אלכס פרידמן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אלכסנדר (אלכס) פרידמן (נולד ב-5 באפריל 1988) הוא תסריטאי, מיוזמי המאבק להשוואת קצבת הנכות לשכר המינימום, מייסד ויו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם", יועץ למשרדי ממשלה ומרצה למנהיגות, העצמה אישית וחברתית.

ביוגרפיה

פרידמן נולד וגדל בפינסק שבברית המועצות. בשנת 1990, בהיותו בן שנתיים, עלה לישראל עם משפחתו. בילדותו סבל מבעיות רפואיות קשות, ובשנת 1996 אובחן כחולה במחלת ניוון שרירים מסוג SMA type 2 (אנ'), אשר עם השנים הובילה לשיתוק כמעט מלא בגופו. בשנת 2000, עקב החמרה נוספת במצב הרפואי, נאלץ לעזוב את מסגרות החינוך הרגיל והחל לקבל שיעורים בביתו. באותן שנים, בהיותו מרותק למיטה, החל ללמוד תסריטאות. בשנת 2011, לאחר פרסום שתי יצירות פרי עטו אשר זכו להצלחה, הוזמן לעבוד בערוץ "ויוה" ויצר את הבלוגנובלה "המלכודת הסופית". בזכות כתיבתו ופעילותו ברשתות החברתיות, הפך לשם מוכר בתחום.

פעילות חברתית

בשנת 2015 שמע פרידמן שאישה עם מוגבלות ניסתה להתאבד בעקבות מצוקתה הכלכלית, והחל בקמפיין תחת הסלוגן "נכה, לא חצי בן אדם", להעלאת קצבת הנכות בישראל, שהיא אחת הנמוכות במדינות ה-OECD[1]. פרידמן יזם עצרת בכיכר רבין בהשתתפות עשרות אמנים[2]. בדצמבר 2015 ח"כ אילן גילאון העלה להצבעה הצעת חוק לקצבת נכות בגובה שכר המינימום, אך ההצעה נפלה על חודו של קול[3].

לאור האכזבה פנה פרידמן אל יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, וביקש ממנו לקדם משא ומתן ישיר מול הממשלה. אדלשטיין נענה לבקשה ותיווך בין פרידמן וצוותו לבין שר הרווחה חיים כץ, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי פרופ' שלמה מור-יוסף, ונציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אחיה קמארה[4].

באפריל 2016 הקים פרידמן את עמותת "נכה, לא חצי בן אדם", שחרתה על דגלה מאבק א-פוליטי להשוואת קצבאות הנכות לגובה שכר המינימום, וקידום זכויות נוספות עבור אנשים עם מוגבלות בישראל, בין היתר בנושאי: הנגישות, הזכות לדיור, סיעוד, טיפול רפואי ראוי ושילוב אנשים עם מוגבלות בחברה ובתעסוקה.

באוגוסט 2016, בעקבות המשא ומתן מול האוצר ומאבק ממושך שניהלו הוא וקבוצות נכים שונות ברחובות וברשתות החברתיות, החליטה ממשלת ישראל להקצות 300 מיליון שקלים לצורך הגדלת קצבאות הנכות ותיקון "חוק לרון". המהלך גרר ביקורת בקרב ארגוני נכים, שטענו כי ההעלאה מפלה בין בעלי דרגות נכות שונות ואיננה משמעותית[דרוש מקור]. פרידמן בירך על המהלך, משום שלדעתו זה היה מהלך חשוב מצד הממשלה שהצביע על שינוי בגישתה לקשיי הנכים, אך הסתייג מההחלטה להקצות סכומים נמוכים משמעותית ממה שציפה. כצעד מחאתי יזם פרידמן את "מצעד המיליונרים", מצעד מחאה שהתקיים בתוך קניון עזריאלי בתל אביב[5], ולאחר מכן חסם עם פעילים נוספים את צומת מנחם בגין הסמוכה.

במקביל לפעילות ההסברתית והתקשורתית בנושא העלאת קצבאות הנכות ומצוקות הנכים, נמשך שיתוף הפעולה בין פרידמן לבין שר האוצר משה כחלון וצוותו, על מנת לקדם הקמת ועדה מקצועית אשר תדון לעומק במצב הנכים בישראל. בדצמבר 2016 נפגש פרידמן עם פרופ' ירון זליכה, ושכנע אותו להתנדב לארגונו ולסייע למאבק בייעוץ כלכלי מקצועי[6]. חודש לאחר מכן, בינואר 2017, נפגש פרידמן עם כחלון, והציע את זליכה – כמי שמכיר את נושא הקצבאות מתפקידו בעבר כחשב הכללי – להגשת מסקנות בנושא[7].

