שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,385 בתים ,  06:26, 6 ביוני 2011
בסיוע ויקיפידה העברית
שורה 1: שורה 1:  
'''מכונת הארגון - חקירה ביקורתית ביסודות תורת הניהול''' הוא ספר מאת הסוציולוג [[יהודה שנהב]] שיצא בשנת 1995.
 
'''מכונת הארגון - חקירה ביקורתית ביסודות תורת הניהול''' הוא ספר מאת הסוציולוג [[יהודה שנהב]] שיצא בשנת 1995.
   −
הספר מתאר את [[המהפכה הניהולית]] שהתרחשה בארצות הברית בסוף המאה התשע עשרשה ותחילת המאה העשרים. טעננו המרכזית של הספר היא כי המהפכה הניהולית הייתה כלי בשירות בעלי ההון לדה-פוליטיזציה של מקומות העבודה על מנת להגדיל את כוחם אל מול העובדים השכירים.
+
הספר מתאר את [[המהפכה הניהולית]] שהתרחשה בארצות הברית בסוף המאה התשע עשרשה ותחילת המאה העשרים. הטענה המרכזית בספר הספר היא כי המהפכה הניהולית הייתה כלי בשירות האליטות ובעלי ההון לדה-פוליטיזציה של מקומות העבודה על מנת להגדיל את כוחם אל מול העובדים השכירים.
 +
 
 +
שנהב טוען כי ה[[רציונליות]] הפכה לאידאולוגיה בידי מומחי ניהול (כדוגמת פרדריק וינסלאו טיילור) במאה ה-19 ולאחר המהפכה התעשייתית. דבר זה מתקשר לטענה רחבה יותר של שנהב, אודות שימוש בכלים ראציונליים בידי מדענים ומהנדסים, כדי לשרת מטרות פוליטיות שיוצאות נגד ההומנזים שהצמיח את המדע.
 +
 
 +
בזמן המהפכה התעשייתית קמו מפעלים גדולים מאד, דבר שהקשה על לבעלי ההון לשלוט בעובדיהם. הדבר הוביל לשורה של מאבקים כמו [[מהומות הי-מארקט]] בארצות הברית, עליית התנועה הסוציאליסטית בגרמניה, צרפת ובריטניה ועוד. שנהב מתאר את מאבקי העובדים החמושים בארצות הברית כנגד הצבא, המשטרה ושכירי חרב של בעלי ההון, תקופה זו נחשבת אלימה מאד, למרות שקשה לדעת את המספר המדוייק של אנשים שמתו בתנהגשויות אלו.
 +
 
 +
בתקופה זו החלו המנהלים לקחת תפקיד בולט יותר בסביבה הארגונית, ומאחר שמקצוע זה לא היה ממוסד דיו, השתמשו המנהלים באידאולוגיה של רציונליות ויעילות כדי לבסס את כוחם והונם.
 +
 
 +
טענתו הבסיסית של שנהב ב"מכונת הארגון" היא שהאלימות ביחסי העבודה בין עובדים ומעסיקים בארצות הברית בין השנים 1880 - 1936, סייעה למנהלים לקבל לגיטימציה לתפקידם ולהפוך לחלק מהנוף הארגוני שנשלט עד אז על ידי קפיטליזם משפחתי שהתנגד לכניסת המנהלים לתוך הארגון. המנהלים החדשים השתמשו ברטוריקה שיצרה קשר בין ניהול לפתרון סכסוכי עבודה והציגו עצמם כ"מתווכים הוגנים" בסכסוכים אלו. שנהב מצביע על קשר סטטיסטי בין עוצמת סכסוכי העבודה וגידול במספרם של מנהלים בארגונים במערב, במיוחד בארצות הברית.
    
===פרקי הספר===
 
===פרקי הספר===

תפריט ניווט