International tax on war

Nuvola apps edu languages.png זהו מאמר דעה מאת Neriah. מאמר דעה אינו אובייקטיבי.


international tax on war , מס עולמי על מלחמות וטרור, הוא הרעיון לפיו למדינות ינתנו תמריצים כלכליים נגד קיום של מלחמות וטרור, יחד עם אלמנט של פיצוי לקורבנות האלימות שהמלחמה או הטרור יצרו. זהו סוג של מס פיגוביאני על מלחמה, שבו מדינות נייטרליות, לוקחות כסף ממדינות אחרות, ובמקרה של מלחמה או פיגועים משתמשות בכסף לשם פיצוי קורבנות האלימות. בגישה זו מספקים מראש תמריץ כלכלי להימנע ממלחמות, במקום לנסות למנוע לגמרי מלחמה לגמרי על ידי חקיקה ופיקוח יקרים, או על ידי סנקציות כלכליות לאחר שהחלה המלחמה.

המצב היום

גם היום יש לפעמים תשלומי פיצויי מלחמה או סנקציות כלכליות בגין מלחמות, אלא שאלו סובלים מבעיות קשות. לדוגמה המדינות הנלחמות הופכות עניות יותר בגלל המלחמה ולכן אין להן איך לשלם פיצויים. כלכלנים מתנגדים להטלת מיסוי גבוה על מדינות שעסקו במלחמה מתוך התקדים של הסכמי וורסאי שהוטלו על גרמניה בתום מלחמת העולם הראשונה ונחשבים לאחד הגורמים שדחפו את גרמניה למצוקה חברתית שסייעה לפרוץ מלחמת העולם השנייה.

בעיה אחרת היא שלמדינות נייטרליות אין אינטרס מיוחד לכפות פיצויים לטובת הנפגעים, במיוחד אם המדינה הפוגעת היא המדינה המנצחת ו/או שמדובר במדינה חזקה מבחינה מדינית. לקורבנות חסרים לא פעם משאבים לדרוש את קבלת הפיצויים, כוחם הפוליטי מול המדינות הנייטרליות הוא חלש יותר ועיקר המרץ שלהן מופנה לשיקום חייהן.

סנקציות כלכליות על מדינות במצב לוחמה פוגעות לא פעם בעסקים גדולים במדינות הנייטרלית ואלה מפעילים לחץ על ממשלות המדינות הנייטרליות נגד הטלת סנקציות. באופן דומה מדינות חזקות מונעות סנקציות על בנות חסות שלהן.

תנאים לקיום של מס מלחמות

מס בינלאומי נגד מלחמות יכול להתאפשר בתנאים הבאים: יש מסחר בינלאומי והשקעות בינלאומיות, יחד עם דמוקרטיה בחלק מהמדינות החזקות מבחינה כלכלית. יש אינטרס בינלאומי, בעיקר של חברות בינלאומיות חזקות להקטין את רמת האלימות וההרס. כמובן שיש צורך במאבק בינלאומי אזרחי כדי לקדם מס כזה.

מסה קריטית של מדינות (מדינות עשירות ודמוקרטיות) יכולות להחליט שמדינת שקונות נשק, יפקידו אצלן ערבונות מראש, לפיצוי קורבנות לחימה או טרור. כל מדינה מפקידה כספים במספר מדינות אחרות. היות ויש מסחר בינלאומי, הכספים של כל מדינה מושקעים בדרך כלל במספר גדול של מדינות. ההנחה היא שרוב המדינות הללו הן נייטרליות במידה מספקת כדי לאכוף את המס האנטי-מלחמתי.

במידה ופורצת מלחמה או פיגוע טרור, הערבונות שהופקדו מצד מדינה אחת במדינות נייטרליות, משמשים כדי לשלם פיצויים לצד שנפגע. במקרה ומשפחה שלמה נהרגה, משולם המס לקרובי משפחה רחוקים יותר ו/או למדינה הנפגעת כולה.

כדאי לספק תמריצים כלכליים למדינות הנייטרליות כדי לאפשר הוצאה של הכסף במקרה של תביעות. לדוגמה 10% מהכסף שמיועד לקורבנות האלימות ילך למדינה שהחזיקה בערבונות.

המס יכול להיות מוטל על הרג, פציעה, פגיעה ברכוש ואולי גם על פגיעה במסחר. באופן זה המס מעודד מדינות להשקיע כסף באמצעי הגנה ולהשקיע פחות כסף באמצעים תוקפניים, במיוחד נגד אוכלוסייה אזרחית.

ניתן לשכלל מס זה בדרכים שונות כמו להטיל חלק מהמיסוי על יצרניות הנשק. ניתן להעלות את המס נגד מדינות תוקפניות יותר וכו'. מדינות שלוות יותר שקונות נשק לא יושפעו מהמס (פרט לערבונות ראשוניים) שכן הן לא פוגעות באיש.

מסחר בינלאומי ומס מלחמות

מסחר בינלאומי מקל על ביצוע של מיסוי בינלאומי על מלחמות, שכן דה פאקטו כל מדינה מחזיקה בכספים במדינות אחרות למטרות מסחר. במדינות דיקטטוריות ניתן לקיים מס זה על כספים של השליט שנמצאים בדרך כלל בבנקים שונים בחו"ל ומהווים כספים לשעת חירום עבור השליט.

חשוב שמס המלחמות יגבה עוד לפני תחילת תחילת לחימה כדי להקטין את הסיכוי של מדינות לפתוח במלחמה ואז למשוך כספים אלה. ומצד שני מדינה שתנסה למשוך כספים שנמצאים במדינות רבות אחרות תאותת שפניה למלחמה.

מאבק אזרחי לקידום מס מלחמות

אזרחי המדינות הדמוקרטיות שבהן יש ערכים חברתיים גבוהים יותר לחיי אדם וכן ערכים של רב-לאומיות והסתכלות על טובת האנושות כולה, הן אוכלוסייה שהגיוני שתתמוך ותקדם מס על מלחמות.

כדאי להתחיל במס זה בסכומים נמוכים שלא יועררו התנגדות חריפה מידי מצד יצרניות הנשק ומדינות שמעורבות במלחמות. לאחר התבססות ההגיון הבסיסי של המס וקבלתו על ידי מדינות רבות, יש לעלות את המס באופן הדרגתי.

ראו גם