ביומסה
ביומסה (באנגלית: Biomass) היא המסה כל היצורים החיים באזור מסויים או של מערכת אקולוגית מסויימת בזמן נתון. ניתן להתייחס גם לביומסה של מין (Species biomass) שהיא המסה של מין אחד או יותר, וכן לביומסה של קהילה (Community biomass) שהיא המסה של קהילה (באקולוגיה). הדבר יכול לכלול מיקרו-אורגניזמים, צמחים, פטריות או בעלי חיים. ניתן לבטא את המסה ביחידות של מסה ממוצעת ליחידת שטח או לכלל המסה בקהילה.
יש שיטות שונות לחשב ביומסה, כאשר שיטות שונות משמשות לצרכים שונים. לעיתים מודדים את הביו-מסה כמסה הטבעית (Natural mass) של היצורים החיים באתר, כפי שהם. לדוגמה במקום מחייה של דגי סלמון, הביומסה של דגי הסלמון היא במקרה זה כל המשקל של הדגים לו היינו מוציאים אותם מהמים. בהקשר אחר, ניתן למדוד ביומסה ביחידות של מסה אורגנית יבשה, כך שלעיתים קרובות רק 30% מהמשקל יחושב, שכן כל שאר המשקל הוא מים. לצרכים אחרים חשובות רק הרקמות הביולוגיות, ולכן לא מתחשבים במשקל של שיניים, עצמות וקונכיות. במקרים מסויימים מחשבים את המסה של הפחמן שקשור באופן אורגני (Total organic carbon) שנמצא C.
הביומסה החיה הכוללת בכדור הארץ היא במשקל של כ-550-560 מיליארד טונות C, כמות ההייצור הראשוני השנתי - שנוצר על ידי פלנקטון צמחי וצמחים כבסיס האנרגיה לכל של היצורים החיים, עומד על קצת יותר מ-100 מיליארד טונות C לשנה. סך הביומסה החיה של חיידקים יכולה להיות שווה בגודלה לזו של כל הצמחים ובעלי החיים, או שהיא יכולה להיות הרבה פחות מכך. קיים מדד אחר של סך בסיסי ה-DNA בכדור הארץ אשר משמש לשם מדד דומה למגוון ביולוגי עולמי, והוא מוערך ב-5.3-3.6 כפול 10 בחזקת 37, ושוקל כ-50 מיליארד טונות. בהשוואה לכך, סך המסה של הביוספרה הוערכה בפחות מ-4 כפול 10 בחזקת 12 טונות של פחמן.
פירמידות אקולוגיות
פירמידה אקולוגית (Ecological pyramid) היא ייצוג גרפי של היחסים במערכת אקולוגית בין ביומסה או בין רמות יצרנות ביולוגית של רמות טרופיות שונות.
- פירמידת ביומסה (Biomass pyramid) מראה את כמות הביומסה בכל רמה טרופית.
- פירמידת יצרנות (Productivity pyramid) מראה את הייצור או את הזרם של ביומסה בכל רמה טרופית.
פירמידה אקולוגית מציגה תמונה של נקודה בזמן של קהילה אקולוגית.
התחתית של הפירמידה האקולוגית מייצגת את ההיצרנים הראשוניים. היצרנים הראשוניים לוקחים את האנרגיה מהסביבה, בצורה של אור שמש או (במקרים נדרים הרבה יותר) תרכובות לא-אורגניות ומשתמשים באנרגיה זו כדי ליצור מולקולות אורגניות עשירות באנרגיה. תהליך זה נקרא ייצור ראשוני. הפירמידה ממשיכה בהתאם לרמות טרופיות נוספות, כאשר כל שכבה ניזונה מהשכבות שמתחתיה - לדוגמה השכבה הבאה היא בדרך כלל בעלי חיים אוכלי צמחים. הפירמידה ממשיכה עד שהיא מגיעה לרמה של טורפי על.
כאשר אנרגיה עוברת מרמה טרופית אחת לזו שמעליה, לרוב רק משתמשים רק ב-10% מהאנרגיה כדי לבנות ביומסה. כל שאר האנרגיה עובדת בעקבות החוק השני של התרמודינמיקה - האנרגיה הופכת לתהליכים מטבוליים או מתבזבזת מיד לחום. פירוש הדבר הוא שפירמידות יצרנות הן לעולם לא בעלות בסיס צר מאשר הרמות הגבוהות יותר. דבר זה גם מגביל בדרך כלל את שרשרות המזון לעד שש רמות. עם זאת, באוקיינוסים, ייתכן כי פירמידת הביומסה תהיה הפוכה לגמרי או בצורה חלקית, עם יותר ביומסה ברמות הגבוהות יותר.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ביומסה בוויקיפדיה האנגלית