השפעת שינויי האקלים על שיטפונות
שינויי אקלים אנטרופוגניים גורמים להתגברות השיטפונות. הם עושים זאת בעיקר בדרכים הבאות:
1. עליית פני הים גורמת ליותר שיטפונות ליד החופים.
2. העלייה בטמפרטורות גורמת ליותר לחות באוויר מה שמביא ליותר משקעים.
3. עלייה בעוצמת הבצורות גורמת לכך שהקרקע קולטת פחות מים והם זורמים על הקרקע במקום לחלחל.
4. המסת הקרח הארקטי גורמת להחלשות זרם האוויר שנע מסביב לארקטיקה מה שמביא לכך שמערכות מזג האוויר נשארות באותו מקום יותר זמן כלומר מורידות יותר גשם שלג ברד על אותו מקום.
5.הרוחות במהלך סערות נעשות לחזקות יותר מה שיכול להקל על המים בים, נהר, אגם להציף את החוף.
דוגמאות לשיטפונות חזקים שהושפעו משינויי אקלים
דוגמה לשיטפון כזה היא השיטפון ומפולת הבוץ בקולומביה בתחילת אפריל 2017, שגרמו למאות הרוגים, הרס בתים, עקירת עצים וסחפית מכוניות ומשאיות בזרם, לאחר שבלילה אחד ירדה מחצית מכמות הגשמים שיורדת בחודש. נשיא קולומביה, סאנטוס, טען כי שינויי האקלים אחראים למפולת[1].
תופעה מעניינת עליה פחות חשבו עד היום היא שבגלל גשמים חזקים בקליפורניה נוצר סיכון לקריסת הסכר הגדול בארה"ב מה שהביא לפינוי של כ-200,000 איש. ובאמת העונה הגשומה בקליפורניה ב-2017 היא הגשומה ביותר מאז תחילת המדידות מה שאולי קשור לשינויי אקלים[2] [3] פירוש הדבר ששינויי אקלים יכולים להשפיע גם על מדינות עשירות.
בינואר 2018 שיטפונות חזקים פגעו בצפון צרפת. מרכז פריז הוצף, המים בנהר הסן עלו פי 5 מהגובה הרגיל - 5.85 מטר. בחורף 2017 - 2018 כמות המשקעים היתה כפולה מהרגיל. לפי העיתון הצרפתי: "לה מונד" כמות יותר גדולה של משקעים היתה רק בשנת 1900. ההצפה היתה פחות חמורה מזו שהיתה בשנת 1910 ו-1916. בשנת 1910 אלפי בניינים היו מתחת למים במשך חודשיים. כנראה שזה חלקית בגלל אמצעים שונים להקטנת השפעת השיטפונות ההן נקטה ממשלת צרפת וחלקית בגלל שבינתיים הגשמים וההצפות חזקים אבל נמשכים יחסית מעט זמן. התושבים מתלוננים על עכברושים שמגיחים ממערכת הביוב כי היא מוצפת. בסך הכל 242 ערים ועיירות בצפון ובמזח צרפת סבלו מההצפות נכון ל-29 בינואר. נהר הגרנד מורין עלה על גדותיו. לטענת קולומב ברוסל סגן ראש העיר של פריז, העיר צופה התגברות של אירועים כאלה בגלל שינויי אקלים. העיר מתכננת להיערך אליהם בין היתר על ידי הגדלת שטחי הטבע העירוני. מתכננים לכרות אגם מלאכותי, וגם לשקם ביצות. בקיצור לשקם חלקית את תוואי השטח הטבעי שהיה בשטח זה לפני העיור. עלות התכנית היא כ-744 מיליון דולר או קרוב ל-2.7 מיליארד ש"ח. מכאן אפשר לראות מה ערכם של שטחים טבעיים[4].
ב-2017 בקנדה היו הצפות של פעם ב-100 שנה וב 2019 הם חזרו שוב. אלפים פונו ומצב חירום הוכרז בהרבה מקומות[5]. עדיין לא ברור האם ההצפות ב-2019 קשורות לשינויי אקלים אבל על ההצפות ב-2017 אמרו את זה בפירוש: זה קושר לאידוי חזק יותר מהים בגלל החום, היכולת של האוויר לספוג יותר לחות בגלל החום, יותר אנרגיה באוויר כי חום הוא צורה של אנרגיה, וההאטה בתנועת ענני הגשם עקב החלשות זרם הסילון הארקטי מה שקשור להמסת הקרחונים[6].
ב-2019 גשמי המונסון בהודו, נפאל והמדינות הסובבות אותן היו חזקים מהרגיל. שטפונות נגרמו וזה גרם להרג של 90 בני אדם ולבריחה של כמיליון בני אדם.באותו הזמן במקום התקיימה פגישה של הפנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים. התגברות השטפונות תואמת את המודלים החוזים את ההשלכות של שינויי האקלים[7].
הערות שוליים
- ^ AP האסון בקולומביה: העיר נקברה בבוץ, מאות נהרגו, מאות נעדרים 03.04.2017 ויינט
- ^ Cathleen Kelly Businesses Are Managing Their Climate Change Risks—the Federal Government Should Too Center for American Progress,16.02.2017
- ^ Dana Nuccitelli Expect to see more emergencies like Oroville Dam in a hotter world גארדיאן, 20.02.2017
- ^ Hilary Brueck The heart of Paris is underwater — and the images are a shocking reminder that the city is unprepared29 לינואר 2018, Buisness Indider
- ^ Olivia Rosane Climate Change Blamed as Flooding Forces Thousands to Evacuate in Canada 29 באפריל 2019, Ecowatch
- ^ MICHELLE LALONDE Historic flooding in Quebec probably linked to climate change: experts 9 במאי 2017, MONTREAL GAZETTE
- ^ Olivia Rosane 90 Dead, 1 Million Displaced by Monsoon Flooding in India and Nepal 15 ביולי 2019