במקביל נמשכו פעולות המחאה וההסברה. בין היתר קיים פרידמן בבית התנועה הקיבוצית כנס משותף עם חברי הכנסת אילן גילאון וקארין אלהרר, וכן לקח חלק בעצרת בכיכר רבין, שארגנו גיא לרר ותוכנית "הצינור" לתמיכה בלגלזציה של קנאביס, בה קרא מול משתתפי העצרת לתמוך בלגלזציה ולהצטרף למאבק הנכים.

לאחר פרסום דו"ח ועדת זליכה, שקבע כי יש להקצות למקבלי קצבאות הנכות 4.5 מיליארד שקלים בשלוש פעימות, החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לגנוז את מסקנות הוועדה, ולהקים ועדה מקצועית נוספת בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, שתכריע את נושא העלאת קצבאות הנכות. מסקנות ועדת שמחון היו מפנה לרעה ביחס הממשלה למאבק הנכים וגררו גינויים מצד פרידמן וארגונו. בתגובה לגינוי יזם יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, מסיבת עיתונאים בה הוצג מתווה פשרה שהוסכם על ידי כל סיעות הבית, כולל ח"כ אילן גילאון. שבועיים לאחר מכן נגנזה גם יוזמה זו, ונתניהו הודיע כי בכוונתו לקדם בהקדם את ההמלצות הראשוניות של ועדת שמחון. הפרסום גרם להחרפה מידית של מאבק הנכים.

ב-2 באוגוסט 2017 הפגינו פרידמן וארגונו יחד עם נכים נוספים מול ביתו של דוד ביטן, בטענה שלא עמד בהבטחתו[8]. כחלק מהחרפת המחאה, החליטו בארגונו של פרידמן לצאת להפגנות חסימת כבישים ברחבי הארץ. באחת מהן, נמנע מהמפגינים להפגין באשדוד, חמישה מפגינים נעצרו[9], והמשטרה מסרה כי מפגינים נקטו אלימות כלפי השוטרים ואיימו להצית עצמם. מנגד טענו מפגינים כי המשטרה הפעילה כוח בלתי סביר. פרידמן הביע גינוי לכל אלימות ובפרט כלפי המפגינים הנכים.

בתוך כך, נאבק פרידמן להעלות את קצבאות הנכות גם בזירה המשפטית, באמצעות עתירה לבג"ץ נגד הכנסת והממשלה, שהוגשה בשיתוף ארגון הגג של הנכים (המאגד כ-30 ארגונים), ושופטות בית המשפט המחוזי בדימוס, ציפורה ברון וברכה אופיר-תום על ידי עו"ד יהודה רסלר. הלשכה המשפטית של הכנסת ביקשה בתגובה לדחות את העתירה, משום ש"הנכים לא הוכיחו כי לא ניתן להתקיים מקצבתם שעומדת על 2342 שקלים"[10]. תגובת הכנסת עוררה סערה ציבורית ושורה של גינוים מצד חברי כנסת, אישי ציבור ופרידמן עצמו.

באוגוסט 2017 השיבה לעתירה גם הממשלה וטענה כי מקודמים תהליכים לפתרון מצוקת הנכים, ואין מקום להתערבות בית המשפט העליון. ב-5 בספטמבר זימן אליו יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, את פרידמן ונציגי ארגוני נכים נוספים לפגישה שבה הודיע כי ההסתדרות מתגייסת למאבק. בפגישה השתתפו גם ראשי הסיעות והוועדים הגדולים, והכריזו על תמיכה במתווה של פרופ' זליכה ובמסגרת תקציבית של 4 מיליארד שקל. פרידמן הודיע בכל הראיונות כי המאבק יימשך עד לתחילת משא ומתן ישיר מול הממשלה. ניסנקורן הודיע שהוא פותח בקמפיין "לא מפקירים את הנכים", לתמיכה במאבק הנכים ושאם הנושא לא ייסגר בחודש הקרוב, ההסתדרות תתחיל בעיצומים. יום לאחר מכן, ב-28 בספטמבר, התכנסו ניסקורן, פרופ' אבי שמחון, דוד ביטן, ח"כ אילן גילאון, אלכס פרידמן ומספר נציגי נכים נוספים, לפגישת משא ומתן מרתונית שנמשכה למעלה מ-12 שעות. בפגישה הציג פרידמן את המתווה שלו, שמבוסס על מתווה זליכה, עם שני שינויים משמעותיים: תוספת של 150 מיליון שקל ל-50 אלף ילדים נכים, והצמדה לשכר הממוצע במשק. בתום הפגישה, הושג הסכם פשרה במסגרת תקציבית של 4.2 מיליארד שקלים.

