דאו כימיקלים
דאו כימיקלים (באנגלית: Dow Chemical) הוא תאגיד רב לאומי אמריקאי, העוסק בייצור כימיקלים. מנהלת התאגיד ממוקמת במידלנד, מישיגן. בשנת 1999 רכשה דאו כימיקלים את חברת "יוניון קרבייד" והפכה לחברת הכימיה השנייה בגודלה בעולם לאחר דופונט. נכון לשנת 2007 דאו כימיקלים היא יצרן הכימיקלים השני בגודלו בעולם (לאחר BASF).
דאו כימיקלים היא יצרנית של סוגי פלסטיק, כימיקלים, חומרי הדברה ותוצרים חקלאיים בעלת נוכחות בכ-175 מדינות בעולם שמעסיקה 46,000 איש ברחבי העולם. היא מוציאה מידי שנה למעלה ממיליארד דולר על מחקר ופיתוח.
החברה ייצרה מוצרים רבים שנודעו לשמצה. דאו הייתה אחת הייצרניות של אג'ינט אורנג ונפלאם ששימשו את הצבא האמריקאי במלחמת ויאטנם. היא גם ייצרה חומרי CFC שגרמו לפגיעה בשכבת האוזון. החברה שיווקה את חומר ההדברה Dursban שגרם למקרי הרעלה של בני אדם. לחברה יש היסטוריה של התנהגות בעייתית מחינה אתית. כולל ניסויים של הכימיקלים שלה על בני אדם, והסתרת מידע מהסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית (בשנת 1995, בנושא הרעלות Dursban).
סוגיות אתיות
הנחיות הבנק העולמי לשותפויות עם הסקטור הפרטי מצביעות על כך שלחברה יש רקורד נמוך כל כך של אחריות תאגידית בנושא החברתי שהיא אינה ראויה להיות שותפה של הבנק.
אסון בופאל
יוניון קרבייד הייתה החברה שבבעלותה היה המפעל הכימי בעיר ההודית בופאל. בשנת 1984 נגרם במפעל אסון בופאל - האסון התעשייתי החמור ביותר בהיסטוריה, שהרג אלפי בני אדם. עד היום קיימות מחלוקות הנוגעות לסוגיות של פיצויים ושל אחריות החברה לקורבנות האסון, וכן לניקוי האתר בבופאל שהינו נטוש ומזוהם.
חומרי הדברה ועקרות עובדים
חומר ההדברה DBCP (קיצור של 1,2-Dibromo-3-chloropropane) שהוא המרכיב הפעיל במוצר ההדברה Nemagon, הוא חומר נגד פטריות שהיה בו שימוש בעבר בחקלאות ביבשות אמריקה. החומר יוצר על ידי דאו כימיקלים ושל כימיקלים. לפי Kaitlyn Moore, הן החברות והן ממשלת ארצות הברית ידעו על כך שהחומר גורם למחלות סרטן ולעקרות כבר בשנות ה-50. [1]
בחשיפה גבוהה לחומר הוא גורם לעקרות בקרב זכרים ממחלקת היונקים. לאחר גילוי סכנות הבריאות שלו לבני אדם, אסרה סוכנות הסביבה של האו"ם על שימוש בחומר בשנת 1979.[2] עם זאת החומר גורם לזיהום קרקע וזיהום מי תהום גם לאחר שנים רבות. לדוגמה באזורים חקלאיים באזור Turlock בקליפורניה היה שימוש בחומר בשנות ה-70 של המאה ה-20. נכון לשנת 1989 היה צורך לסגור בארות באזור עקב נוכחות של החומר במים. [1]
עובדים במפעל של דאו כימיקלים שייצר את החומר הפכו לעקרים עקב חשיפה ל-DBCP. העקרות הזו הייתה עקבית עם ניסויים בבעלי חיים שהעידו כי החומר גרם לעקרות בקרב ארנבות ממין זכר. עובד קבלן אחד תבע את החברה וזכה. רוב העובדים נשארו בחברה והיא סבסדה עבורם תוכנית רפואית עד לסגירת המפעל ב-1987. בזמן זה חלק מהעובדים תבעו את החברה, אבל התביעה נדחתה. רוב השימוש המקומי בארצות הברית נאסר בשנת 1977, דאו הפסיקה לייצר את החומר עקב חשש מתביעות וביקשה ממשתמשים להחזיר בחזרה משלוחים של החומר.
אבל למרות הזהרות אלה. חברת המזון דול שהשתמשה בכימיקל על מטעי הבננות שלה באמריקה הלטינית איימה לתבוע את חברת דאו כימיקלים אם זה תפסיק לייצר את החומר. דאו שלחה את החומר לדול. לפי המגזין Mother Jones החברה המשיכה להשתמש בחומר עד שנת 1980. [3] לפי הסרט התיעודי "בננות" החברה המשיכה את השימוש בחומר עד שנת 1982. [4] בהמשך נתבע דאו יחד עם דול על פגיעה בעובדים בניקרגואה.
דאו בישראל
בשנת 2017 חנכה דאו כימיקלים משרדים בישראל. נשיא החברה בישראל הוא יוחאי גפני. [5]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- דאו כימיקלים בוויקיפדיה האנגלית
- פרופיל החברה באתר הסרט "זרע רע"
- Chlorpyrifos החומר שדאו כימיקלים שיווקה תחת השם Dursban, בוויקיפדיה האנגלית
הערות שוליים
- ^ "Environmental Screening Analysis, Tully Road Properties, Turlock, California". - Earth Metrics Incorporated. - Report 7826, San Mateo, California. - March, 1989