שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 1: שורה 1:  
'''המונחים של השיח הפוליטי''' הוא ספר במדע המדינה מאת [[ויליאם קונולי]]. הספר יצא לראשונה בשנת 1974 והודפס במהדורות נוספות.
 
'''המונחים של השיח הפוליטי''' הוא ספר במדע המדינה מאת [[ויליאם קונולי]]. הספר יצא לראשונה בשנת 1974 והודפס במהדורות נוספות.
   −
==עיקרים==
+
==מושגים-טעונים-בהכרח==
טענתו המרכזית של הפסר היא שהמונחים המשמשים בשיח הפוליטי הם מונחים המתאפיינים בהיותם "'''מושגים-טעונים-בהכרח'''" (essentially contested concepts). בזמן כתיבת הספר שלטה במדעי החברה הגישה שגרסה כי ניתן ליצור במדעי החברה מושגים 'תיאוריים' (בניגוד למושגים 'שיפוטיים') טבעיים ונקיים מכל השפעה אידאולוגית, ערכית או עמדה חברתית של החוקרים היוצרים אותם. הרעיון של מושגים-טעונים-בהכרח הועלה לראשונה על ידי Gallie. מושג-טעון-בהכרח הוא מושג שלא ניתן להגדירו ללא שיפוט ערכי כלשהו. קונולי טוען שכל המושגים הנוגעים לתחום הפוליטי (כולל המושג פוליטיקה בעצמו) הם מושגים המכוללים יסוד של שיפוט ערכי שלא ניתן להתחמק ממנו. לטענת קונולי, הניסיון להציג את המושגים כנטולי שיפוט ערכי משחק בדדרך כלל לידי השמרנים.
+
טענתו המרכזית של הספר היא שהמונחים המשמשים בשיח הפוליטי הם מונחים המתאפיינים בהיותם "'''מושגים-טעונים-בהכרח'''" (essentially contested concepts). בזמן כתיבת הספר שלטה במדעי החברה הגישה שגרסה כי ניתן ליצור במדעי החברה מושגים 'תיאוריים' (בניגוד למושגים 'שיפוטיים') טבעיים ונקיים מכל השפעה אידאולוגית, ערכית או עמדה חברתית של החוקרים היוצרים אותם. הרעיון של מושגים-טעונים-בהכרח הועלה לראשונה על ידי Gallie.  
 +
 
 +
מושג-טעון-בהכרח הוא מושג שלא ניתן להגדירו ללא שיפוט ערכי כלשהו. קונולי טוען שכל המושגים הנוגעים לתחום הפוליטי (כולל המושג פוליטיקה בעצמו) הם מושגים המכוללים יסוד של שיפוט ערכי שלא ניתן להתחמק ממנו. לטענת קונולי, הניסיון להציג את המושגים כנטולי שיפוט ערכי משחק בדרך כלל לידי השמרנים.
    
הספר דן בהרחבה במספר מושגים: אינטרס, כוח, אחריות, חופש.
 
הספר דן בהרחבה במספר מושגים: אינטרס, כוח, אחריות, חופש.
   −
===הקשר בין כוח ואחריות===
+
==הקשר בין כוח ואחריות==
הדיון המרכזי בספר עוסק בקשר בין המושגים '''כוח''' ו'''אחריות'''. קונולי מרפיד בין שני סוגי כוח: '''כוח ל..''' ו'''כוח על..'''. "כוח ל.." הוא היכולת של סוכן לבצע פעולה כלשהי. "כוח על.." הוא היכולת של סוכן להגביל סוכן אחר במובן כלשהו. קונולי ממשיג את הקשר בין "כוח על.." לאחריות. לטענתו, הפעלה של כוח על מישהו משמעותה הגבלתו, ולכן מוטל על מפעיל הכוח האחריות למצבו של מי שהכוח הופעל עליו. קונולי עוסק גם בשאלה של אחריות עקב הפעלת כוח במצבים מבניים, כגון מאבקים מעמדיים.
+
הדיון המרכזי בספר עוסק בקשר בין המושגים '''כוח''' ו'''אחריות'''. קונולי מפריד בין שני סוגי כוח: '''כוח ל..''' ו'''כוח על..'''. "כוח ל.." הוא היכולת של סוכן לבצע פעולה כלשהי. "כוח על.." הוא היכולת של סוכן להגביל סוכן אחר במובן כלשהו. קונולי ממשיג את הקשר בין "כוח על.." לאחריות. לטענתו, הפעלה של כוח על מישהו משמעותה הגבלתו, ולכן מוטל על מפעיל הכוח האחריות למצבו של מי שהכוח הופעל עליו. קונולי עוסק גם בשאלה של אחריות עקב הפעלת כוח במצבים מבניים, כגון מאבקים מעמדיים.
    
==כיצד להשיג את הספר?==
 
==כיצד להשיג את הספר?==

תפריט ניווט