שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 182 בתים ,  17:35, 19 בספטמבר 2011
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''דונאלה מדווז''' ('''Donella Meadows'''
 
'''דונאלה מדווז''' ('''Donella Meadows'''
1941-2001),  היתה חוקרת חלוצה בתחום המחקר הסביבתי והמערכתי, סופרת, ועיתונאית אמריקאית. היא היתה המייסדת של [[המכון לקיימות]], פרופסורית בתחום [[דינמיקה של מערכות]] בקולג' דרטמות (Dartmouth), ו[[חקלאות אורגנית|חוואית אורגנית]].  
+
1941-2001),  היתה חוקרת חלוצה בתחום המחקר הסביבתי ו[[מערכות מורכבות|המערכתי]], סופרת, ועיתונאית אמריקאית שעסקה בתחום ה[[קיימות]]. היא היתה המייסדת של [[המכון לקיימות]], פרופסורית בתחום [[דינמיקה של מערכות]] בקולג' דרטמות (Dartmouth), ו[[חקלאות אורגנית|חוואית אורגנית]].  
היא היתה הכותבת המובילה של הספר [[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]. כמו כן היא כתבה את [[דונאלה מדווז- נקודות מפנה|12 נקודות מפנה להתערבות במערכת]]. במשך כמה שנים היא פרסמה טור שבועי מוערך בשם [[האזרח הגלובלי]].  
+
היא היתה הכותבת המובילה של הספר [[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]. כמו כן היא כתבה את [[דונאלה מדווז- נקודות מפנה|12 נקודות מפנה להתערבות במערכת]] ועוד. במשך כמה שנים היא פרסמה טור שבועי מוערך בשם [[האזרח הגלובלי]].  
    
==ילדות והשכלה==
 
==ילדות והשכלה==
 
דונאלה (או דנה) מדווז נולדה ב-13 במרץ, 1941 בעיר אלגי'ן באילינוי, ארצות הברית.  
 
דונאלה (או דנה) מדווז נולדה ב-13 במרץ, 1941 בעיר אלגי'ן באילינוי, ארצות הברית.  
   −
תואר ה-BA שלה היה בכימיה בקולג' קרלטון ב-1963 ואת תואר ה-PHD בביופסיקה באוניברסטית האווורד ב1968. היא הפכה לחוקרת עמיתה ב-MIT, בת חסותו של [[ג'י פורסטר]], מי שהמציא את תחום [[דינמיקה של מערכות]] כמו גם את העקרון של שמירה על מדיה מגנטית במחשבים.  
+
תואר ה-BA שלה היה בכימיה בקולג' קרלטון ב-1963. את תואר ה-PHD בביופיסיקה היא קיבלה מאוניברסטית האווורד ב-1968. היא הפכה לחוקרת עמיתה ב-MIT, בת חסותו של [[ג'י פורסטר]], מי שהמציא את תחום [[דינמיקה של מערכות]].  
   −
החל משנת 1972 היא לימדה בקולג' דרטמות, (אוניברסיטה פרטית בהנובר שבניו המפשייר, חברה ב"ליגת הקיסוס" היוקרתית) במשך 29 שנים.  
+
החל משנת 1972 לימדה מדווז בקולג' דרטמות', (אוניברסיטה פרטית בהנובר שבניו המפשייר, חברה ב"ליגת הקיסוס" היוקרתית), במשך 29 שנים.  
    
==גבולות לצמיחה==
 
==גבולות לצמיחה==
בשנת 1972 היא היתה בצוות של חוקרים מ-MIT שהפיקו מודל סימולציית מחשב של העולם '''[[עולם 3]]''' עבור [[מועדון רומא]] והניחו את הבסיס לספר '''[[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]'''. הספר דיווח על מחקר של מגמות עולמיות ארוכות טווח באוכלוסין, כלכלה וסביבה. הספר גרר כותרות ראשיות בעיתונים ברחבי העולם, והחל ויכוח על הגבולות של הקיבולת של כדור הארץ לתמוך בהתרחבות הכלכלית האנושית, ויכוח שנמשך עד היום.  
+
{{הפניה לערך מורחב|גבולות לצמיחה}}
 +
בשנת 1972 מדווז היתה בצוות של חוקרים מ-MIT שהפיקו מודל סימולציית מחשב של העולם בשם '''[[עולם 3]]''' עבור [[מועדון רומא]], והניחו את הבסיס לספר '''[[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]'''. הספר דיווח על מחקר של מגמות עולמיות ארוכות טווח ב[[אוכלוסיית העולם|אוכלוסין]], כלכלה וסביבה. הספר גרר כותרות ראשיות בעיתונים ברחבי העולם, והחל ויכוח המתנהל עד היום על גבולות הקיבולת של [[כדור הארץ]] לתמוך בהתרחבות הכלכלית האנושית.  
   −
20 שנה לאחר מכן, ב1992 פרסמה מדווז ואחרים עדכון לספר בשם [[מעבר לגבולות (ספר)|מעבר לגבולות]], ולאחר מותה יצא לאור [[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)|גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה]] שהיא היתה שותפה בכתיבתו.  
+
20 שנה לאחר מכן, ב-,1992 פרסמה מדווז עם כותבים אחרים עדכון לספר, בשם [[מעבר לגבולות (ספר)|מעבר לגבולות]]. לאחר מותה יצא לאור הספר [[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)|גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה]] שהיא היתה שותפה בכתיבתו.  
    
