שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 225 בתים ,  17:26, 20 במאי 2019
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''מוריי בוקצ'ין''' (באנגלית: '''Murray Bookchin''';{{כ}} 14 בינואר 1921 - 30 ביולי 2006) היה סופר ונואם [[סוציאליזם ליברטרי|סוציאליסט ליברטרי]] אמריקאי, והמייסד של זרם ה"[[אקולוגיה חברתית|אקולוגיה החברתית]]" הקשור לזרמי המחשבה של הסוציאליזם הליברטרי וה[[סביבתנות]]. הוא כתב 24 ספרים על פוליטיקה, פילוסופיה, היסטוריה ותכנון עירוני ואקולוגיה.  
 
'''מוריי בוקצ'ין''' (באנגלית: '''Murray Bookchin''';{{כ}} 14 בינואר 1921 - 30 ביולי 2006) היה סופר ונואם [[סוציאליזם ליברטרי|סוציאליסט ליברטרי]] אמריקאי, והמייסד של זרם ה"[[אקולוגיה חברתית|אקולוגיה החברתית]]" הקשור לזרמי המחשבה של הסוציאליזם הליברטרי וה[[סביבתנות]]. הוא כתב 24 ספרים על פוליטיקה, פילוסופיה, היסטוריה ותכנון עירוני ואקולוגיה.  
 +
[[קובץ:Murray Bookchin in Burlington.jpg|ממוזער|מוריי בוקצ'ין בשנת 1990]]
   −
בוקצ'ין היה אנטי-קפיטליסט רדיקלי ותומך נלהב למען [[ביזור]] החברה. כתביו על [[מוניסיפליזם ליברטרי]], תאוריה של דמוקרטיה שורשית ואישית השפיעו על התנועה הירוקה ועל קבוצות [[פעולה ישירה]] אנטי-קפיטליסטיות כמו [[דרשו מחדש את הרחובות]]. הוא ביקר בעוצמה פילוסופיות [[ביוצנטריזם|ביוצנטריות]] כמו [[אקולוגיה עמוקה]] ואת האמונות בדבר [[דטרמיניזם ביולוגי]] של ה[[סוציוביולוגיה]]. הביקורת שלו על הירוקים בני [[העידן החדש]], כמו קלרין ספרטנק (Charlene Spretnak) תרמה לפיצולים בתנועה הירוקה בארצות הברית בשנות ה-90 של המאה ה-20.
+
בוקצ'ין היה אנטי-קפיטליסט רדיקלי ותומך נלהב למען [[ביזור]] החברה. כתביו על [[מוניסיפליזם ליברטרי]], תאוריה של [[דמוקרטיה שורשית]] ואישית השפיעו על [[סביבתנות|התנועה הירוקה]] ועל קבוצות [[פעולה ישירה]] אנטי-קפיטליסטיות כמו [[דרשו מחדש את הרחובות]]. הוא ביקר בעוצמה פילוסופיות [[ביוצנטריזם|ביוצנטריות]] כמו "[[אקולוגיה עמוקה]]" ואת האמונות בדבר [[דטרמיניזם ביולוגי]] של ה[[סוציוביולוגיה]]. הביקורת שלו על "הירוקים" בני [[העידן החדש]], כמו קלרין ספרטנק (Charlene Spretnak) תרמה לפיצולים בתנועה הירוקה בארצות הברית בשנות ה-90 של המאה ה-20.
    
