גברים סטרייטים\דו מיניים שהתחילו שינוי מין מגבר לאשה שחשו אי סדר בתחושתם המגדרית וניסו לרפא אותו בעזרת שינוי מין או גברים הומואים נשיים שחשו לחץ חברתי להקצין את נשיותם באופן כללי ; כאשר שלושת קבוצות אלה נלחצו לעשות כן בהשפעה כבדה של המדיה החברתית (אשר מאדירה שינוי מין מסיבות שונות).

אנו קוראות לאנשים החשים "מבולבלים מגדרית" (בהיעדר מינוח טוב יותר) לקבל טיפול הכולל את האפשרות ששינוי גופני אינו מתאים להם ויש לשקול אופציות טיפוליות אחרות.

אנו מאמינות כי היות ושיעור שינוי המין בעלייה דרסטית, כך גם שיעור החרטה בעלייה תואמת, שכן אין לנו עדיין קריטריונים טובים לגבי מי מתאים ומי לא מתאים לשינוי מין.

אנו גורסות כי ישנו פרץ של מקרי חרטה אשר טרם תועד מחקרית אך הוא מתועד היטב תקשורתית.

אנו מבקשות לחזק את השיח סביב חרטה על שינוי מין ומצרות על כל ניסיון "פמיניסטי" להדירו.

זוויג

זוויג (באנגלית: Sex) פירושו בהגדרה אחת מין כרומוזומלי; כלומר ההקשר הכרומוזומלי של מין האדם.

בהגדרה אחרת זהו אדם עם מערכת רווייה זכרית או נקבית שיכולה לתפקד בהינתן החומרים (לדוגמה, ההורמונים) הנכונים עם כלל האיברים הנדרשים לה לתפקוד תקין.

אופוריה מגדרית

אופוריה מגדרית (באנגלית: Gender Euphoria) היא מצב בו תחושת הגוף תואמת את תחושת המגדר. זהו המצב הנפוץ בקרב רוב בני האדם (99% לערך מהאוכלוסיה).

אופוריה מגדרית היא ההפך מדיספוריה מגדרית.

דיספוריה מגדרית

דיספוריה מגדרית (באנגלית: Gender Dysphoria) היא מצב בו תחושת הגוף לא תואמת את תחושת המגדר וכוללת בדרך כלל כמיהה עזה לשנות את ההופעה החיצונית כך שתתאים לתחושה המגדרית. זוהי תופעה רגשית חברתית אשר מקורותיה קשורים בהתמיינות ביולוגית אינטרסקסואלית ו\או בטראומת עבר (כמנגנון הגנה פסיכולוגי), תלוי במקרה לגופו. הסובל יודע טוב מכל מטפל מה מקור הדיספוריה המגדרית שהוא עצמו חווה.

דיספוריה מגדרית היא ההפך מאופוריה מגדרית.

הפרעת זהות מגדרית

הפרעת זהות מגדרית היא אבחנת הפרעה נפשית (מצב בו הנפש איננה שלווה אלא בהפרעה) התואמת את המושג דיספוריה מגדרית.

במסגרתה התחושה הבסיסית ביותר של אדם כ"גבר" או "אישה" או "בין לבין" לא תואמת את הופעתו החיצונית (לאו דווקא הנראית לעין).

הטיפול הנפוץ להפרעה זו הוא שינוי מין ומתקיים כל החיים או עד הפסקתו היזומה בשל מסקנה כי הושלם או שאצל חלק ניכר מן המנסים אותו אינו מצליח או גורם נזק ונדרש להפסיקו, או שמתחרטים עליו ומספיקים אותו בגלל החרטה.

שינוי מין

שינוי מין (טרנסקסואליות) פירושו תהליך בו אדם משנה את הופעתו החיצונית, בעיקר הגופנית, כך שתתאים יותר למגדר שהוא חש בנפשו. שינוי זה מושג בעזרת בגדים ו\או קישוטי גוף ו\או הורמונים ו\או טיפול הורמונלי ואף ניתוחים. תהליך זה נמשך לאורך כל החיים או עד הפסקתו המכוונת מסיבה של חרטה על התהליך.

