ערים חכמות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף עיר חכמה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ערים חכמות הוא מיזם שמקודם ברחבי עולם במטרה ליצור ערים אוטומטיות. הכוונה היא לערים בו המכוניות, ומכשירים רבים ישלטו על ידי מכונות, רובוטים, ללא צורך בפעילות אנושית. יש הגורסים שמיזמים מסוג אלו יגרמו לפגיעה קשה בבריאות האנושות כאשר בין הנפגעים יהיו גם אלה שמקדמים את המיזם. פעילים רבים טוענים שהמיזם עלול לגרום לפגיעה בריאותית קשה עקב התגברות בחשיפה לקרינה ויש ויכוח רב על סוגיה זו. נושא שיותר בקונצנזוס הוא ההשפעה של עיר חכמה על גידול באורח חיים יושבני והשפעותיו.

מאפיינים עיקריים

עלייה באורח החיים היושבני

אחד מהרעיונות המרכזיים בערים החכמות הוא תחבורה אישית אוטומטית. תחבורה כזאת יכולה להוריד את כמות תאונות הדרכים, אבל מצד שני גם להגביר את אורח החיים היושבני. בתמונה רואים שהתמותה מאורח חיים יושבני, כנראה, משמעותית יותר גבוהה מהתמותה מתאונות דרכים. לכן סביר שעדיף להיאבק בתאונות הדרכים באמצעים אחרים כמו לדוגמה אופניים.

עלייה באורח החיים היושבני כתוצאה ממעבר ל-"ערים חכמות" עלולה להתרחש משתי סיבות:

1. האנשים יצטרכו לבצע הרבה פחות פעילות גופנית, כי המכשירים יתפעלו את עצמם המכוניות יגיעו עד הבית ויסעו בעצמם. כך יעלם אפילו מרחק ההליכה עד תחנת האוטובוס הקיים היום אצל רבים, במיוחד ילדים ונוער שבשבילם זה חשוב במיוחד. כאשר יש פחות פעילות גופנית יש יותר חשיפה למציאות מדומה, כי כאשר מישהו הולך הוא לא יכול להסתכל בסמארטפון בו זמנית וגם כאשר הוא נוהג במכונית או באופניים, כדי לא להיתקל במשהו וכדומה. לעומת זאת כאשר הוא נוסע במכונית אוטומטית הוא יכול לעשות זאת.

2. האנשים יצטרכו לבצע הרבה פחות פעילות מוחית. הם לא יתפעלו את המכונות והמכשירים בעצמם, לא יצטרכו לנהוג. למעשה אפילו תכנית הניווט "וייז" כבר גרמה לנזק משמעותי[1][2].

רבים חושבים שמכוניות אוטונומיות שהן חלק מהערים האלה יפחיתו תאונות דרכים. עם זאת, תאונות דרכם אפשר להפחית גם במעבר לאופניים. אורח החיים היושבני כבר עכשיו עולה הרבה יותר מאשר תאונות דרכים, כלומר יש סבירות שההפסד יעלה על הרווח.

קרינה וחשיפה למציאות מדומה

לגבי החשיפה לקרינה רבים חושבים שהיא תעלה עקב המעבר לערים חכמות. כך לדוגמה מספר תושבים ביניהם חברות בוועדת איכות הסביבה במספר ערים שלחו מכתב להנהגת מרץ בנושא. על המכתב חתומים:

בת-ציון שלומי, חברה בוועדת הגנת הסביבה בעפולה אבישי שלומי, מרכז מרכז קיימות עפולה עילית שי דנון, חבר ועדת הגנת הסביבה רמה"ג הלית כץ, רמה"ג שושנה דולגין, ירושלים ערן פוקס, חולון גל וייס, מושב דור מרים וייס, תל אביב יעל לוין, תל אביב אבי שמיר, עפולה אושרת רון, טבריה.

במכתב יש מקורות עם הוכחות[3]. לעומת זאת משרד התקשורת בתשובתו למייל ששלחו פעילים כתב שלדעתו החשיפה לקרינה דווקא תפחת עקב המעבר לערים חכמות. עם זאת הוא לא הביא לינקים למחקרים שמאשרים זאת בתשובתו.

