אברמיות
המונח אברמיות[1] (באנגלית: Abramity) או לחלופין אברמיזם (באנגלית: Abramism) משמש לתאר בצורה כוללנית יהדות, נצרות, אסלאם וכל מה שנגזר מהם ודומה להם.
זהו אם כך מונח מטריה לתאר דתות אלה או כל מה שקשור בהם והוא קצר ופרקטי יותר (ועדיין מאד חד משמעי) ביחס למונחים ארוכים יותר כמו "העולם היהודו-נוצרי" או "העולם הנוצרי-מוסלמי" או "שלושת הדתות המונותאיסטיות המרכזיות" והוא גם מדויק יותר ממונחים עמומים כמו "תאיזם".
אברמיות מתארת גם דתות אחרות כמו הדת העברית (לפחות את הפלג המונותאיסטי בה), את השומרוניות ואת הבאההיות את הדרוזיות וכן גם כתות שונות שיצאו מכל הדתות האברמיות השונות.
המונח הוא "אברמיות" ולא אברהמיות כי מצד אחד לפי ספר תורת משה (חומש) שמו המקורי של אברהם בן תרח היה אברם ומצד שני המונח אברם (אב-רם) הוא שם עברי עתיק לגיטימי אשר פירושו בעברית מודרנית הוא "אב ראשוני" או "אב מכובד", לעומת השם "אב-רהם" שהוא חידוש שניתן להתפלסף על מטרתו ואיננו בעל משמעות אטימולוגית בעברית.
מקורות השמות אברם ואברהם
ייתכן והמונח אברם קדום ומשקף מסורת שנחלקה בין המזרח התיכון הקדום והודו (כך הציעו חוקרים בהתבסס על המסורות ההודיות על "ברהמן וסאראסווטי" אשר הם כביכול אברהם ושרה).
בספר בראשית, פרק יז פסוקים ג-ה נכתב:
וַיִּפֹּל אַבְרָם עַל פָּנָיו וַיְדַבֵּר אִתּוֹ אֱלֹהִים לֵאמֹר: אֲנִי הִנֵּה, בְרִיתִי אִתָּךְ, וְהָיִיתָ לְאַב הֲמוֹן גּוֹיִם ; וְלֹא יִקָּרֵא עוֹד אֶת שִׁמְךָ אַבְרָם וְהָיָה שִׁמְךָ אַבְרָהָם, כִּי אַב הֲמוֹן גּוֹיִם נְתַתִּיךָ | ||
מפסוק זה ניתן להבין כי האות ה' בשם אברהם מסמלת "המון" (גוים = עמים) ומדובר במעין משחק מילים בעברית עתיקה.
משחק מילים לכאורה דומה ביצע הכותב היחסי גם לגבי שם אשתו של אברם, משרי לשרה כאשר את האות ה' ניתן להבין כ"היולדת".
ספר בראשית, פרק י"ז, פסוקים ט"ו–ט"ז:
וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל אַבְרָהָם: שָׂרַי אִשְׁתְּךָ לֹא תִקְרָא אֶת שְׁמָהּ שָׂרָי כִּי שָׂרָה שְׁמָהּ ; וּבֵרַכְתִּי אֹתָהּ וְגַם נָתַתִּי מִמֶּנָּה לְךָ בֵּן וּבֵרַכְתִּיהָ וְהָיְתָה לְגוֹיִם מַלְכֵי עַמִּים מִמֶּנָּה יִהְיוּ | ||
במדרש רבה (מד, י) נאמר:
ויאמר אברם: הן (הרי) לי לא נתת זרע. אמר רב שמואל בר רב יצחק: המזל דוחקני ואומר לי אברם אין את(ה) מוליד ; א"ל (אמר לו) הקדוש ברוך הוא: הן (הרי) כדבריך, אברם לא מוליד, אברהם מוליד ; שרי אשתך לא תקרא שמה שרי -- שרי לא תלד, שרה תלד | ||
מובא בפירוש רש"י לפרק טו פסוק ה: "ולפי מדרשו: אמר לו צא מאצטגנינות שלך שראית במזלות שאינך עתיד להעמיד בן. אברם אין לו בן, אבל אברהם יש לו בן. וכן שרי לא תלד, אבל שרה תלד. אני קורא לכם שם אחר וישתנה המזל.
המדרש ורש"י מביאים את הפירוש הזה לפני הולדת ישמעאל (בפרק טז, כאשר אברם בן 86), בעוד שינוי השם קורה בפרק יז, כאשר הוא בן 90.
לפי הסיפור המקראי, יצחק נולד כאשר אברם היה בן 100 ושרי הייתה בת 90.
הערות כלליות
- המונח אברמיות גם משמש לתאר את המהפכה המונותאיסטית.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ נכתב בכוונה "אברמיות" ולא "אברהמיות" או "אברהמיזם"