נוירו-כלכלה

נוירו-כלכלה (Neuroeconomics) הוא תחום מחקר בין-תחומי שמנסה להסביר את תחום קבלת ההחלטות של בני אדם את היכולת לעבד חלופות שונות ולבחור קו-פעולה אופטימלי. חוקרים בתחום בודקים כיצד התנהגות כלכלית יכולה לעצב את ההבנה שלנו אודות המוח, וכיצד ממצאים מתחום הנוירולוגיה יכולים להגביל ולהנחות מודלים כלכליים.

התחום משלב מתודות מחקר ממדעי-המוח, כלכלה התנהגותית וכלכלה ניסויית ופסיכולוגיה קוגניטיבית וחברתית. המחקר בתחום של התנהגות בקבלת החלטות הופך בהדרגה ליותר מבוסס על מודלים ממוחשבים, והוא משלב גם גישות חדשות מביולוגיה תאורטית, מדעי המחשב, ומתמטיקה. על ידי שילוב של כלים מתחומים אלה, נוירו-כלכלה מנסה להתגבר על מכשולים שעולים מגישה שנובעת מנקודת מבט בודדת.

בכלכלה נאו-קלאסית עדיין משתמשים בתועלת צפויה (Expected utility) ובתפיסה של סוכנים רציונליים (האדם הכלכלי). התנהגויות כלכליות רבות כמו תלות בניסוח השאלה, או בהקשר שלה, לא מוסברות על ידי מודלים אלה. הכלכלה ההתנהגותית צמחה כדי לחקור ולתת הסבר להתנהגות זו על ידי שילוב של גורמים חברתיים, תפיסתיים ורגשיים בהבנת קבלת החלטות כלכליות. נוירו-כלכלה מוסיפה לכך נדבך נוסף, על ידי שימוש במתודות ממדעי המוח כדי להבין את קשרי הגומלין בין התנהגות כלכלית ובין מכניזמים עצביים ולנסות להגיע להבנה טובה ואינטגרטיבית יותר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.