שעור ישן:תורת הצרכן

תרבות הצריכה

על תופעת תרבות הצריכה, למשל עלייה בדיכאון ותחושת ניכור

תורת הצרכן  

משהו על תורת הצרכן...

כשל שוק - מידע מלא http://www.hevra.org.il/wiki/images/2/20/Critic-mild.png

התאוריה מניחה ידע מלא של הצרכן על המוצר: מי מוכר, באילו מחירים. היות ובשוק אין מוצרים זהים, על הצרכן גם לדעת בדיוק מה ההבדלים בין כל המוצרים, ועליו להתאים את המחירים לסולם אחיד הכולל את ההבדלים הללו. רק כך הוא יוכל להשוות בין המוצרים ולבחור את המוצר הכי זול. אך מה לעשות ובעולם האמיתי אין אפשרות להכיר את כל המוכרים, והפירמות השונות יוצרות אין ספור ווריאציות על המוצרים בכדי להקשות עלינו את ההשוואה. כך שאין בידינו מידע מלא ולכן ההחלטות הכלכליות שלנו לוקות בחסר ואינן אופטימליות.

כשל שוק - אי סימטריה במידע http://www.hevra.org.il/wiki/images/2/20/Critic-mild.png

כשאנחנו הולכים לקנות מכונית, אנחנו אף פעם לא יודעים בדיוק מה מצבה - האם היא עברה את כל הטיפולים בזמן, האם היא עברה תאונות, וכד'. כשאנו באים להשוות מכוניות שונות עלינו לבצע הנחות בנוגע למצב המכוניות. היות ואין לנו מידע מלא, אנו מושפעים מהיכולת של המוכר לשבח את המכונית, או מכך שהוא ניראה אמין או מפוקפק וכד'.

המוכר, מאידך, יודע בדיוק מה הוא מוכר לנו, לכן הוא יכול לתמחר את המכונית על פי יכולתו לפאר ולקלס את המכונית.

אי הסימטריה הזו במידע נותנת יתרון למוכר ולא מאפשרת להגיע למחיר אופטימלי.

עולם מלא- עולם ריק  

התאוריה עושה רדוקציה לאינטראקציה הכלכלית ומניחה שבעולם יש רק קונה ומוכר. אך העולם שלנו אינו ריק, הוא מכיל עצים ובתים, מכוניות ואגמים, ובעיקר - משאביו מוגבלים. כשמביטים על התמונה הרחבה לאוסף האינטראקציות הכלכליות יכולות להיות השפעות מרחיקות לכת והן אף יכולות לחרוג מיכולת של כדור הארץ לתמוך בהן. אם מיליארד סינים רוצים מכונית פרטית, למשל, אין פה עניין של קביעת מחיר על ידי הצע וביקוש, היות וזיהום האוויר שיווצר יפגע בביוספרה כולה...

ייצור מחסור  

המערכות הכלכליות לא רק מספקות מחסור, לפעמים, בעוד מחסור אחד מסופק, נוצר מחסור במוצר או שרות אחר. כך למשל, כשנבנים פרוורים עם קוטג'ים אדומי גג, נוצר מחסור בשטח טבעי לנופש, כשמכוניות פרטיות עולות על הכביש ומספקות את הצורך בתחבורה נוחה, נוצר מחסור באויר נקי, וכד'.


שינויים בהרגלי הצריכה

על תופעות הקשורות לשינויים בהרגלי הצריכה על פני זמן, מדינות והכנסות נתונים:עלייה בצריכה

רציונליות  

אוטונומיה  

רציונליות חסומה - כהנמן וטברסקי http://www.hevra.org.il/wiki/images/2/20/Critic-mild.png

מדידיות אושר -איסטרלינג ואחרים http://www.hevra.org.il/wiki/images/2/20/Critic-mild.png

עולם הפרסום  

לכאורה, הצרכנים צריכים מוצרים, וכך הם יוצאים לשוק לחפש מוכרים. אך במציאות אנו רואים שמשאבים אדירים מושקעים בבנייה של צרכים שכלל לא דרושים לנו. כל עולם הפירסום והשיווק מכוון בכדי ליצור צרכים חדשים, מה שנקרא בדרך-כלל יצירת שווקים חדשים.