לאחר חודשים ארוכים בהם הממשלה עיכבה את חקיקת ההסכם, פרידמן הודיע ב-11 בינואר 2018 על חידוש המחאה ויצא בקמפיין שלטי חוצות "מפקירים את הנכים - לא נסכים לחצי הסכם"[11]. בהמשך פרידמן החתים 34 ארגונים חברתיים מובילים על מכתב לשר האוצר כחלון תחת הכותרת "מצפים לנטו מעשים" בדרישה להעביר את החוק[12].

ב-12 בפברואר עבר החוק בקריאה שנייה ושלישית במסגרת תקציבית של 4.341 מיליארד שקלים ונכנס לספר החוקים במדינת ישראל[13]. בסוף מרץ 2018, לאחר מחאות רבות, הועלתה קצבת הנכות מ-2342 ל-3272 שקלים בחודש.

ב-24 באוקטובר פורסמה התוכנית של ארגון "נכה לא חצי בן אדם" להמשך יישום החוק[14] במסגרתה קרא פרידמן לממשלה לתקן את מה שכינה "העוול שנעשה לקשישים".

ב-31 באוקטובר 2019 חודשה מחאת הנכים בעקבות עיכוב הממשלה ביישום חוק הנכים. פרידמן הגיש עם אחרים למשרד האוצר מתווה שעליו חתומים 17 ארגונים[15]. בכנס שנערך בכנסת איים פרידמן כי "הנכים יחרימו את הבחירות" אם הממשלה לא תקיים את החוק[16].

ב-6 בינואר 2020 נאם בוועידת ידיעות אחרונות "האנשים של המדינה" ומתח ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו: "גם אנחנו, הנכים, רוצים חסינות."[17][18]

בעת התפרצות נגיף הקורונה בישראל קידם מענק בסך 500 שקלים לנכים[19]. המשיך לפעול לקידום חוק הנכים בעת כהונת ממשלת ישראל השלושים וחמש[20]. בחודשים לאחר מכן נמשכו הדיונים לרבות באופן ישיר בין השר לבין פרידמן[21][22]. החוק עבר באוקטובר 2020[23]. במרץ 2021 הממשלה אישרה את הארכת המענק[24].

באוקטובר 2021 הודיע על סיום מאבק הנכים בעקבות הסכם עם הממשלה על יישום חוק הנכים והרחבתו בהיקף 900 מיליון שקלים[25][26][27].ב-5 בנובמבר עם אישור תקציב המדינה החוק נכנס לתוקף וקצבת הנכות הבסיסית הועלתה ל-3,700 שקלים[28]. בעקבות סעיף ההצמדה לשכר הממוצע במשק הקצבה עומדת היום על 4,063 שקלים.

פעילות ציבורית

ביולי 2021 מונה כחבר בפורום היוועצות של מינהל המוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי[29].

בינואר 2022 מונה על ידי שר הבינוי והשיכון זאב אלקין כחבר בוועדה ציבורית לבחינת כללי הזכאות לדיור ציבורי[30]

ביולי 2023 מונה על ידי שר הרווחה יעקב מרגי וסגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין כחבר בוועדה המייעצת לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים[31]

פעילות פוליטית

בדצמבר 2018 הודיע פרידמן על הקמת מפלגה בראשותו ועל מגעים עם כמה מפלגות אחרות[32]. ב-19 בפברואר 2019 הצטרף למפלגת ישראל ביתנו. הוא הוצב במקום ה-12 ברשימתה בתבנית:ה[33], בתבנית:ה[34] וברשימתה בבחירות לכנסת העשרים ושלוש[35]. בכל המקרים לא נכנס. פרידמן פעל ביחד עם חבר הכנסת עודד פורר להגשת שני חוקים[36] ולהחרגת העובדים הזרים בסיעוד מיום השבתון בבחירות[37]. בינואר 2021 פרש ממפלגת ישראל ביתנו.[38][39]

לקראת הבחירות לכנסת ה-25 הודיע על התמודדותו בפריימריז לרשימת הליכוד.[40][41]

בבחירות לרשויות המקומיות בישראל בשנת 2024 התמודד פרידמן במקום השלישי ברשימת הליכוד למועצת העיר יבנה,[42] ולא נבחר.