יש מאבק מסביב להכנסת טכנולוגית הג'י 5, טכנולוגיה המקודמת בין היתר כדי ליצור "ערים חכמות", תחבורה אישית אוטומטית ו"אינטרנט של חפצים". רבים טוענים שהדבר יעלה את החשיפה לקרינה. כמו כן יש סבירות גבוהה מאוד שזה יעלה את רמת אורח החיים היושבני. אורח חיים יושבני פיזי - כי אנשים אפילו ללא רישיון, כמו ילדים, יוכלו לנסוע במכוניות בלי ללכת אפילו עד התחנה ואורח יושבני מוחי - כלומר ניוון המוח בגלל שפעילויות כמו ניווט מכונית יעשו באופן אוטומטי. כל זה כנראה ישפיע גם על בעלי חברות הסלולר אשר מקדמות את הפרויקט. הדבר יכפיל פי כמה את מהירות הגלישה באינטרנט ובכך כנראה יחזק את השפעות השונות של המציאות המדומה[4].

הקרינה מאנטנה בודדת של ג'י 5 היא נמוכה יותר מאנטנה רגילה, הבעיה היא שיצטרכו הרבה יותר אנטנות, כך שסך הכל זה יכול לצאת יותר. למעשה רק אינטרנט של חפצים ידרוש 10 - 20 מיליארד חיבורים למכוניות אוטומטיות, מקררים, מצלמות, ועוד, מה שאומר כמות גדולה של אנטנות וקרוב יותר לבתים. לכל 10 - 12 בתים בשטחים עירוניים תהיה אנטנה אחת[5]. רופאה מומחית שרון גולדברג בשימוע בנושא בארצות הברית טענה שלקרינה אלחוטית שמקודמת באמצעות ג'י 5 יש השפעה קשה על בעלי חיים, צמחים, בני אדם, השפעות על המבנה הגנטי, על הלב, הגברת סכרת. היא טוענת שהדבר מוכח מספיק ואיננו דעה[6]. מספר רב של מדענים קראו להפסיק את הפריסה של טכנולוגיה זו בטענה שזהו פשע נגד האנושות והסביבה לפי החוק הבין לאומי[7]

מרטין פאל, דוקטור אמריטוס לביוכימיה באוניברסיטת וושינגטון בארצות הברית הוא בין 235 המדענים הקוראים למנהיגי האיחוד האירופי לעצור את פריסת רשת דור חמש, תאר אותה כ "התאבדות המונית".

"ד"ר פאל הוסיף: "אני מאמין שנראה קריסה בתפקוד המוח אצל רבים בעוד חמש עד שבע שנים. תהיה לנו גם קריסה בפיריון ילדינו מוקדם יותר."

החששות אותן מזכיר הדוקטור בראיון: 1. גידול אדיר במספר האנטנות – כדי לקבל רשת פועלת יהיה צורך באנטנה סלולריות (מוקטנת אבל לא נמוכת קרינה) כל 100 מטרים כלומר: בכל פינת רחוב.

2. בנוסף לאנטנות גם שידור מלוויינים – חשיפה לקרינה גם באזורים לא עירוניים.

3. הפריסה של 5G נעשית בזירוז ואגרסיביות עוד טרם בוצעו בדיקות או מחקרים על ידי הממשלות וגופים בינלאומיים.

בכתבה מובא דיווח מוינה באוסטריה שם נפרסו כבר רשתות דור חמש, ומספר התלונות על מחלות קרינה עלו באופן משמעותי מאוד כגון: דימומים מהאף, כאבי ראש, כאבי עיניים, כאבים בחזה, בחילות, עייפות כרונית, הקאות, טינטונים, סחרחורות, תסמינים דומים לשפעת, וכאבי לב. חלקם דיווחו גם על לחץ על הראש, כאבי "דקירה" קצרים בחלקי הגוף. נכון למרץ 2019, יותר מ-63,000 איש חתמו על אחת מהעצומות לעצור את פריסת דור 5[8][9].

