רוג'בה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף רוג'אבה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רוג'בה או כורדיסטן הסורית (באנגלית: Rojava; שם רשמי באנגלית:Autonomous Administration of North and East Syria ובקיצור: NES) הוא איזור אוטונומי בצפון מזרח סוריה, שהשיג אוטונומיה דה פאקטו משנת 2012 במהלך מלחמת האזרחים הסורית. בעודו מקיים מספר קשרי חוץ האיזור לא מוכר כאוטונומיה בידי הממשל הסורי או מדינה אחרת. האזור הוא מקום רב-אתני שגרים בו כ-4 מיליון תושבים כולל כורדים, ערבים, אשורים וכן קהילות קטנות יותר של טורקים, ארמנים וצ'צ'נים.

אזור רוג'בה בסוריה.

תומכי האזור ואף עיתונאים מתארים אותו כמקום חילוני, עם שאיפות לדמוקרטיה ישירה ואידאולוגיה של סוציאליזם ליברטריאני שמעודד ביזור, שוויון מגדרי, קיימות סביבתית ויחס פלורליסטי לדתות, מגוון תרבותי וכלכלי וכי ערכים אלה משוקפים בחוקה שלו, בחברה ובפוליטיקה וכי הוא מודל לפדרליזציה של סוריה ומדינות נוספות, במקום סתם עצמאות כמדינת לאום. במקום יש אלפי קומונות שמנסות לקדם מבנה קהילתי ללא היררכיה, עם כלכלה שיתופית. חלק מהמתנגדים לאיזור העלו טענות על סמכותנות, לאומנות כורדית, והצקות או כליאה למתנגדים או לעיתונאים, וכן להעלאת רעיונות רדיקלים ואנטי-קפיטליסטים כתוצאה מהשפעת מפלגת הפועלים הכורדית.

ב-9 באוקטובר 2019 פתחה טורקיה במתקפה על צפון סוריה לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ העביר את תמיכתו. בעקבות כך עשרות אלפי תושבים נמלטו מבתיהם. [1]

מבנה פוליטי

ראשי הפדרציה הם הדיה יוסיף (נשיאה שותפה ממוצא כורדי) ומנסור סלום (נשיא שותף ממוצא ערבי סוני). הארגון הפוליטי העיקרי שהוביל את המהלך של הכרזת אוטונומיה וכינון שלטון עצמאי הוא "המפלגה הדמוקרטית המאוחדת בסוריה" (PYD), שמזוהה עם כורדים סוציאליסטים, בראשותם של סאלח מוסלים מוחמד ויושבת-הראש השותפה אסיה עבדאללה.

רוג'בה הוקמה לאור חזונו של מנהיג תנועת ה-PKK הכורדית, עבדוללה אג'לאן. אג'לאן נתפס על ידי הטורקים והוכנס לכלא, בזמן היותו בכלא קרא אג'לאן מיתולוגיות שומריות ובתרבויות נאולותיות, וחקר את הקמתן של ערי המדינה הראשונות בהיסטוריה. בנוסף הוא הושפע מהוגים שונים כמו פרנן בורדל, עמנואל וולרשטיין, מריה מיס ומישל פוקו בעיקר השפיע עליו הכותב האנרכיסט מוריי בוקצ'ין. כתוצאה מכתביו נסוג אג'לאן מהרעיון של הקמת מדינת לאום לכורדים. אג'לאן הציע במקום זאת קונפדרציה דמוקרטית - שילוב בין האקולוגיה החברתית של בוקצ'ין לבין התארגנויות אזרחיות פמיניסטיות שהוקמו על ידי הכורדים, כאשר המטרה היא למנוע יצירת מוקדי כוח ולאפשר לאזרחים ולקהילות להשפיע על חייהם, ולוודא שנשים יהיו חלק חשוב בכל רמות הארגון. [1]

קבלת ההחלטות ברוג'בה מבוססת על היררכיה של מוסדות דמוקרטיים. המבנה הקטן ביותר הוא קומונה של כמה עשרות אנשים. קומונה זו יכולה להחליט החלטות הנוגעות לתנאים הנוגעים לחייה במעגלים הקרובים ביותר כמו בתים, רחובות, נטיעת עצים וכו'. הקומונה גם ממנה נציגים שיוכלו לייצג אותה ברמה הבאה שהיא רמת השכונה. מעל רמה זו נמצאת רמת הנפה ומעליה רמת הקטנון, מעליו קיימת רמת המחוז ומעליו קיים פרלמנט של -70 חברים שהוא בית המחוקקים של רוג'בה. בכל רמה יש להבטיח לפחות 40% ייצוג לנשים, מתוך תפיסה שללא ייצוג כזה נשים ישארו מחוץ לקבלת ההחלטות וזכויותהן תפגענה. [1]

רוג'בה מחולקת למספר מחוזות בעלי ממשל עצמי. האזורים Afrin, Jazira ו-Kobanî היו בעבר קנטונים והם התאחדו יחד בינואר 2014 כתת יחידות של "מערכת ממשל פדרלית מבוזרת עתידית בסוריה" שלושתם התארגנו מאוחר יותר מחדש כ-3 שלושה אזורים שתחתיהם יש קטונים, איזורים, נפות וקומונות. בספטמבר 2018 הצטרפו האיזורים Raqqa, טבקה, Manbij ודיר א-זור, הצטרפו גם הם לרוג'בה. [2]

רוג'בה נתונה תחת איומים ואתגרים שונים. מצד אחד היא מאויימת מצד השלטון בסוריה ובטורקיה שמתנגדים לשלטון כורדי. גם תנועות איסלאמיות קיצוניות כמו המדינה האיסלמית היו איום על המקום. אתגרים אחרים נוגעים ליציבות הארגון הדמוקרטי והשוויוני שיש במקום - צעירים רבים רוצים מודל יותר קרוב לקפיטליזם ולא ממש מתעניינים בקבלת החלטות קהילתיות.