מיזמים חברתיים-עסקיים

אלכס פרידמן היה ממקימי מועדון הצרכנות לאנשים עם מוגבלות "עדיף"[43] יחד עם בנק הפועלים, חברת האשראי ישראכרט וקרן ההשקעות 2B Community, ושימש כיועץ שיווק ואסטרטגיה של החברה. בנוסף, הוא מרצה למנהיגות, העצמה אישית וחברתית.

פרסים והוקרות

לאורך שנות פעילותו הציבורית זכה למספר פרסים והוקרות. בשנת 2018 זכה בתואר איש השנה למען הקהילה בטקס אנשי השנה שנערך בערוץ 9 (בקרב דוברי השפה הרוסית).[44] בשנת 2021 זכה בפרס "גיבור ישראל" ("Healthcare Hero of Israel"), בטקס אנשי השנה של מוזיאון החירות הלאומי (National Liberty Museum) בפילדלפיה, ארצות הברית.[45] לרגל הפרס והעברת חוק הנכים המורחב, פרידמן הוזמן לפגישת הוקרה עם נשיא המדינה יצחק הרצוג.[46] בשנת 2022 זכה בפרס "פורץ דרך בתחום החברתי" בטקס פרסי וראייטי בערוץ רשת 13.[47][48] כמו כן, קיבל אות הוקרה מטעם ראש עיריית יבנה (עיר מגוריו), צבי גוב ארי[49] והדליק משואה בפסטיבל צמי"ד, בהוקרה מטעם ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת.[50]

