בורסה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף בורסות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח בורסה מקורו במונח הלטיני bursa שמשמעותו היא "ארנק" והוא התגלגל מאוחר יותר לאנגלית שגם בה משמעותו "ארנק" (purse).
כיום, בשפות שונות וביניהן עברית, המונח בורסה (Bursa) מהווה חלופה למונח "שוק" (Market) ולמעשה זה שימושו הבין לאומי העיקרי כיום.

עברית מודרנית

בעברית מודרנית הונהג המינוח:

  • הבורסה לניירות ערך (איפה ומתי שסוחרים בניירות ערך)
  • הבורסה ליהלומים (איפה ומתי שסוחרים ביהלומים)
  • הבורסה לכספים (איפה ומתי שסוחרים בכספים, מסוגים שונים, כלומר שמנפיקות מדינות שונות, מה שקובע את ערך כל "מטבע" בשוק זה ; נקרא גם "חלפניה")

ייתכנו גם שימושים במונח כשם ממש, בלי שום קשר ל"בורסה" במובן של ניירות ערך \ יהלומים;
למשל, יש חברה ישראלית בשם "הבורסה לתכשיטים" (אין לי כוונה לפרסם אותם אבל הם הרוויחו את זה ביושר) שהיא חברה מסחרית ולא "שוק" במובנים שתיארתי

אז בקיצור, כיום, אלא אם הוצהר אחרת, הבה נתייחס למונח "בורסה" כחלופה למונח "שוק" (שוק שיכול להיות וירטואלי או נון וירטואלי).

הערות כלליות

  • המונח הלטיני נגזר ממונח קדום יותר מיוונית עתיקה ← בירסה (βύρσα) שיש לו משמעויות שונות כמו חביון\עור\תוף (ייתכן שבניבים שונים של יוונית עתיקה היו נהוגות המשמעויות השונות) וייתכן שיש קשר לעור ששימש לאגירת כסף כמעין ארנק.

למה בכלל הקימו את הבורסה הראשונה בעולם

הבורסה לניירות ערך הראשונה בעולם נוסדה בעיר אמסטרדם שבהולנד כאשר החלו להיסחר בבורסה זו ניירות ערך ולא רק מוצרים אחרים (כשוק כללי).

סיבה עיקרית להקמת הבורסה הייתה הצורך לממן את חברת הודו המזרחית (ההולנדית) שפעלה להתחרות במונופול הפורטגזי על הסחר חוצה האוקיינוסים בכלל ושסוחריו התמקדו בנתיבי המסחר הדרום אסייאתיים ברובו, סחר שהחלו הפורטוגזים כבר בסוף המאה-15 וכן גם בשל היות הולנד מרכז ייצור וסחר חשוב בצפון אירופה דאז.

המימון שהתקבל מצד רוכשי מניות בעלות (עם ניירות ערך) בחברת הודו המזרחית (ההולנדית) איפשר את כניסת הולנד לאפיק כלכלי זה.

בורסות ניירות ערך מפורסמות

בורסות ניירות ערך מפורסמות כיום הן למשל:

  • נאסד"ק
  • בורסת ניו יורק
  • בורסת אמסטרדם
  • בורסת לונדון
  • הבורסה לניירות ערך בתל אביב
  • נכון לשנת 2021, הבורסה לניירות ערך בתל אביב היא הבורסה הציבורית היחידה בישראל. בבורסה זו נסחרות רק או בעיקר חברות ישראליות.
  • נכון לשנת 2021, חברי בורסה זו הם רק או בעיקר בנקים ובתי השקעות גדולים. המסחר בבורסה זו נעשה באמצעות חברי בורסה אלה בלבד, אשר גובים עמלה בעבור השירותים שהם מספקים.

עם זאת, אף ישראלי לא חייב לסחור דווקא בבורסה זו ועם מספיק אנגלית וידע כללי בתחום (במידה רבה ידע מדעי\הנדסי\חוקי בעיקר בתחומים בהם משקיעים) ניתן לסחור בכל בורסה מחוץ לישראל ולמעשה לפי הבנתי רוב הישראלים שסוחרים במניות עושים זאת. רוב החברות הנסחרות בעולם אינן ישראליות ורוב ההזדמנויות העסקיות הגדולות אינם בישראל.

הנפקה בבורסה לניירות ערך

הנפקה בבורסה לניירות ערך (בקצרה: "הנפקה" ; באנגלית: Public offering) אני מגדיר כהצהרה מצד חברה על גיוס כסף ("הון") לצורך מיזם כגון פיתוח מוצר חדש בתמורה לבעלות בחברה לרוכשים פוטנציאליים (משקיעים פוטנציאליים) דרך רכישת מניית בעלות אחת לפחות מן הבעלות על החברה.

למיטב הבנתי רבים מהעסקים שמעוניינים לגייס כסף בהנפקה הם דווקא עסקים גדולים, מבוססים ורווחיים שמעוניינים להתרחב ולהרוויח עוד, בין אם מסיבות לגטימיות ובין אם מסיבות לא לגיטימיות.

ההון, אם יגויס, אולי יאפשר, למשל קניית מכונות דרכן יווצר מוצר חדש מסוים בייצור המוני[1], מה שכביכול יניב רווח לבעלי מניות הבעלות לכל הפחות אם החברה תימכר רווחית יותר מכפי שהייתה לפני הרכישה.

