שמאל פוליטי
שמאל פוליטי הוא מונח מיון של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות ומגמות בחברה מהצד השמאלי של המפה ולו מספר מאפיינים עיקריים.
דת ומדינה
השמאל על פי רוב מגיע מקרב אוכלוסייה חילונית ולכן דוגל בהגדלת ההפרדה בין דת ומדינה או לחלופין, בחקיקה אנטי דתית. יש בקרב השמאל התומכים בחקיקה דתית מטעמי זכויות עובדים, כגון מנוחה בשבת.
לאום
השמאל דוגל בהומניזם כלל-אוניברסלי (קוסמופוליטיות) וגורס שהלאום אינו עילה מוצדקת להבחין בין בני אדם שונים. החזון של מהפכני השמאל הוא חברה ללא לאומים בהם אנשים מאוחדים מאחורי ערכי ההומניזם והסוציאליזם.
שימוש בכוח לפתרון סכסוכים בינלאומיים
השמאל הוא לרוב יותר יוני(מהמילה "יונה", העוף המסמל את השלום) ומאמין בהידברות ומשא ומתן כאמצעי הטוב ביותר לפתרון מחלוקות וסכסוכים. תנועות שמאל בדרך כלל מתנגדות לפעולות צבאיות ומאמינות במדיניות של איפוק ושימוש בכלים דיפלומטיים. עם זאת, חלק מארגוני השמאל הרדיקלי מציגים עמדות מיליטנטיות, ואף מצדיקים פעולות טרור לשם השגת מטרותיהם.
יחס לצבא
השמאל המתון בדרך כלל רואה בצבא משום "רע הכרחי", בעוד השמאל הרדיקלי מתנגד לצבא כמכשיר לאומי ורואה בו ארגון מדכא ואלים. ומאידך, בעבר ובהווה, ראו ארגונים ומדינות, שתפיסות שמאלניות היו אידאולוגיה רשמית אצלן, (כמו גם מדינות הגוש הקומוניסטי בעבר), בשימוש בכוח, באלימות, בצבא העומד לרשות המהפכה ואף באמצעי דיכוי, מכשירים לגיטימיים לתיקון החברה. בדרך כלל, תנועות השתמטות וסרבנות שירות במדינות שאינן מקבלות את עמדות השמאל - מוצאן בשמאל. חלקן באות על רקע פציפיסטי וחלקן על רקע פוליטי של התנגדות למדיניות הממשלה.
כלכלה
השמאל דוגל בשוויוניות על חשבון היוזמה החופשית. השמאל המתון מעדיף מדיניות סוציאל-דמוקרטית ומדיניות רווחה-חברתית, סוציאליסטית. בשמאל הקיצוני נכללת האידאולוגיה הקומוניסטית, השוללת את הסוציאל-דמוקרטיה. בדרך כלל, מחייב השמאל, במידה רבה או מועטה, התערבות ממשלתית במסחר ובהון הפרטי, מתוך הנחה כי תחרות חופשית מדיי והעצמת בעלי נכסים גדולים תרחיב פערים חברתיים ותביא לפגיעה בשכבות פחות מבוססות.
הרחבת המונח ופרשנויות נוספות
שמאל פוליטי הוא כינוי לקבוצות פוליטיות בשלל תחומים. מקור הכינוי הוא בסידור הישיבה בפרלמנט הצרפתי לאחר המהפכה הצרפתית. ישנם חילוקי דעות כיצד להגדיר מהו שמאל ויש הטוענים כי החלוקה לשמאל וימין היא חלוקה מלאכותית שאיננה תואמת את המציאות. זאת מאחר ששלל הקבוצות דוגלות בשינויים שונים אשר לא הכרח מתאימים זה לזה בתוך הקטגוריה בה הן נמצאים.
גישות לחלוקה
ישנה תאוריה לחלוקה בין השמאל לימין לפיה:
- ימין - מאמין בניצחון של האחד על פני השני.
- שמאל - מאמין כי קיימים רק האפשרויות של ניצחון הדדי או הפסד הדדי.
את התאוריה הזו ניתן להכיל על כלל התחומים, החל מכלכלה ועד האקולוגיה.
עוד דרך לחלוקה היא כי השמאל מאמין בערכים אוניברסליים (אנטרופוצטריות) וביוצנטרים, ואילו הימין מאמין בערכים המתמקדים בטובת הפרט או תת קבוצה אנושית כמו לאום (לאומיות, לאומנות), גזע, דת וכו'.
באופן כללי יש נטייה לראות את ההשקפות הבאות כמזוהות עם השמאל, כאשר ככל שהשמאל קיצוני יותר, כך הוא מחזיק יותר בדעות אלו. אם כי יש קבוצות בשמאל שאינן מחזיקות בדעות אלה:
- פייסנות מדינית, נכונות לשלם מחיר גבוה יותר על שלום, נטייה לפציפיזם, הומניזם ואוניברסליזם.
- קריאה להתערבות המדינה בשוק (סוציאל-דמוקרטיה) ואף ביטול השוק (קומוניזם).
- שאיפה לצדק חברתי, שוויון בין בני האדם, דאגה לשכבות חלשות יותר בחברה כמו מהגרים, נשים, עניים , וניסיון לתת פתרון לכך מצד המדינה.
- חשדנות כלפי הדת או ביטול הדת. התנגדות למוסדות הכנסייה. ראייה בדת כ"אופיום להמונים".
- התנגדות לאליטה החברתית כמו כנסייה, אצולה ובעלי ההון.
- דאגה לזכויות אדם, לזכויות בעלי חיים, ביוצנטריות.
- דאגה למערכת האקולוגית, לרווחות דורות העתיד, קיימות.
- דאגה מפני השתלטות ההון על המערכת הדמוקרטית ומפני פלוטוקרטיה, התנגדות לבעלי הון ולתאגידים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- על חטאי השמאל שלמה אבינרי, הארץ, 24.11.2016
- חמישה דברים שאנשים לא מבינים לגבי מעמד הפועלים האמריקאי, ג'ואן וויליאמס, הרווארד ביזנס ריוויו, הארץ, 23.11.2016
- דותן לשם, האלטרנטיבה השמאלנית בישראל היא ימין כלכלי קיצוני, שיחה מקומית, 14.3.2017
- דני זקן, שמאל וימין כלכלי: בואו לראות איפה ממוקמת כל אחת מהמפלגות, גלובס, 19 במרץ 2021