מס פרוגרסיבי
מס פרוגרסיבי (באנגלית: Progressive tax) הוא מס שאחוז התשלום שלו מסך ההכנסה עולה עם דרגת ההכנסה. כלומר אדם עשיר ישלם אחוזים גבוהים יותר מהכנסתו על מס זה יחסית לאדם עני. נהוג להגיד כי מס הכנסה הוא דוגמה בולטת למס פרוגרסיבי. מס פרוגרסיבי עוד בניגוד למס רגרסיבי כדוגמת מס ערך מוסף או מס גולגולת.
הסיבות להטלת מס פרוגרסיבי הן:
- הדבר מעודד שיוויון כלכלי היות והעשירים משלמים יותר מהעניים.
- מס פרוגרסיבי מקטין את הבעיה של מלכודת עוני ולכן יכול לגרור ביצועים כלכליים טובים עבור החברה.
- סיבה פרקטית יותר (מצד גובי המס)- המס שכל עשיר יכול לשלם הוא גדול יותר.
חלק גדול מהמיסוי הולך לסבסוד מוצרים ציבוריים כמו חינוך ציבורי או בריאות, או לתשלומי העברה המשרתים באופן מיידי את האינטרסים של העניים שאינם יכולים להרשות לעצמם תשלום גבוה כל כך על מוצרים אלה. עם זאת יש הטוענים לצידוק אפשרי נוסף לקיומו של מס פרוגרסיבי - המוסדות החברתיים הקיימים משרתים יותר את העשירים - לדוגמה מגנים על רכושם לדוגמה. כמו כן העשירים נהנים מקיומו של הסדר החברתי, וחלוקת הרכוש הנתונה, ולכן יש להם עניין גדול יותר בהמשכיותו של סדר זה.
דוגמאות שנחשבות לקלאסיות למס פרוגרסיבי כוללות את מס הכנסה, מס ירושה, ולפעמים גם מיסי קרקע. לדוגמה אנשים עשירים יותר משלמים מס הכנסה גבוה יותר לפי מדרגות מס. במדינות רבות מס ירושה חל רק החל מירושה בגודל מסויים. עם זאת, ייתכנו מצבים בהם מס שנראה כמו מס פרוגרסיבי אינו כזה בפועל או שהוא פרוגרסיבי עד רמת הכנסה מסויימת. אנשים עשירים רבים נעזרים במקלטי מס כדי לשלם מס נמוך יותר על הכנסותיהן. לדוגמה פתיחת חברה בע"מ מאפשרת לרשום הוצאות רבות על חשבון החברה ולקבל זיכוי מס על חלק מהוצאות אלה. באופן דומה העברת הכנסות לחברות בת הרשומות במדינות המעניקות פטור ממס חברות, מאפשרת התחמקות מתשלום מיסים רבים.
מחקר משנת 2011 מצא קשר חיובי בין מיסוי פרוגרסיבי לבין רווחה סובייקטיבית. רמת המס הכללית וגודל ההוצאות הממשלתיות לא קשורות לרווחה כזו. אם מתחשבים בעושרה של המדינה ובאי השוויון בהכנסות, מוצאים כי משיבים שחיו במדינות עם מיסוי פרוגרסיבי יותר, העריכו את חייהם כקרובים יותר לחיים הטובים ביותר האפשריים, ועם פחות חוויות יומיומיות שליליות, יחסית למשיבים במדינות בעלות מיסוי רגרסיבי יותר. החוקרים מצאו גם כי הקשר בין הרגשה טובה יותר למיסוי פרוגרסיבי נובע משביעות הרצון של התושבים ממוצרים ציבוריים כמו חינוך ותחבורה ציבורית.[1]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- מס פרוגרסיבי בוויקיפדיה האנגלית
- וורן באפט: "אני עדיין משלם פחות מס מהמזכירה שלי" 04.03.2013 דה מרקר
הערות שוליים
- ^ Oishi, S., Schimmack, U., & Diener, E. (2012). Progressive taxation and the subjective well-being of nations. Psychological Science, 23(1), 86-92