כוחות צבא

נשים לוחמות במסגרת YPG היוו כוח צבאי חשוב באיזור.

הכוח הצבאי העיקרי של האיזור הוא "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (Syrian Democratic Force) אוסף קבוצות של מורדים סורים שהתאחדו יחד בשנת 2015 כברית בין הכורדים לכוחות אחרים באזור. מטרתה של הברית, אשר הוקמה מלכתחילה בשיתוף פעולה מצד מספר קבוצות אתניות שונות, בעלות זהות אסלאמית סונית משותפת, הייתה לפעול כנגד האיום המשותף מצד ארגוני האסלאמיים הסוניים דאעש וג'בהת א-נוסרה [3] לפי הערכות, מבין כלל חברי הברית, כ-80% הם ממוצא כורדי, בעוד שאר חברי הברית מורכבים מכלל קבוצות האוכלוסין האחרות, המוזכרות לעיל[2]. כוחות אלה מונהגים על ידי "היחידות להגנת העם" (YPG) שנוסד לאחר Qamishli clashes בשנת 2004 אבל פעל לראשונה רק לאחר מלחמת האזרחים הסורית. ה-YPG לוחם לצד ארגון האח(ות) שלו, YPJ, המורכב מנשים בלבד. ככלל, שני הארגונים תומכים בתורתו הפמיניסטית של עבדוללה אג'לאן בשוויון בין גברים לנשים, ואכן הנשים נלחמות לצד הגברים בחזיתות הפעילות ביותר. כוחות אלה נחשבות כזרוע הצבאית של המפלגה הדמוקרטית המאוחדת בסוריה (PYD). קיים גם Syriac Military Council (MFS) שהוא מיליציה אשורית שמשוייכת ל-Syriac Union Party. יש שם קבוצות של "הצבא הסורי החופשי" בברית וכן יש גם מיליציות שבטיות כמו Al-Sanadid. כוחות צבא אלה נטלו יחד חלק במלחמת האזרחים בסוריה בניסיון להגן על עצמאות כורדיסטן הסורית, ועל כן נלחמו הן במשטרו של בשאר אל אסד המנסה לספח בחזרה את האזור והן בקבוצות המזוהות עם המדינה האסלאמית.

"צבא ההגנה-העצמית", HXP, היא מיליציה להגנה טריטוריאלית. זהו הכוח הצבאי היחיד באיזור שמנהיג גיוס-חובה. כוחות של XHP מגוייסים באופן מקומי כדי להגן על האיזור המוניציפליים שלהם והאחריות והוא תחת הפיקוד והאחריות של האיזורים המתאימים של NES. מדי פעם יחידות של HXP פעלו מחוץ למחוז שלהם בסיוע ל-YPG ול-SDF בכלל, בזמן קרבות מול ארגון "המדינה האיסלמית".

זכויות אדם

במהלך מלחמת האזרחים הסורית, מיליציות שמקושרות לאזור האוטונומי הואשמו בפשעי מלחמה במיוחד החברים ב-YPG, כולל דוחות מהשנים 2014-2015 של ארגוני Human Rights Watch ואמנסטי אינטרנשיונל, שפועלות באופן חופשי באיזור. הטענות משנת 2014 כללו דיווחים על מאסרים ללא הצדקה ועינויים, וטענות נוספות בדבר שימוש בילדים-חיילים. באוקטובר 2015 ה-YPG שחרר 21 קטינים משירות צבאי שהיו בשירותו. התקיימו דיונים ממושכים על האשמות מצד YPG ומצד ארגוני זכויות האדם. מאז ספטמבר 2015 חברים ב-YPG מקבלים אימונים בנושא זכויות אדם מצד ארגונים כמו Geneva Call וארגונים בינלאומיים נוספים.

התקשורת הבינלאומית העניקה שבחים לממשל האזרחי על קידום זכויות אדם באזור, במיוחד למערכת המשפטית, ביחד לזכויות נשים, זכויות למיעוטים, חופש הביטוי וחופש העיתונות ועל אירוח של פליטים שנמלטו למקום ממקומות אחרים. האג'נדה הפוליטית של "נסיון לשבור את החוקים הדתיים והשבטיים המבוססים על כבוד ומגבילים את הנשים" היא דבר במחלוקת בחלקים שמרנים של החברה. גיוס חובה לשורות הצבא ספג ביקורת כהפרה של זכויות אדם מזווית הראייה של מי שמתנגדים למוסדות האזור.

לרוג'בה יש חוקה זמנית, המכונה באופן רשמי "Charter of the Social Contract". היא אומצה ב-29 בינואר 2014, כאשר המפלגה PYD, שטוענת כי היא מייצגת את האוכלוסייה של האזור, הכריזה על שלושת האזורים כיחידות אוטונומית מהממשלה הסורית. סעיף 12 בחוקה קובע כי האזור נשאר "חלק בלתי-נפרד מסוריה", שמיישם באופן זמני ממשל סורי פדרלי. החוקה זכתה לתשומת לב בינלאומית רבה ומציינים במיוחד את הבטחת זכויות מיעוטים, שוויון לנשים והצורה של דמוקרטיה ישירה המכונה "קונפדרליזם דמוקרטי". ביוני 2016 הציגה וועדה טיוטה של חוקה שאמורה בסופו של דבר להחליף את החוקה הזמנית. [4]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.