ממשלה עולמית
ממשלה עולמית (באנגלית: World government) או ממשלה גלובלית הוא הרעיון של סמכות פוליטית אחת לכלל האנושות. ממשלה כזו יכולה להיווצר על ידי שליטה עולמית אלימה או על ידי איחוד מרצון של אומות שונות. החלום לקיים ממשלה עולמית בכוח הזרוע, היה קיים בקרב אימפריות רבות לאורך ההיסטוריה וגרר בדרך כלל מלחמות, מסעי כיבוש ואומללות רבה. באלפי השנים האחרונות קיים תהליך ארוך טווח של גלובליזציה שבו יש מפגש גדול יותר ואיחוד גדול יותר של תרבויות, רעיונות, סחורות, השקעות, אמנות, נורמות וחוקים. במאות השנים האחרונות יש גם דוגמאות ליחידות מדיניות שעברו איחוד מרצון כמו ארצות הברית או האיחוד האירופאי. עד כה אין קיום לממשלה עולמית שיש לה סמכות צבאית, חקיקתית, ניהולית או קביעת חוקה עולמית. ארגון האומות המאוחדות מוגבל לתפקידי יעוץ והתפקיד המוצהר שלו הוא לעודד שיתופי פעולות בין ממשלות לאומיות ולא להיות סמכות מעל מדינות אלה.
התנגדות לממשלה עולמית קיימת בצורה נרחבת בין היתר בגלל שיקולים לאומיים, לאומניים ודתיים. אנשים רבים חוששים מפני דיקטטורה עולמית שלא יהיה כוח שיוכל להביס אותה וזו תוכל לבצע כל פשע ללא כל בקרה. תומכי הממשל העולמי, במיוחד מאז פיתוח הפצצה האטומית והשואה מציינים כי החלופה למצב זה עלולה להיות השמדת כל האנושות על ידי מלחמת עולם שלישית או בעיות קיימות אחרות שעלולות לגרום להכחדת האנושות.
במחצית השנייה של המאה ה-20 התגברה מאוד ההתפתחות הגלובליזציה בצורות שונות והגבלת כוחן של ממשלות לאום או השפעה על המדיניות שלהן, ועם שיתופי פעולה לטובת מסגרות אזוריות או עולמיות. בין היתר הדבר כולל - התפתחות של תאגידים רב לאומיים שמשפיעים על מדיניות כלל המדינות בנושאים שונים, אמנות בין לאומיות המסדירות נושאים שונים כמו בריאות, סביבה, ועוד, פעילות של ארגונים בין לאומיים מטעם מדינות כמו הבנק העולמי וקרן המטבע העולמית, ארגון הסחר העולמי וכן מספר רב של ארגונים בעלי אופי בינלאומי או עולמי שנוצרו על ידי אזרחים כמו ארגוני סביבה (לדוגמה גרינפיס) זכויות אדם (לדוגמה אמנסטי) ועוד תחומים רבים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ממשלה עולמית בוויקיפדיה האנגלית