ריהוט ירוק

ריהוט ירוק או ריהוט בר-קיימא (באנגלית: Sustainable Furniture) או ריהוט אקולוגי הוא עיצוב וייצור של רהיטים לפי העקרונות הקיימות בדגש על עיצוב מקיים ועל שימוש במקורות מתחדשים או בהפרדה בין משאבים מתכלים למתחדשים לפי עקרונות של מעריסה לעריסה. ריהוט מקיים הוא דוגמה לעיצוב בר קיימא ולתעשייה בת קיימא.

רקע - ריהוט לא בר קיימא

ריהוט לא אקולוגי תורם למספר בעיות סביבה, בריאות וצדק חברתי ופוגע הן בבני אדם והן בזכויות בעלי חיים. ריהוט כזה אינו בר קיימא שכן הוא מעורב בתהליך ארוך טווח שפוגע במקורות שמאפשרים את עצם קיומו שלו.

  • בירוא יערות - רוב היערות נכרתים לא לשם עץ לריהוט אלא לשם שימושים אחרים כמו עץ לדלק, חקלאות כרות והבער ועץ לבנייה, אבל יש סוגי עצים שנכרתים לשם ייצור רהיטים.
  • לעיתים משתמשים בחוות עצים כדי לגדל עצים לריהוט בשיטות של חקלאות תעשייתית, אולם חקלאות זו אינה בהכרח בת קיימא היות והיא משתמשת לדוגמה בדשן כימי ובחומרי הדברה שמקורם במשאבים מתכלים. ובנוסף בחוות עצים אין מגוון אקולוגי כמו שיש ביער אמיתי.
  • התיישנות מתוכננת - בניית רהיטים מעץ זול שצומח מהר (כמו עצי אורן) יוצרת רהיטים שמחזיקים מעמד פחות זמן, פירוש הדבר ייצור של פסולת ונזק סביבתי לאורך מחזור החיים של העץ והרהיט. בנוסף הדבר עלול לגרום הוצאות גבוהות יותר עבור הצרכנים.
  • זיהום אוויר ביתי ותסמונת הבניין החולה - עקב פליטה של חומרים אורגניים נדיפים.
  • כריתה של עצים מלווה לפעמים בפגיעה באנשים שונים - לדוגמה עמים ילידים שחיים ביערות שבהם יש עצים, העסקת עובדים בתנאי עבדות ושיטות של כבילה או איום ברצח על כורתים, פעילות פלילית נגד איגודים עובדים של כורתי עצים ועוד.
  • בשנים האחרונות מתברר כי יש יתרונות בריאותיים לטיול נינוח בסביבה של יערות - נושא המכונה - אמבט יער. הליכה נינוחה ביער (במיוחד ביער מחטני) מפחיתה סיכון למחלות לב, סוכרת, השמנה ובעיות נוספות ומשפרת את לחץ הדם ואת התפקוד של תאי מערכת החיסון (מסוג NK) המשמשים לשם לוחמה בתאים שהחלו להפוך לתא סרטני וכנגד מחלות מדבקות. כריתת יערות מקטינה את היכולת לבצע טיולים כאלה.
  • חלק מהעבודה בעיבוד העץ וייצור רהיטים כרוך בסיכונים שונים לעובדים בתעשייה זו - סיכונים מצד להבים ומסורים לעובדים, סיכונים מצד חומרים מסרטנים (כמו נסורת, דבקים), וסיכונים של זיהום רעש.

עקרונות של ריהוט אקולוגי

יש מספר עקרונות ושיטות בהקשר של ריהוט מקיים. השילוב של כולם יחד הוא המשמעותי:

  • יערנות מקיימת, ו/או שימוש בעץ ממוחזר.
  • ייצור ותחזוקה מקומיים של הרהיטים.
  • הימנעות משימוש בחומרים רעילים או מסרטנים - הדגש הוא על דבקים, חומרי שימור לעץ, הצבעים והלכה.
  • הקטנת ההוצאות האנרגטיות
  • הקטנת טביעת הרגל האקולוגית והקטנת טביעת הרגל המימית של הריהוט.

חלופה אחרת לריהוט מעץ היא שימוש בחומרים אחרים כמו:

  • ריהוט מקרטון - הקרטון והנייר לאחר מספר שימושים הופכים לזבל מצד אחד, ומצד שני הכנתם היא בעלת טביעת רגל אקולוגית וטביעת רגל מימית גבוהה. הכנת ריהוט מקרטון מאריכה את חיי המוצר שלהן בעוד כמה שנים. עם זאת, ריהוט מקרטון צריך לעמוד בקריטריונים נוספים כמו מיעוט שימוש בדבק ושימוש בדבק שאינו רעיל כדי להיות אקולוגי. כמו כן, הקרטון עצמו עלול להכיל כמויות מזעריות של רעלים בגלל הדפסות שבוצעו עליו.
  • הכנת רהיטים קבועים מבוץ וקש - פיסול קוב (בעיקר ספסלים ציבוריים או רהיטים קבועים לרצפה בבית).

יערנות מקיימת

יערנות מקיימת פירושה קודם כל הימנעות מתרומה לבירוא יערות בתהליך השגת העץ לריהוט. מקור העץ צריך להיות מתחדש.

