הכנסה בסיסית לכלל

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הכנסה בסיסית לכל (באנגלית: Universal Basic Income) היא שיטה כלכלית שבה מחלקים סכום כסף קטן לכל האזרחים וזאת מבלי להתנות את חלוקת הכסף בעבודה של האזרחים.

קיימת שאלה האם ניתן ליישם רעיון זה לפני עידן האבטלה הטכנולוגית מבלי להכניס מדינה לגירעון שלילי (סביר שאחרי עידן האבטלה הטכנולוגית לא תהיה בעיה בכך).

יתרונות אפשריים

  1. הקטנת אי שוויון כלכלי
  2. מיצוי הפוטנציאל האנושי – הכסף יאפשר התפתחות אישית לכולם (לימודים, אמנות, מדי פעם טיול מחוץ למדינה).
  3. ביטול מנגנוני הרווחה – חלוקת הכסף מייתרת את מנגנוני הרווחה ושומרת על כבוד האדם. נזקקים רבים שפנו למנגנוני הרווחה במדינות שונות, חשים מושפלים ומטורטרים.
  4. כסף אמצעי לסחר בעידן ללא עבודה – עתידנים רבים חוזים שרוב המקצועות ייעלמו על ידי הטכנולוגיה. אוטומציה של כלל עסקי התעשייה והמסחר (על ידי אפליקציות ורובוטיקה) תייתר כוח עבודה אנושי רב; חלוקת ממון תטיב עם הממשלה והאזרח.

התנגדות

המתנגדים להכנסה בסיסית לכל, טוענים שאנשים יפסיקו לעבוד מתוך עצלנות ומתוך פגיעה בתמריץ לעבוד.

לעומת זאת, ניסויים שנעשו ברחבי העולם הוכיחו שאנשים לא הפסיקו לעבוד גם כאשר קיבלו הכנסה מהממשלה ומבלי שהממשלה התנתה את ההכנסה תמורת עבודה.[דרוש מקור] נעשים ניסויים במספר מדינות בעולם שבהם מחלקים כספים לאזרחים כגון פינלנד, איטליה ועוד. התוצאות של הניסויים היו טובות והעידו על כך שהעוני ירד, הפשע קטן, אנשים פתחו עסקים ועבדו, במקומות בהם הניסויים מתקיימים, ישנה פריחה כלכלית.[דרוש מקור]

אחד התומכים במהלך כזה היה מרטין לותר קינג בספרו האחרון, לאן אנו הולכים מכאן: כאוס או קהילה משנת 1967 והיה אחת הדרישות של המערכה למען העניים משנת 1968.

ראו גם

קישורים חיצוניים