דופונט

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף DuPont)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דופונט (באנגלית: DuPont או בשמו המלא: E. I. du Pont de Nemours and Company) הוא תאגיד רב-לאומי אמריקאי שעוסק בייצור מוצרי כימיקלים. דופונט היא חברת הכימיקלים השנייה בגודלה בעולם (לאחר חברת BASF) במונחים של נתח שוק, והרביעית בגודלה במונחי רווח.

החברה הוקמה בשנת 1802 כמפעל לייצור אבק שריפה, על ידי אלוטר איריני דו פונט (Eleuthère Irénée du Pont), בבנרנדיוין קריק (Brandywine Creek) שליד העיר וילמינגטון, בדלוור, ארצות הברית.

במאה ה-20 הובילה דופונט את מהפכת הפולימרים בעולם, לאחר שפיתחה חומרים פולימריים מצליחים כגון: וספל, נאופרן, ניילון, קוריאן, לוסייט, טפלון, מיילר, קבלר, סיב M5, נומקס, וטיבק.

דופונט מהווה גם גורם מרכזי בייצור חומרי קירור ואחראית לפיתוח וייצור סדרת גזי הפראון (CFCs) ומאוחר יותר בפיתוח חומרי קירור ידידותיים יותר לסביבה. דופונט אף פעילה בתחום תעשיית הצבעים ועוסקת בפיתוח ובייצור פיגמנטים. מספר מוצרים של חברת דופונט זכו לפופולריות רבה כל כך, עד ששמותיהם המסחריים של המוצרים הפכו לשם המוצר עצמו, תחת שמו של החומר הכימי.

לחברה יש היסטוריה ארוכה של קידום חומרי הדברה נגד מזיקים במדינות מתפתחות, תוך פגיעה בסביבה ומעבר על החוק. היא נכשלה לעמוד בתנאים של אחריות חברתית שהמציב הבנק העולמי לשותפויות עם גורמים עסקיים.

הסתרת זיהום

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – הכחשת זיהום

חברת דופונט וחברת 3M, חברות כימיה שמייצרות תרכובות עמידות בשם PFAS, ערכו מחקרים משלהן בשנות ה-80 וה-90 וידעו כי הכימיקלים עוברים מאימהות לצאצאיהן דרך העברת כימיקלים בחלב אם. החברות הסתירו את ממצאיהן מהרשויות במשך עשורים. בינתיים השימוש בכימיקלים התרחב והם הוכנסו גם לעטיפות מזון, שטיחים, מוצרי ביגוד והנעלה. [1]

דופונט, החלה להשתמש ב-PFOA לייצור טפלון בשנות ה-40 של המאה ה-20. מאז 1981 לפחות, ידעה החברה שנשים מעבירות את הכימיקל לתינוקות שלהן, בעקבות ביצוע מחקר מעקב אחר קבוצה קטנה של עובדות בהריון באחד מהמפעלים שלה במערב וירג'יניה, שמצא כמויות מדידות של PFOA (אחת מתרכובות ממשפחת PFAS) בתינוקות שלהם. באותה תקופה, גם דופונט וגם 3M, שיצרה PFOA ומכרה אותו לדופונט במשך עשרות שנים, כבר ידעו ממחקרם שלהם שחולדות הרות שנחשפו ל-PFOA יכולות להעביר את הכימיקל לגורים שלהן. בשנת 1993, מדענים של 3M אישרו במחקר שטרם פורסם על אמהות-עיזים שהעבירו גם את הכימיקלים לצאצאיהם דרך חלב האם. [2]

החברות לא סיפרו לציבור או לרגולטורים על התגליות שלהם במשך עשרות שנים- מהלך שעזר לסכל רגולציה של הכימיקלים. לאחר ש-3M ועורך דין שתבעו את דופונט סיפקו מסמכים ל-EPA, שתי החברות נקנסו בשנת 2006 עקב סעיף "מניעת ראיות לנזק", כולל המחקר שלהן על העברה אימהית של PFAS. בשנת 2009, כ-17 שנים לאחר ש-3M סיימה את ניסוי העז שלה, מדעני EPA פרסמו מחקר משלהם על עכברי מעבדה, המתעד את זרימת ה-PFOA מדור לדור דרך חלב אם. [2]

ראו גם

הערות שוליים

קישורים חיצוניים