יש היבטים נוספים בטכניקות יערנות מקיימות או חוות עצים מקיימות: לדוגמה כריתה סלקטיבית של עצים, ושמירה על היער או חוות העצים כמקום שמתפקד מבחינה ביולוגית - מערכת אקולוגית מתפקדת.

אפשרות מתקדמת יותר היא להשתמש בטכניקה של סיעוף לשם יערנות מקיימת וגידול מהיר של עצים תוך שמירה על היער והחיים בו.

אפשרות אחרת היא שימוש בחומרי גלם המתחדשים במהירות כגון במבוק, במקום בעץ. גישה אחרת היא שימוש בעץ ממוחזר כדי להפחית את הביקוש לעץ חדש.

ייצור ותחזוקה מקומיים

שימוש בחומרי גלם מקומיים לשם הקטנת העלות האנרגטית של הובלת חומרי הגלם. בעת התחזוקה - העדפה של ידי ספקים מקומיים בעת תחזוקת הריהוט כדי להקטין עלויות אנרגיה.

סיבה נוספת להקטנת מרחקים היא לשם הגדלת הקשר בין הצרכן לבין הסביבה בה העץ גדל או חומר גלם אחר גדלים - דבר זה מקטין את האפשרות של הרס קהילות וסביבות אקולוגיות במקום אחד כדי לספק חומרי גלם למקום אחר.

הימנעות משימוש ברעלים

הימנעות משימוש ברעלים או הקטנת הכמות שלהם חשובה ממספר סיבות. הסיבה האחת לשם בטיחות העובדים שמייצרים את הריהוט או מתחזקים אותו. סיבה נוספת היא לשם הקטנת החשיפה לזיהום מצד מי שמשתמש בריהוט והקטנת תסמונת הבניין החולה. עוד סיבה היא לצורך אפשרות זריקה בטוחה של הריהוט או חלק ממנו אל הטבע בצורה קלה ובטוחה, בהתאם לעקרונות מעריסה לעריסה, ניתן בצורה זו להשתמש בחלקים של הרהיט לשימוש חוזר, או כחומרי גלם לצעצועי עץ. לחלופין אפשר לשרוף את העץ כדלק או לתת לו להירקב בתהליך קומפוסטציה איטי.

מבחינת הטיפול בעץ פירוש הדבר הקטנת השימוש בדבקים רעילים או הימנעות מוחלטת משימוש בהם (עיצוב מודולרי, העדפת מחברים מעץ, ברגים, מסמרים ושיטות נוספות), או שימוש בדבקים שניתן להסיר אותם, ולטפל בהם בנפרד ראו ביומימקרי. אפשרות נוספת היא שימוש בדבקים שמתפרקים מאליהם.

שימוש בצבעי-עץ לא רעילים על בסיס מים, לכה לא רעילה על בסיס מים.

לשם צביעת הבדים שבריהוט - שימוש בצבעי בדים אקולוגיים.

הקטנת ההוצאות האנרגטיות

העדפה של שיטות גידול ללא דשן כימי המבוססות על דלק מחצבי. היבט נוסף של חסכון באנרגיה הוא העדפת ספקים מקומיים של עץ או בדים ותחזוקה מקומית כדי לחסוך בעלויות הובלה.

לאחר כריתה של עצים או של ענפים, כדאי לבצע ייבוש העצים בשמש לפני המשלוח שלהם (לשם אידוי מים ועל ידי כך חסכון בהוצאות ההובלה).

יתרון נוסף של שימוש בטכניקות סיעוף הוא שניתן לקבל ענפים במידות שונות ועל ידי כך לחסוך בהוצאות האנרגטיות של הניסור. עם זאת, ענף קטן יותר פירושו גם בזבוז רב יותר של עץ כדי לקבל קורה ישרה בודדת.

עקרונות נוספים

  • ניסיון לסגור מעגלי חומרים במעגלי הזנה טכניים (מעגל סגור) ומעגלים הזנה ביולוגיים (מעגל פתוח) ראו פרוט בערך המהפכה התעשייתית הבאה ובספר מעריסה לעריסה.
  • שימוש בחומרים קלים כדי להוריד את הוצאות האנרגיה בעת שינוע הרהיטים. אפשרות טובה יותר היא שימוש בחומרים מקומיים בעת בניית הריהוט ותחזוקה על ידי ספקים מקומיים בעת תחזוקת הריהוט.
  • שימוש בחומרים עמידים ובטכניקות שמאפשרות חיבורים עמידים כדי להימנע מהתיישנות מהירה או מהתיישנות מכוונת.
  • הקטנת טביעת הרגל המימית של הרהיט - חסכון במים בעת גידול העצים, הימנעות מזיהום מים בעת כריתת ענפים או עצים, בזמן המשלוח, עיבוד העץ, ייצור הרהיטים, ההפטרות מהם או התחזוקה שלהם.
  • מתן אפשרות לתיקון חלק מהרהיט ללא צורך להחלפת כל הרהיט.
  • תיקון ושימוש חוזר ברהיטים (שימוש חוזר).

ראו גם

קישורים חיצוניים

אתרים מסחריים