בנוסף, זכה לתשבחות בתקשורת וכיכב ברשימות מפורסמים ומשפיעים: איש השנה בתחום החברתי "ידיעות אחרונות", גיבור השנה "ישראל היום", איש השנה בתוכנית הטלוויזיה “פאולה וליאון", איש השנה בתוכנית הטלוויזיה "הצנרת" (הצינור), איש השנה "גלובס", המשפיעים בכלכלה “ליברל", 100 המשפיעים “כלכליסט", 10 המשפיעים מקרב עולים מברית המועצות על החברה הישראלית בעיתון "וסטי", 10 אנשים עם מוגבלות פורצי דרך באתר "שווים".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שלי לוי, קצבת נכות כללית בישראל, מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 2 בנובמבר 2010
  2. ^ אלכס פרידמן, לפני כמעט 7 שנים כאן בכיכר רבין הכל התחיל, ‏19 בנובמבר 2021
  3. ^ נדחה בטרומית: השוואת קצבת נכות לשכר המינימום, באתר הכנסת, 2 בדצמבר 2015
  4. ^ חנן טל, איך נהפך נכה בן 27 מיבנה לאיש החזק במדינה, באתר TheMarker‏, 8 באוקטובר 2017
  5. ^ "מצעד המיליונרים", בדף הפייסבוק של עמותת "נכה, לא חצי בן אדם", 31 באוגוסט 2016
  6. ^ המערכת עם מיקי חיימוביץ', עונה 5 פרק 3 – "הנכים הופכים לפנתרים", 02 בינואר 2018, דקה 32:50
  7. ^ נכה לא חצי בן אדם: אלכס פרידמן מסביר, באתר יבנה שלי, 15 באוקטובר 2017
  8. ^ טל כרמון, ‏לא מוותרים, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 2 באוגוסט 2017
  9. ^ אלמוג בן זכרי, לי ירון, המשטרה עצרה חמישה נכים בהפגנה על קצבאות הנכות באשדוד, באתר הארץ, 14 באוגוסט 2017
  10. ^ נטלי מתוקו, הכנסת: הנכים לא הוכיחו שקצבת הנכות לא מספיקה, באתר כאן 11, 9 באוגוסט 2017
  11. ^ אמיר אלון, הנכים יוצאים בקמפיין: "נתניהו לא עמד במילה", Ynet, ‏2018-01-11
  12. ^ טל כרמון, ארגונים חברתיים לכחלון: העבר את חוק העלאת הקצבאות עוד בינואר, דבר ראשון, ‏2018-01-23
  13. ^ חוק הנכים עובר בכנסת, פייסבוק, ‏2018-02-18
  14. ^ חגי עמית, אחרי גמלאי מערכת הביטחון: הנכים דורשים עוד 1.3 מיליארד שקל לקצבאות, TheMarker, ‏2018-10-24
  15. ^ תיקון עוול היסטורי: "פגישות ודיבורים זה נחמד, אנחנו מחכים למעשים", חדשות MivzakLive, ‏2019-11-25
  16. ^ הרבה יותר נוח לגלוש באפליקציית חדשות 20, לחץ עכשיו להורדה, "הנכים יחרימו את הבחירות", חדשות 20, ‏2019-12-10
  17. ^ האנשים שנלחמים למען כולנו, ynet, ‏2019-12-31
  18. ^ Alex Fridman - אלכס פרידמן, www.facebook.com
  19. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ newspaper ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    חגי עמית, כתב סטטוס בפייסבוק – וקיבל פנייה מלשכת רה"מ וצ'ק מנתניהו
  20. ^ אחרי המחאה: השר כץ סיכם על העלאת קצבת הנכות בתקציב הקרוב - וואלה! חדשות, וואלה!News, ‏2020-06-02
  21. ^ ישראל כץ – אלכס פרידמן
  22. ^ אושרו 940 מיליון שקלים לקצבאות הנכים, הקצבה לנכה תעלה ב-190 שקלים, דבר העובדים בארץ ישראל
  23. ^ מענק הפיצוי לנכים אושר בקריאה שלישית: אלה הסכומים הסופיים, שווים, ‏2020-10-21
  24. ^ סופית: אושרה העברת המענק שהובטח לנכים, ynet, ‏2021-03-01
  25. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ date ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    הדר גיל-עד, תקציבים בסך כ-900 מיליון שקל: הסכמות עקרוניות לסיום מחאת הנכים
  26. ^ בשורה לציבור הנכים: אלו התוספות שצפויות להגיע בקרוב לקצבת הנכות, Maariv.co.il
  27. ^ חוק הנכים: הושגו הסכמות בהיקף של כ-900 מיליון שקלים, ערוץ 20, ‏2021-10-11
  28. ^ חוק ההסדרים אושר סופית: מהחודש - קצבאות הנכים הבוגרים והילדים עולות, שווים, ‏2021-11-04
  29. ^ אלכס פרידמן, שמח לבשר על בחירתי כחבר בפורום היוועצות של מינהל המוגבלויות במשרד הרווחה, Facebook
  30. ^ זו הוועדה שמונתה לבחינת הכללים לזכאות לדיור הציבורי, Ice
  31. ^ היכנס/י לפייסבוק, Facebook
  32. ^ מנהיג מחאת הנכים מקים מפלגה: "לא אהיה נכה מחמד", ynet, ‏2018-12-31
  33. ^ לא הוצג על הבמה עם חבריו למפלגה - כי לא הייתה מונגשת, ynet, ‏2019-02-20
  34. ^ ליברמן הציג רשימה: נבקש גם את תיקי הבריאות והפנים, ynet, ‏2019-07-30
  35. ^ ח״כ אלכס קושניר מקום 7 ברשימת ישראל ביתנו לכנסת ה 23, כיפה, ‏2020-01-15
  36. ^ הצעת חוק: קצבת נכות בגובה שכר מינימום, ערוץ 7
  37. ^ נחמה קטנה: נכים וסיעודיים ישלמו פחות על יום הבחירות, שווים, ‏2019-12-12
  38. ^ Alex Fridman - אלכס פרידמן, www.facebook.com
  39. ^ Alex Fridman - אלכס פרידמן, www.facebook.com
  40. ^ Alex Fridman, www.facebook.com
  41. ^ מנהיג מאבק הנכים אלכס פרידמן יתמודד בפריימריז לליכוד, עכשיו 14, ‏2022-07-25
  42. ^ זירת הבחירות המוניציפליות מתחממת: אלכס פרידמן מתלכד עם 'הליכוד' ביבנה, באתר סיטי ניוז, 1 באוקטובר 2023
  43. ^ עמותת נכה לא חצי בן אדם כשותפה אסטרטגית של מועדון הצרכנות "עדיף"
  44. ^ אלכס פרידמן זוכה בתואר איש השנה של ערוץ 9
  45. ^ Healthcare Heroes, National Liberty Museum (בEnglish)
  46. ^ תמונה בפייסבוק, Facebook
  47. ^ Alex Fridman - אלכס פרידמן, www.facebook.com
  48. ^ טקס פרסי וראייטי 2022 | המשדר המלא, רשת 13
  49. ^ אלכס פרידמן: התרגשתי מאוד, פורטל יבנה שלי, ‏03.12.18
  50. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:קישור כללי

    פרמטרים [ newspaper, date ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    ynet, פסטיבל צמי"ד: "70 שנה ועדיין מלחמת עצמאות", ‏18-06-11