הערות כלליות

מבחינה חוקית (לפחות לגבי החוק הישראלי), הנפקה הופכת חברה מ"פרטית" ל"ציבורית". יצוין כי מימון חברה מונפקת לא חייב להגיע דווקא מקוניי מניות בעלות פרטיים והוא יוכל להגיע ממדינה.

תנאים למסחר בבורסה

כל בורסה קובעת לעצמה תנאים למסחר בה.

תנאי נפוץ הוא חברות בבורסה ויש לו תנאים משל עצמו וייתכן שגם ועידת קבלה.

בורסה מסוימת אולי תחייב בעל מניית בעלות לא למכור את מניית הבעלות שרכש בתחומה בחוץ (מחוץ לבורסה זו).

מסחר בבורסה מסוימת יתאפשר להתבצע רק דרך מחלקות ייעודיות בבנקים ו\או בתי השקעות אשר סביר להניח שיפרישו מן הרווחים שלהם עצמם (עמלות ו\או דיבידנדים ו\או רווח ממכירת מניית בעלות) עמלות לבורסה.

הערות כלליות

אם אין תנאים מיוחדים אז הכי טוב לסחור ישירות בבורסה אך אם נדרשים לסחור דרך בית השקעות, מוטב ללמוד את בסיס התחום לפניכן; כלל המידע היום זמין בשפע באינטרנט

חבר בורסה

חברות בבורסה יכולה להיות מוגדרת באופנים שונים אך נכון לשנת 2021 בישראל זה מוגדר בערך כך:

  • חבר בורסה שהינו בנק (ישראלי)
  • חבר בורסה שאינו בנק (ישראלי)
  • חבר בורסה שהינו בנק חוץ
  • חבר רחוק

זמני מסחר בבורסה

לכל בורסה מסגרת שעות פעילות כולל ימים שהיא לא עובדת בה (ימים דתיים \ לאומיים מיוחדים) המשפיעים על המסחר דרך תוכנה או בדרכים אחרות.

מסגרת שעות הפעילות בבורסות השונות מתחלקת לשלבים שונים כמו "טרום פתיחה", "פתיחה", "רצף", "טרום נעילה" ו"נעילה".

הנפקה בבורסה איננה מכירה פומבית

הנפקה בבורסה (באנגלית: Public offering) היא אירוע מכר שבהגדרה מכוון לשניים או יותר ישויות ("הציבור").

הנפקה איננה מכירה פומבית (באנגלי: Auction) המיועדת לקונה יחיד שמצליח להשיג את הקנייה לאחר תחרות עם כמה קונים פוטנציאליים אחרים; עם זאת, ייתכן שמכירת מנייה מחוץ לבורסה תבוצע במכירה פומבית כזו.

מתי מסחר בבורסה מצריך יותר הימור מידע

מסחר יומי ומסחר חודשי הם יותר בטריטוריה של הימורים מאשר מסחר לשנה מסיבות אלה:

קשה לחזות מי וכמה יעלה ברמה היומית בשל מגוון סיבות המשפיעות על כך השקעה בטווח ארוך (נניח בין שנתיים לארבע שנים) נעשית לרוב על בסיס ידע מדעי\הנדסי\חוקי רב בתחום ההשקעה, עם מעקב תדיר (לעתים כעבודת צוות) אחר החברה בה משקיעים, עם הכרות השטח והאנשים בחברה ועם היכולת לחזות בקלות יחסית מתי שווה למכור. סיבות אפשריות לתנודות שערים יומיות (ירידה או עליה של ערך מנייה):

  • היצע וביקוש בהקשר החברה הנסחרת
  • שינויים פוליטיים
  • שינויים אקלימיים
  • שינויים חקיקתיים
  • שינויים טכנולוגיים
  • שינויים בחברה עצמה כמו עזיבת בכיר
  • שינויים בענף החברה כגון התגברות התחרות
  • מוצר התגלה כפגום
  • פרסום דוחו"ת כספיים
  • אנליזה
  • פסיכולוגיה: מנייה קצת יורדת אז רבים מתחילים למכור אותה

הונאת הרצת מניות למשל דרך ניצול פרצות בחוק הגורמת לעליה לא טבעית \ מניפולטיבית בשערי מניות באופן כללי, בהשקעה לטווח ארוך קל יותר להתכונן לתופעות כאלה, ללמוד אותן ולהתמודד איתן וכן בדרך כלל הרקע הכלכלי להשקעה מבוסס יותר ופועלים פחות מרגש.

ברוקר בורסה

ברוקר בורסה (בעברית: "סוכן בורסה" או "עמיל בורסה") או פשוט ברוקר הוא נציג של "חבר בורסה" המבצע עבודות שונות שמטרתן להעשיר את קופת חבר הבורסה ואת קופת לקוחות אותו חבר (לקוחות שהשקיעו בבורסה דרך אותו חבר).

בעבר העבודה המרכזית של ברוקרים הייתה הגעה פיזית לבורסות ומכירה או קנייה של מניות במה שנקרא "זעקה פתוחה" (open outcry) ב"בור מסחר" (trade pit) תוך שימוש בצעקות, מחוות ופתקים אך מאז שנת 2005, עת התקבע המסחר דרך תוכנות, דעכה תופעת הזעקה הפתוחה זה עד היעלמותה הכללית וכיום ברוקרים סוחרים דרך תוכנות (אם לא המשקיע עצמו סוחר דרך תוכנות המהוות מעין "ברוקר לא אנושי").

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.