==פעילות סביבתית==
 
==פעילות סביבתית==
ב-1981, דונאלה מדווז ייסדה את ה[[רשת הבינלאומית למרכזי מידע משאבים]] (INRIC),תהליך עולמי של שיתופי פעולה וחלוקת מידע בין מאות אקדמאים, חוקרים, ופעילים בולטים בתנועה הרחבה של [[פיתוח מקיים]] (מאמץ בינלאומי להפוך את המגמות המזיקות בתחומי מערכות הסביבה, הכלכלה והחברה).  
+
ב-1981, ייסדה  מדווז את ה[[רשת הבינלאומית למרכזי מידע משאבים]] (INRIC),תהליך עולמי של שיתופי פעולה וחלוקת מידע בין מאות אקדמאים, חוקרים, ופעילים בולטים בתנועה הרחבה של [[פיתוח מקיים]] - מאמץ בינלאומי להפוך את המגמות המזיקות בתחומי מערכות הסביבה, הכלכלה והחברה לבנות קיימא יותר.  
   −
בשנת 1996 היא ייסדה את '''[[המכון לקיימות]]''' בהארטלנד, וורמונט. המכון, אותו תארה כ"צוות-חשיבה-פעולה", שילב מחקר של מערכות עולמיות עם הדגמות מעשיות של חיים בני קיימא, כולל פיתוח של כפר אקולוגי ושל חווה אורגנית.
+
בשנת 1996 היא ייסדה את '''[[המכון לקיימות]]''' בהארטלנד, וורמונט. המכון, אותו תארה כ"צוות-חשיבה-פעולה", שילב מחקר של מערכות עולמיות עם הדגמות מעשיות של חיים בני קיימא, כולל פיתוח של [[כפר אקולוגי]] ושל [[חווה אורגנית]].
    
==האזרח הגלובלי==
 
==האזרח הגלובלי==
במשך 16 שנה, מאז שנת 1985 כתבה מדווז טור שבועי בשם '''[[האזרח הגלובלי]]''', בו היא התייחסה למאורעות עולמיים מנקודת מבט של חוקרת [[דינמיקה של מערכות]]. הטור היה סינדיקציה עצמית והוא התפרסם בלמעלה מ-20 עיתונים בארצות הברית. הטור קיבל מקום שני בתחרות צ'מפיון טאק לעיתונות בתחום כלכלה ועסקים בשנה זו. הטור ומדווז זכו בפרס וולטר פיין לחינוך במדע בשנת 1990. הטור קיבל מעומדות לפרס פוליצר לשנת 1991. טורים נבחרים ממנו פורסמו בשנת 1991 כספר בשם האזרח הגלובלי.  
+
במשך 16 שנה, מאז שנת 1985 כתבה מדווז טור שבועי בשם '''[[האזרח הגלובלי]]''', בו היא התייחסה למאורעות עולמיים מנקודת מבט של חוקרת [[דינמיקה של מערכות]]. הטור היה סינדיקציה עצמית והוא התפרסם בלמעלה מ-20 עיתונים בארצות הברית. הטור קיבל מקום שני בתחרות צ'מפיון טאק לעיתונות בתחום כלכלה ועסקים בשנה זו. הטור ומדווז זכו בפרס וולטר פיין לחינוך במדע בשנת 1990. הטור קיבל מעומדות לפרס פוליצר לשנת 1991. טורים נבחרים מהטור פורסמו בשנת 1991 כספר בשם האזרח הגלובלי.  
    
==פרסים==
 
==פרסים==
שורה 31: שורה 32:  
*[[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)]], 2004
 
*[[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)]], 2004
 
*[[מעבר לגבולות (ספר)]], 1992
 
*[[מעבר לגבולות (ספר)]], 1992
* האזרח העולמי, 1991
+
* [[האזרח העולמי (ספר)]], 1991
 
*[[גבולות לצמיחה (ספר)]], 1972
 
*[[גבולות לצמיחה (ספר)]], 1972
  

תפריט ניווט