==תולדות חיים וכתבים==
 
==תולדות חיים וכתבים==
בוקצ'ין נולד בעיר ניו יורק. הוריו, נתן ורוז בוקצ'ין, היו מהגרים יהודים מרוסיה, אשר חינכו אותו לאור האידאולוגיה ה[[מרקסיזם|מרקסיסטית]] מילדות. הוא הצטרף ל"חלוצים הצעירים", ארגון הנוער הקומוניסטי, בהיותו בן תשע. הוא עבד במפעלים והפך לאיש ארגון עבור ה"קונגרס של ארגוני התעשייה". בסוף שנות ה-30 הוא עזב את ה[[סטאליניזם]] ונדד לעבר ה[[טרוצקיזם]], ובתקופה זו הוא עבד עם קבוצה שהוציא לאור את העיתון "נושאים עכשוויים". לאחר מכן הוא החל להתנגד בהדרגה למרקסיזם- לניניזם בשל ה[[כפייה]] שהאמין כי היא חלק בלתי נפרד מתורה זו. הוא הפך ל[[אנרכיזם|אנרכיסט]] ועזר לייסד את ה"ליגה הליברטרית" בניו יורק בשנות ה-50.  
+
בוקצ'ין נולד בעיר ניו יורק בשנת 1921. הוריו, נתן ורוז בוקצ'ין, היו מהגרים יהודים מרוסיה, אשר חינכו אותו לאור האידאולוגיה ה[[מרקסיזם|מרקסיסטית]] מילדות. הוא הצטרף ל"חלוצים הצעירים", ארגון הנוער הקומוניסטי, בהיותו בן תשע. הוא עבד במפעלים והפך לאיש ארגון עבור ה"קונגרס של ארגוני התעשייה". בסוף שנות ה-30 הוא עזב את ה[[סטאליניזם]] ונדד לעבר ה[[טרוצקיזם]], ובתקופה זו הוא עבד עם קבוצה שהוציא לאור את העיתון "נושאים עכשוויים". לאחר מכן הוא החל להתנגד בהדרגה למרקסיזם- לניניזם בשל ה[[כפייה]] שהאמין כי היא חלק בלתי-נפרד מתורה זו. הוא הפך ל[[אנרכיזם|אנרכיסט]] ובשנות ה-50 עזר לייסד את ה"ליגה הליברטרית" בניו יורק.  
   −
בשנות ה-50 וה-60 בוקצ'ין עבד במספר עבודות של צווארון כחול, כולל תפקיד כסבל רכבת. הוא החל ללמד בסוף שנות ה-60 ב"אוניברסיטה החופשית", מוסד של תרבות הנגד במנהטן של שנות ה-60. דבר שהוביל למשרה לכל החיים בקולג' רמפו בניו-ג'רזי, שם כיהן עד פרישתו כפרופסור אמריטוס בשנת 1983. בוקצ'ין היה שותף להקמה של "[[המכון לאקולוגיה חברתית]]" שנוסד בקולג' גודארד, ורמונט בשנת 1971.
+
בשנות ה-50 וה-60 בוקצ'ין עבד במספר עבודות של צווארון כחול, כולל תפקיד כסבל רכבת. הוא החל ללמד בסוף שנות ה-60 ב"אוניברסיטה החופשית", מוסד של "[[תרבות הנגד]]" במנהטן של שנות ה-60. דבר שהוביל למשרה לכל החיים בקולג' רמפו בניו-ג'רזי, שם כיהן עד פרישתו כפרופסור אמריטוס בשנת 1983. בוקצ'ין היה שותף להקמה של "[[המכון לאקולוגיה חברתית]]" שנוסד בקולג' גודארד, ורמונט בשנת 1971.
   −
בוקצ'ין הוציא לאור את ספרו "הסביבה הסינתטית שלנו" תחת שם העט לואיס הרבר, בשנת 1962; חצי שנה לפני ספרה של [[רייצ'ל קרסון]], "[[אביב דומם]]". הספר תיאר מגוון רחב של בעיות סביבה אבל זכה לתשומת לב מועטה בגלל הרדיקליות הפוליטיות שבו. המאמר פורץ הדרך שלו "אקולוגיה וחשיבה מהפכנית" הכניס את מושג ה[[אקולוגיה]] לתוך הפוליטיקה הרדיקלית, הרצאות שנשא בכל רחבי ארצות הברית הביאו לפופולריזציה של רעיונות אקולוגיים בתרבות הנגד. מאמרים אחרים שלו משנות ה-60 הביאו רעיונות חדשניים אודות טכנולוגיות אקולוגיות. מאמר מפורסם אחר שלו הוא "הקשב, מרקסיסט!" משנת 1969 אשר הזהיר תנועת סטודנטים כנגד השתלטות של קבוצה מרקסיסטית. מאמרים אלו ומאמרים נוספים משנות ה-60 נכללים באנתולוגיה "אנרכיזם לאחר מחסור".  
+
בוקצ'ין הוציא לאור את ספרו "הסביבה הסינתטית שלנו" תחת שם העט לואיס הרבר, בשנת 1962; חצי שנה לפני ספרה של [[רייצ'ל קרסון]], "[[אביב דומם]]". הספר תיאר מגוון רחב של [[השפעות סביבתיות|בעיות סביבה]] אבל זכה לתשומת לב מועטה בגלל הרדיקליות הפוליטיות שבו. המאמר פורץ הדרך שלו "אקולוגיה וחשיבה מהפכנית" הכניס את מושג ה[[אקולוגיה]] לתוך הפוליטיקה הרדיקלית, הרצאות שנשא בכל רחבי ארצות הברית הביאו לפופולריזציה של רעיונות אקולוגיים בתרבות הנגד. מאמרים אחרים שלו משנות ה-60 הביאו רעיונות חדשניים אודות [[טכנולוגיות אקולוגיות]]. מאמר מפורסם אחר שלו הוא "הקשב, מרקסיסט!" משנת 1969 אשר הזהיר תנועת סטודנטים כנגד השתלטות של קבוצה מרקסיסטית. מאמרים אלו ומאמרים נוספים משנות ה-60 נכללים באנתולוגיה "[[אנרכיזם לאחר מחסור]]".  
   −
ספרו משנת 1982, "האקולוגיה של החופש", היה בעל השפעה עצומה על התנועה האקולוגית המתפתחת, הן בארצות הברית והן במדינות אחרות. הוא היה שותף בארגון האנטי-גרעיני "התאגדות קלמשל" ב[[ניו אינגלנד]] וההרצאות שלו בגרמניה השפיעו על כמה מהמייסדים של מפלגת הירוקים הגרמנית.
+
ספרו משנת 1982, "האקולוגיה של החופש", היה בעל השפעה גדולה על התנועה האקולוגית המתפתחת, הן בארצות הברית והן במדינות אחרות. הוא היה שותף בארגון האנטי-גרעיני "התאגדות קלמשל" ב[[ניו אינגלנד]] וההרצאות שלו בגרמניה השפיעו על כמה מהמייסדים של [[מפלגת הירוקים]] הגרמנית.
   −
לאחר פרישתו המשיך לכתוב חיבורים רבים על בעיות עיור, חברה ואקולוגיה. בוקצ'ין חי בברלינגטון, ורמונט, עד מותו ביולי 2006.  
+
לאחר פרישתו המשיך לכתוב חיבורים רבים על בעיות [[עיור]], חברה ואקולוגיה. בוקצ'ין חי בברלינגטון, ורמונט, עד מותו ביולי 2006.  
    
