סוציאליזם ליברטריאני

סוֹצְיָאלִיזְם לִיבֶּרְטַריָאנִי או סוציאליזם חירותני (באנגלית: Libertarian socialism) היא קבוצת פילוסופיות פוליטיות אשר דוגלות ביצירת חברה ללא היררכיות פוליטיות, כלכליות או חברתיות. לפי תפיסה זו השוויון והחופש במדינה יושגו באמצעות ביטול מוסדות קפיטליסטיים שונים או מוסדות אשר נמצאים בבעלות פרטית (או מוסדות אותם תומכי הסוציאליזם הליברטריאני ראו כבלתי חוקיים) אשר בעלי שליטה באמצעי הייצור של המדינה על מנת שהשליטה הישירה באמצעי הייצור הללו תהיה משותפת למעמד העובדים ולחברה כולה.

בעוד שרוב הגישות הסוציאליסטיות נוטות להדגיש את תפקידה של המדינה או המפלגה בקידום ההלאמה של המדינה את השליטה בתשתיות הכלכליות ובהנדסה החברתית, תומכי הסוציאליזם הליברטריאני מדגישים דווקא את תפקידיהם של האיגודים המקצועיים, מועצות העובדים, הרשות המקומיות, קהילות ואסיפות האזרחים ודרכי פעולה לא בירוקרטיות נוספות בהן מתקיים ביזור סמכויות.[1]

רוב תומכי הסוציאליזם הליברטריאני מתנגדים למוסד המדינה אותו הם רואים כמעוז הגורמים הקפיטליסטים במדינה.[2]

פילוסופיות פוליטית נפוצות אשר מתוארות כסוציאליזם ליברטריאני כוללות סוגים שונים של פילוסופיות אנרכיסטיות (בעיקר אנרכו-קומוניזם, אנרכיזם קולקטיביסטי, אנרכו-סינדיקליזם[3], צורות שונות של הדדיות[4], צורות שונות של אנרכיזם אינדיבידואליסטי[5] ואקולוגיה חברתית). כותבים אחדים משתמשים בתיאור הסוציאליזם הליברטריאני כמונח נרדף לאנרכיזם.

המונח "סוציאליזם ליברטריאני" נטבע לראשונה על ידי המהפכן הצרפתי ג'וזף דה-ז'אק (Joseph Dejacque) באמצע המאה ה-19 משום שהבין את ההקשר השלילי של המונח אנרכיזם בתודעה הרווחת ועל כן רצה להדגיש את ההיבטים החיוביים הטבועים באידאולוגיות האנרכיסטיות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Rocker, Rudolf (2004). Anarcho-Syndicalism: Theory and Practice. AK Press. עמ' p.65. ISBN 978-1-902593-92-0.
  2. ^ Guerin, Daniel, Anarchism: A Matter of Words: " Some contemporary anarchists have tried to clear up the misunderstanding by adopting a more explicit term: they align themselves with libertarian socialism or communism."
    Faatz, Chris, Towards a Libertarian Socialism.
  3. ^ Sims, Franwa (2006). The Anacostia Diaries As It Is. Lulu Press. עמ' p.160.
  4. ^ A Mutualist FAQ: A.4. Are Mutualists Socialists?
  5. ^ cited by Peter Marshall, Demanding the Impossible, p. 390