אדם העובר תהליך טרנסקסואליות נקרא טרנזישיונר או טרנס (ברבים: טרנסים\טרנסיות).

אדם שמפסיק טרנסקסואליות באופו זמני או קבוע נקרא דיטרנזישיונר או דיטרנס (ברבים: דיטרנסים\דיטרנסיות).

אדם יכול לעבור שניים או יותר תהליכי טרנסקסואליות בחייו, למשל אם הפסיק תהליך טרנסקסואליות באופן זמני פעם אחת לפחות.

הפסקת שינוי מין

הפסקת שינוי מין פירושו הפסקת תהליך שינוי מין (הפסקת תהליך טרנסקסואליות) באופן זמני או קבוע, מסיבות שונות כגון חרטה על שינוי מין, סיבות רפואיות, סיבות חברתיות או שילוב סיבות.

במקרים רבים, הפסקת שינוי מין כוללת חזרה לזהות קודמת, שלפני השינוי, דרך אימוץ מחדש של השם הקודם (או הזדהות בכמה שמות במקביל), חזרה ללבוש בגדים ו\או קישוטי גוף הנתפשים כתואמים את הזהות הקודמת (או כמה זהויות במקביל) והפסקת הליכים רפואיים כמו נטילת הורמונים הקשורים בזוויג הקיים.

טרנזישיונר

טרנסקסואל או טרנזישיונר (טרנס) הוא אדם העובר תהליך טרנסקסואליות באופן זמני או קבוע. בדרך כלל אדם יהיה טרנס בגלל דיספוריה מגדרית.

דיטרנזישיונר

דיטרנסקסואל או דיטרנזישיונר (דיטרנס) הוא אדם המפסיק טרנסקסואליות באופן זמני או קבוע.

  • מי שהיה חי כאשה וחזר לחיות כגבר נקרא דיטרנזישיונרית (דיטרנסית) ← "הוא דיטרנסית"
  • מי שהייתה חיה כגבר וחזרה לחיות כאישה נקראת דיטרנזישיונר (דיטרנס) ← "היא דיטרנס"

למה התאמה מגדרית זה מונח מטעה והמונח שינוי מין עדיף עליו

התאמה מגדרית זה מונח מטעה והמונח שינוי מין עדיף עליו כי גם אישה שסובלת מחזה קטן ועוברת הגדלת חזה וגם גבר שסובל מגידול שפיר בחזה מסוג גינקומסטיה ועובר ניתוח להסרת הגידול מתאימים את גופם למגדרם ("עוברים התאמה מגדרית"). לפיכך, המונח "התאמה מגדרית" כל כך כללי עד כדי שהוא מטעה ועדיף מונח ממוקד יותר כמו שינוי מין המעיד על שינוי בהקשר מיני אחד לפחות (כגון, הורמונלי-גופני).

אידאולוגיית המגדר

אידאולוגיית המגדר (באנגלית: Gender ideology) הנקראת גם מגדריזם או ג'נדריזם היא אידאולוגיה לפיה זוויגים כמו נקבה, נקבה-אינטרסקס, זכר, זכר-אינטרסקס, הרמפרודיט (אדם שהוא גם זכר וגם נקבה מבחינת גניטליה לפחות) אינם מספיקים לתאר בני אדם מבחינת תחושה מגדרית ויש גם עוד אין ספור או אין סוף מונחים אחרים לתחושה מגדרית כמו ("מגדרים אחרים) כמו "ביג'נדר", "טריג'נדר" "ג'נדר ניוטראל", "אג'נדר", "אבינארי" (non binary), ג'נדרקוויר ולמעשה כאמור אין ספור (אין סוף) מגדרים[1].

תומכי אידאולוגיית המגדר מתעלמים ממציאות ביולוגית של נקביות, זכריות, אינטרסקסואליות-נקבית (הגורמת לאדם להיות טרנסית) ואינטרסקסואליות זכרית (הגורמת לאדם להיות טרנס) ואינטרסקסואליות-הרמפרודיטיות; הם מכחישים זהות נשית וחווייה נפשית של נשים נשים ופועלים לפגוע בזכויותיהן הטבעיות של נשים (ואף של טרנסיות) לפרטיות, וגורמים לכאוס בחברה וכל זה בטענה ל"זכויות טרנסים".