מאבק נגד פריסת הג'י 5 והערים החכמות

באפריל 2019 בריסל, בירת האיחוד האירופי הכריזה שהיא עוצרת את פריסת טכנולוגית הג'י 5 המאפשרת "ערים חכמות" עקב ההשפעות הבריאותיות[10].

ערים רבות אסרו על הפעלת טכנולוגיית ג'י 5 לא רק בגלל שהיא מסרטנת ופוגעת בעוד דרכים באנשים אלה גם בגלל שהיא פוגעת בעצים והציפורים. לא מדובר בהשערות אלא במקרים שניצפו בכמויות גדולות[11].

בתחילת שנת 2019 נוצר אתר והופצה עצומה להתנגדות לקרינה מג'י 5 בישראל[12].

ב-11 במאי התקיימה הפגנה ראשונה בישראל נגד פריסת הג'י 5[13][14].

ב-2019 בית משפט בארצות הברית פסק שאין לפרוס את טכנולוגית ה-5G ללא סקר סיכונים סביבתי וסקר סיכונים לאתרי מורשת היסטורית, כמו שביקשו לעשות החברות שמקדמות אותו[15]. העובדה שהחברות ביקשו לקדם את הטכנולוגיה ללא התסקירים האלה אכן יכול להעלות חשד שהחברות חוששות שיתגלה שטכנולוגיה מביאה לנזק מסוים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Joan Raymond GPS addict? It maybe eroding your brain. 15.11.2010
  2. ^ UCL Satnavs 'switch off' parts of the brain 21.03.2017
  3. ^ בת-ציון שלומי, חברה בוועדת הגנת הסביבה בעפולה, אבישי שלומי, מרכז מרכז קיימות עפולה עילית, שי דנון, חבר ועדת הגנת הסביבה רמה"ג, הלית כץ, רמה"ג, שושנה דולגין, ירושלים, ערן פוקס, חולון, גל וייס, מושב דור, מרים וייס, תל אביב, יעל לוין, תל אביב, אבי שמיר, עפולה, אושרת רון, טבריה מכתב להנהגת מרצ29 למרץ 2019, המכתב פורסם בפייסבוק בקבוצה ציבורית, פתוחה
  4. ^ John Matarese Controversy grows as mini 5G cell towers pop up everywhere 8 בפברואר 2019, ABC news 27 com
  5. ^ יותר מ-180 מדענים ודוקטורים Scientists warn of potential serious health effects of 5G13 לספטמבר 2017
  6. ^ Arjun Walia Veteran MD Sharon Goldberg Drops Bombshell At Michigan’s 5G Small Cell Tower Legislation Hearing 26 אוקטובר 2018, Collective Evolution
  7. ^ RT America 5G Wireless: A Dangerous ‘Experiment on Humanity’14 בינואר 2019, יוטיוב
  8. ^ שירה קורן מדען בכיר: "'דור 5'-התאבדות המונית" 27.05.2019, כל הזמן
  9. ^ CHRIS FORD 5G Is The ‘Stupidest Idea’ in the History of the World, Says Professor Emeritus From WSU 23 באפריל 2019, The Epoch Times
  10. ^ Josh del Sol Beaulieu Brussels Becomes First Major City to Halt 5G Due to Health Effects3 לאפריל 2019, Greenmedinfo
  11. ^ Osho News Mill Valley, California, blocks 5G cell tower implementation 14 בנובמבר 2018
  12. ^ 5G המסרטן החדש מתנגדים יחד לפריסת רשת 5G ~ עבור העתיד של כולנו
  13. ^ 5g המסרטן החדש בעד החיים, נגד 5G מחאת ענק ראשונה 11 במאי 2019
  14. ^ 5G המסרטן החדש תמונות מהמחאה הראשונה "בעד החיים-נגד 5G" 11 למאי 2019
  15. ^ Brian Fung Court deals blow to FCC's bid to speed 5G rollout 9 באוגוסט 2019, CNN Business