יער טרופי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף יער גשם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Floresta Alagada II.jpg
שיט ביער טרופי באמזונס.

יער טרופי הוא אחד משלושת הסוגים העיקריים של היערות. היערות הטרופיים גדלים בערך עד קו רוחב 20 משני צידי קו המשווה, ומאופיינים בכמות הגדולה ביותר של ביומסה ומגוון מינים מבין כל המערכות האקולוגיות היבשתיות. ביערות אלה יורדים גשמים רבים ולכן הם מכונים גם יערות הגשם. צפונית ודרומית להם נמצאים הערבות והמדבריות. המסות העיקריות של היערות הטרופיים נמצאים בדרום אמריקה, אפריקה, דרום אסיה ומדינות שונות באוקיינוס השקט. היערות הטרופיים המפורסמים ביותר הם יערות האמזונס.

מידע כללי

ביערות הטרופיים נמצא האזור עם כמות המשקעים הגדולה בעולם: באזור בצפון מזרח הודו יורדים כ-11,000 מילימטר גשם בשנה. בגלל שהם נמצאים באזורים חמים עם עוצמת קרינה גבוהה הם חיוניים מאוד כמגן מפני מדבור. כריתת היערות האלה חושפת את הקרקע לעוצמת קרינה גדולה ובו זמנית מפחיתה את כמויות הגשמים כי היערות האלה מייצרים גשם באמצעות אידוי מהעלים, פליטת חומרים אורגניים לאוויר ושינויים בזרמי האטמוספירה. לכן כריתת היערות האלה תורמת למדבור.

שטחי היערות הטרופיים בעולם. היערות הטרופיים גדלים בערך עד מעלת רוחב 20 משני צידי קו המשווה.

יערות הגשם אחראים ל-20% מכלל ייצור החמצן בעולם ומהווים מקום מחייה לכשני שלישים ממיני הזוחלים והצמחים על פני כדור הארץ. בעבר הם כיסו 14% משטח כדור הארץ, אך בשל תהליך בירוא היערות של חברות הענק, כיום הם מכסים רק 6% ומצויים בסכנת הכחדה[1].

ביערות אלה חיים חיות מוכרות רבות כמו היגואר, סוגים שונים של קופים, פנתר, נמר, סוגים שונים של תוכים. למרות שהם נמצאים על קו המשווה האקלים הוא נוח מאוד: 20-30 מעלות צלזיוס כל השנה. זה הרבה יותר קריר מאשר במדבר סהרה לדוגמה, למרות שמדבר סהרה רחוק יותר מקו המשווה. זאת בגלל שליערות השפעה מייצבת על האקלים -הם לא נותנים לו לההפך לחם מידי או קר מידי.

יש הטוענים שהיערות הטרופיים באמזונס הם למעשה לא יערות "פראיים" אלה בעצם סוג של יער מאכל - ב-11,000 השנים האחרונות, התושבים המקומיים השתדלו להצמיח שם צמחים המתאימים להם אבל בזהירות רבה ובלי להרוס את היער עצמו ואת התפקוד שלו[2].

סכנות ליערות הגשם ופגיעה בהם

רוב יערות הגשם נכרתים בידי חברות גדולות ומוכרות מהמערב, ומומחים מעריכים כי בעשורים הקרובים הם עלולים להיעלם כמעט לחלוטין. כריתת יערות הגשם עלולה להגביר משמעותית ובאופן בלתי הפיך את כמות הפחמן הדו-חמצני הגורם לאפקט החממה, וכן להגביר את סחף הקרקע הגורם לזיהום מקורות המים, מפולות בוץ ושיטפונות[3].

היחס ליערות הטרופיים שונה מאוד ממדינה למדינה. יש מדינות שמשתדלות להגדיל את שטח היערות שלהן כמו קוסטה ריקה והפיליפינים. יש מדינות שהממשלה בהן מתייחס ליערות בצורה יחסית ניטרלית כמו אקוודור. לעומת זאת יש מדינות בהם הממשל מעדיף להשמיד אותם כמו ברזיל. לרוע המזל השטח הכי גדול של היערות הטרופיים נמצא בברזיל.

בשנת 2018 עלה לשלטון בברזיל בולסניירו בעיקר בגלל שחברות החקלאות אשר רוצות לכרות את היערות (למרות שהן תלויות בהם) הפיצו הודעות שקריות בוואטסאפ. שלטון בולסוניירו מאיים להשמיד את יערות האמזונס וגם לגרום לרצח עם של חלק מתושביה - הילידים. אשר חלק מהם, הם עבדים נמלטים (עבדים שחורים בדרך כלל נמלטו לשטחי האינדיאנים כדי למצוא מסתור)[4]. כריתת היערות מסכנת הרבה מדינות גם מחוץ לברזיל. לדוגמה בישראל מידי שנה מתים אלפי אנשים בגלל שינויי אקלים. נתניהו קרא לבולסניירו "חבר" עם זאת בינתיים הוא לא אמר לו כלום בקשר ליערות האמזונס.

קצב בירוא יערות האמזונס פחת מאוד בראשית המאה ה-21 אבל החל לגבור שוב משנת 2012. מאז מאז עלייתו לשלטון של חיימה בולסוניירו בברזיל התגבר מאוד קצב בירוא יערות האמזונס כך שיש סיכוי שהוא יקרוס אם המצב לא ישתנה. מנתונים רשמיים שפורסמו בברזיל עולה כי בין אוגוסט 2018 ליולי 2019 איבדה הריאה הירוקה של כדור הארץ 9,672 קמ"ר של יערות גשם. מדובר באיבוד בשנה של שטח גדול מקפריסין. בגרינפיס העריכו כי בתקופה שבין אוגוסט 2019 ליולי 2020 הנתון יהיה גבוה יותר בשל שריפות הענק. על כן בשנת 2019 צפוי להיות קצב בירוא יערות האמזונס להיות הגבוה ביותר מאז תחילת המדידה ב-2008. [1] [2] הדבר ישפיע לרעה על כל העולם. המדענים אומרים שלמרות שנטיעת טריליון עצים, אשר יכולים לקחת מהאטמוספירה שני שליש מהפחמן הדו חמצני שנפלט על ידי בני האדם לשמור על היערות הקיימים הוא הרבה יותר חשוב[5]. עצים גדולים סופחים יותר פחמן דו חמצני וממלאים תפקידים רבים במערכת האקולוגית.

בשנת 2021 הציע נשיא ברזיל בולסונרו כי ארצות הברית תתמוך כספית בארצו, ובתמורה ברזיל תפחית את כריתת יערות הגשם באמזונאס.[3] [4]

המאבק לשימור היערות הטרופיים

כאשר בולסניירו ביקר בישראל גרינפיס ישראל תלו מול החלון שלו שלט שקרא לו להפסיק עם השמדת יערות האמזונס[6].

יערות טרופיים בתרבות

קשרי הגומלין בתוך יערות טרופיים וחשיבותן של היערות מוסברים יפה מאוד בפרק ,מסע ליער הגשם" בסדרה "אוטובוס הקסמים".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.