הקיצוניים שבתומכי אידאולוגיית המגדר טוענים כי יש לגדל את כל הילדים בעולם כנייטרלים מגדרית, לא להתייחס אליהם כבנים ובנות ולמנוע מהם תחושה מגדרית או לחלופין להתייחס אליהם כ"נטרליים מגדרית" או משהו בסגנון זה.
אין אידאולוגיה הקוראת ליותר כאוס חברתי מאידאולוגיית המגדר ואלו המעוניינים בחברה מאוזנת, שפויה ויצרנית צריכים להתנגד לה.

הערות כלליות

  • אידאולוגיית המגדר מכונה גם "תאוריית המגדר" (gender theory)
  • אפשר לזהות את אידאולוגיית המגדר כקוויריזם
  • אידאולוגיית המגדר לעתים נתפשת, בצדק או שלא בצדק, כחלק ממערך רחב יותר של שינויים שמבקשים לכפות ממשלות חילוניות כחלק מ"סדר עולמי חדש

חרטה על שינוי מין

חרטה על שינוי מין בדרך כלל כוללת הפסקת שינוי מין (למשל, הפסקת טיפול הורמונלי).

חרטה על שינוי מין כוללת בדרך כלל הליכים רפואיים שמטרתם שחזור תפקודי גוף שאבדו והליכים חוקיים כמו שינוי שם בחזרה לשם הקודם, שינוי סגנון לבוש לסגנון קודם וכדומה.

הסיבות העיקריות לחרטה על שינוי מין הן ההבנה במקרה נתון שינוי מין (טרנסקסואליות) לא פתר את הבעיה השורשית ← דיספוריה מגדרית, ו\או ההבנה כי הרצון לשנות מין היה מנגנון הגנה פסיכולוגי מטראומת עבר.

לפי באק איינג'ל (Buck Angel), פעיל לזכויות טרנסג'נדרים וגבר טרנסג'נדר בעצמו, דיטרנסים גורמים לעומס על המערכת שאמורה לטפל במי שבאמת זקוקים להתאמה מגדרית מסיבות לגיטימיות[2].

מחקר

המחקר האקדמי על חרטה על שינוי מין חסר, סותר, מוטה, מוטל בספק ומעורר מחלוקת קיצונית וישנה טענה לצנזורה על מידע בנושא.

השיח המחקרי על חרטה מבולגן בשל הערבוב בין חרטה על ניתוחים ספציפיים לבין חרטה על תהליך טרנסקסואליות בכללותו (בכך אנו מבקשות להתמקד כאן).

  • לפי דו"ח של האיגוד האמריקני לפסיכיאטריה משנת 2014, שיעור "חרטה גדולה" (על ההליך בכללותו) הוא 1-1.5%[3]
  • לפי מחקר גרמני משנת 2009, שיעור הספקות והחרטה מגיע עד 8%[4]
  • לפי מחקר שוודי משנת 2014, שיעור החרטה הוא 2.2%[5]
  • לפי סקירת אוניברסיטת קורנל שיעור החרטה הוא בטווח של 0.3-3.8%[6]
  • לפי מחקר הולנדי משנת 2018, אמנם אחוז החרטה הוא 0.9% לשני המינים יחדיו אך היות והציבור הטרנסקסואלי גודל, יש צורך בהתאמה טובה יותר של טיפולים קיימים לאוכלוסיות הפונים[7]
  • לפי מחקר בריטי משנת 2021, כמות המתחרטים אינה ידועה ונעה לכאורה בין פחות מ-1% ל-8%[8]
  • לפי מחקר משנת 2022 מבין אלו שהתחילו שינוי מין 2.5% חזרו להזדהות כ"סיסג'נדרים" (לא טרנסקסואלים) ו-3.5% כ"א-בינאריים" (גם כן לא טרנסקסואלים)[9]

לפי מחקרים אלה מתקבל בערך שיעור זהיר של 6% של חרטה\הפסקה מסך כל הטרנסים בעולם אם כי מחקרים חדשים מתפרסמים כל הזמן.

הערות שוליים