==מאמרים==
 
==מאמרים==
שורה 23: שורה 24:     
==השפעות==
 
==השפעות==
כתביו של בוקצ'ין השפיעו על מנהיג ה-PKK, [[עבדוללה אג'לאן]] ודרכו על איזור [[רוג'בה]] בצפון מזרח סוריה. אג'לאן קרא את כתביו של בוקצ'ין בעודו בכלא הטורקי וכתוצאה מכך נסוג מהרעיון של הקמת מדינת לאום לכורדים. אג'לאן הציע במקום זאת [[קונפדרציה דמוקרטית]] - שילוב בין האקולוגיה החברתית של בוקצ'ין לבין התארגנויות אזרחיות פמיניסטיות שהוקמו על ידי הכורדים, כאשר המטרה היא למנוע יצירת מוקדי כוח ולאפשר לאזרחים ולקהילות להשפיע על חייהם, ולוודא שנשים יהיו חלק חשוב בכל רמות הארגון. {{הערה|דור שלטון, [https://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-MAGAZINE-1.7243840 בלב המזרח התיכון מתבצע הניסוי החברתי הרדיקלי ביותר של המאה ה-21], מוסף הארץ, 16.05.2019}}
+
בשלהי המאה ה-20, כתביו של בוקצ'ין השפיעו על מנהיג ה-PKK, [[עבדוללה אג'לאן]] ודרכו על איזור [[רוג'בה]] בצפון מזרח סוריה. אג'לאן קרא את כתביו של בוקצ'ין בעודו בכלא הטורקי וכתוצאה מכך נסוג מהרעיון של הקמת מדינת לאום לכורדים. אג'לאן הציע במקום זאת [[קונפדרציה דמוקרטית]] - שילוב בין האקולוגיה החברתית של בוקצ'ין לבין התארגנויות אזרחיות פמיניסטיות שהוקמו על ידי הכורדים, כאשר המטרה היא למנוע יצירת מוקדי כוח ולאפשר לאזרחים ולקהילות להשפיע על חייהם, ולוודא שנשים יהיו חלק חשוב בכל רמות הארגון. {{הערה|דור שלטון, [https://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-MAGAZINE-1.7243840 בלב המזרח התיכון מתבצע הניסוי החברתי הרדיקלי ביותר של המאה ה-21], מוסף הארץ, 16.05.2019}}
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט