שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
שורה 30: שורה 30:  
אחד מעקרונות היסוד בדת הבודהיזם הוא ביצוע [[מדיטציה]] והבנה הן של הדת והן של תהליך היווצרותה וההקשר התרבותי-חברתי בו נוצרה, מצריך להבין מושג זה.
 
אחד מעקרונות היסוד בדת הבודהיזם הוא ביצוע [[מדיטציה]] והבנה הן של הדת והן של תהליך היווצרותה וההקשר התרבותי-חברתי בו נוצרה, מצריך להבין מושג זה.
   −
המונח מדיטציה מתאר מגוון פרקטיקות שמטרתן '''זיכוך ה[[תודעה]]''' כך שהפרט יוכל לשלוט בצורה טובה יותר בזרם המחשבה שבתודעתו ובכך לסנן החוצה מתודעתו מחשבות בלתי רצויות כך שיחשוב בצורה מרוכזת, עמוקה ושנונה יותר על המציאות ממנה הוא חלק ועל איך הוא יכול להפוך את חייהם של אחרים וחייו שלו לטובים יותר לצורך הפחתת הסבל הכללי בעולם. מחקרים רפואיים מראים כי למידטציה יש השפעות טובות על בריאות המוח והגוף.
+
המונח מדיטציה מתאר מגוון פרקטיקות שמטרתן '''זיכוך ה[[תודעה]]''' כך שהפרט יוכל לשלוט בצורה טובה יותר בזרם המחשבה שבתודעתו ובכך לסנן החוצה מתודעתו מחשבות בלתי רצויות כך שיחשוב בצורה מרוכזת, עמוקה ושנונה יותר על המציאות ממנה הוא חלק ועל איך הוא יכול להפוך את חייהם של אחרים וחייו שלו לטובים יותר לצורך הפחתת הסבל הכללי בעולם. מחקרים רפואיים מראים כי למדיטציה יש השפעות טובות על בריאות המוח והגוף.
   −
מדיטציה אם כך היא כל מצב בו התודעה נשלטת על ידי הפרט '''באופן מספיק''' ויש רמות שונות של שליטה בתודעה שניתן להגיע אליהן במגוון דרכים; למעשה אנשים נכנסים למצבי מדיטציה פעמים רבות בחייהם אף מבלי לכנות זאת בשם מדיטציה, למשל כשהם מתרכזים מאד במטלה מסוימת ומתייחסים אליה במורכבות ורצינות רבה. הפעלת הדימיון (הפן ה"פנטסתי" של הנפש) באופן מספיק חזק או מורגש יכול להיתפש במקרים רבים כמדיטציה.
+
מדיטציה אם כך היא כל מצב בו התודעה נשלטת על ידי הפרט '''באופן מספיק''' ויש רמות שונות של שליטה בתודעה שניתן להגיע אליהן במגוון דרכים; למעשה אנשים נכנסים למצבי מדיטציה פעמים רבות בחייהם אף מבלי לכנות זאת בשם מדיטציה, למשל כשהם מתרכזים מאד במטלה מסוימת ומתייחסים אליה במורכבות ורצינות רבה. הפעלת הדימיון (הפן ה"פנטסטי" של הנפש) באופן מספיק חזק או מורגש יכול להיתפש במקרים רבים כמדיטציה.
   −
מדיטציות עמוקת יכולות לכלול תופעות תודעתיות ([[קווליה|קווליות]]) הקשורות גם בליקחת סמים פסיכואקטיביים מסוימים (כגון LSD או מסקלין) אך מוסכם בקרב אנשי דת ומדענים כי חוויות בעקבות נטילת סמים כאלה הן רק חלק מחווייה מדיטטיבית ולא תחליף למדיטציה כשלעצמה. במדיטציה מודגשת השליטה על זרם המחשבה בעוד שבלקיחת סמים מודגשת החווייה הנלווית לזרם המחשבה מזוכך הנשלט מספיק לעומק - אז אין תופעות לוואי של סמים מסוימים - המוח מייצר חומרים כמו הסמים עצמם בכמויות ראויות בעת מדיטציה, מה שנקרא לעתים טריפ טבעי או טריפ עצמי (self-trip) מבלי הגזמה בחומר מוחי ספציפי כמו שקורה עם צריכת סמים.
+
מדיטציות עמוקת יכולות לכלול תופעות תודעתיות ([[קווליה|קווליות]]) הקשורות גם בלקיחת סמים פסיכואקטיביים מסוימים (כגון LSD או מסקלין) אך מוסכם בקרב אנשי דת ומדענים כי חוויות בעקבות נטילת סמים כאלה הן רק חלק מחווייה מדיטטיבית ולא תחליף למדיטציה כשלעצמה. במדיטציה מודגשת השליטה על זרם המחשבה בעוד שבלקיחת סמים מודגשת החווייה הנלווית לזרם המחשבה מזוכך הנשלט מספיק לעומק - אז אין תופעות לוואי של סמים מסוימים - המוח מייצר חומרים כמו הסמים עצמם בכמויות ראויות בעת מדיטציה, מה שנקרא לעתים טריפ טבעי או טריפ עצמי (Self-trip) מבלי הגזמה בחומר מוחי ספציפי כמו שקורה עם צריכת סמים.
   −
מטרת המידטציה היא לא "להיות במקום אחר" אלא להיות "כאן ועכשיו" רק פיקח יותר (כלומר פחות מוסח) ומודע בעמוק משמעותי לשאר הקיים בעולם זה. השוואה טובה היא קרן אור - כשהאור לא מתפזר ואחיד בקרן הוא חזק יותר ומחמם יותר עד כדי שיוכל לחתוך פלדה (כמו עם קרן אור מסוג קרן לייזר). השוואה נוספת היא הפחתת רעש. תפישות המנסות לחבר בין הבודהיזם לתורת הקוונטים (תורה פיזיקלית) מדברות על כך שכולנו אחד; כל החלקיקים המהווים אותנו ואת הכל ביקום זה וביקומיםן אחרים אם ישנם יכולים להימצא בכל מקום ובכל זמן ומדיטציה היא דרך להרגיש את החיבור הזה של הכל בהכל, לפי תפישה זו.
+
מטרת המדיטציה היא לא "להיות במקום אחר" אלא להיות "כאן ועכשיו" רק פיקח יותר (כלומר פחות מוסח) ומודע בעמוק משמעותי לשאר הקיים בעולם זה. השוואה טובה היא קרן אור - כשהאור לא מתפזר ואחיד בקרן הוא חזק יותר ומחמם יותר עד כדי שיוכל לחתוך פלדה (כמו עם קרן אור מסוג קרן לייזר). השוואה נוספת היא הפחתת רעש. תפישות המנסות לחבר בין הבודהיזם לתורת הקוונטים (תורה פיזיקלית) מדברות על כך שכולנו אחד; כל החלקיקים המהווים אותנו ואת הכל ביקום זה וביקומים אחרים אם ישנם יכולים להימצא בכל מקום ובכל זמן ומדיטציה היא דרך להרגיש את החיבור הזה של הכל בהכל, לפי תפישה זו.
    
אין ספק שבשביל מדיטציה יעילה נדרשת סביבה טבעית ושקטה, כזו שהמוח האנושי מתאים לה באופן טבעי וכזו שבה הנפש יכולה להתעלות ולזכך החוצה כמות סבירה של זיהום, רעש והסחה - מכאן שמדיטציה איננה כלי רוחני על טבעי אלא כלי טבעי נפשי בעל פוטנציה גדולה מן הנדמה. הזמן והמקום בו נוצר הבודהיזם (צפון תת-היבשת ההודית) היה אז אזור טבעי עתיר נהרות, מעיינות, צמחייה ומקומות טבעיים מעולים להתבודדות ומדיטציה שקטה.
 
אין ספק שבשביל מדיטציה יעילה נדרשת סביבה טבעית ושקטה, כזו שהמוח האנושי מתאים לה באופן טבעי וכזו שבה הנפש יכולה להתעלות ולזכך החוצה כמות סבירה של זיהום, רעש והסחה - מכאן שמדיטציה איננה כלי רוחני על טבעי אלא כלי טבעי נפשי בעל פוטנציה גדולה מן הנדמה. הזמן והמקום בו נוצר הבודהיזם (צפון תת-היבשת ההודית) היה אז אזור טבעי עתיר נהרות, מעיינות, צמחייה ומקומות טבעיים מעולים להתבודדות ומדיטציה שקטה.
   −
ישנם מצבים עמוקים יותר ויותר של מדיטציה ותפישה רווחת גם בבודהיזם היא כי מצבים עמוקים מספיק מקלים על האדם להגיע להארה רוחנית ולהבין שכולנו בקיום הזה ערבים זה לזה וצריכים לבוא זה לקראת זה למען עולם טוב ושמח יותר. דהיינו, מדיטציה מסייעת לא רק לתאר זאת אל גם להבין, לחוש ולרצות זאת ובכך מסייעת לפתח חמלה (compassion) לשאר הבריות.
+
ישנם מצבים עמוקים יותר ויותר של מדיטציה ותפישה רווחת גם בבודהיזם היא כי מצבים עמוקים מספיק מקלים על האדם להגיע להארה רוחנית ולהבין שכולנו בקיום הזה ערבים זה לזה וצריכים לבוא זה לקראת זה למען עולם טוב ושמח יותר. דהיינו, מדיטציה מסייעת לא רק לתאר זאת אל גם להבין, לחוש ולרצות זאת ובכך מסייעת לפתח חמלה (Compassion) לשאר הבריות.
   −
הבודהיזם מתאר מספר רמות ("דיאנות", dhyana) של מדיטציה ורמה גבוהה ביותר של שקט פנימי ועומק מחשבתי נקראת "סאמאדהי" (samadhi).  
+
הבודהיזם מתאר מספר רמות ("דיאנות", Dhyana) של מדיטציה ורמה גבוהה ביותר של שקט פנימי ועומק מחשבתי נקראת "סאמאדהי" (Samadhi).  
   −
עם זאת, כפי שיוסבר בהמשך, על פי הבודהיזם מדיטציה איננה כלי יחידני להגיע להארה רוחנית אלא כלי מסייע (וחשוב אמנם). הבודהה עצמו פיתח שתי שיטות מדיטציה המשלימות זו את זו - מדיטציית הרגעה  (סאמאתאה, samatha) ומדיטציית הסתכלות פנימית או "תפנית" (ויפאסאנה, vipassana). הבודהה הדגיש כי מדיטציה כשלעצמה לא תסייע להגיע להארה ונדרשת שקידה בחכמת המוסר ועקרונות הדת, הקרבה למען האחר, גמילות חסדים וכדומה, בכדי להגיע להארה.
+
עם זאת, כפי שיוסבר בהמשך, על פי הבודהיזם מדיטציה איננה כלי יחידני להגיע להארה רוחנית אלא כלי מסייע (וחשוב אמנם). הבודהה עצמו פיתח שתי שיטות מדיטציה המשלימות זו את זו - מדיטציית הרגעה  (סאמאתאה, Samatha) ומדיטציית הסתכלות פנימית או "תפנית" (ויפאסאנה, vipassana). הבודהה הדגיש כי מדיטציה כשלעצמה לא תסייע להגיע להארה ונדרשת שקידה בחכמת המוסר ועקרונות הדת, הקרבה למען האחר, גמילות חסדים וכדומה, בכדי להגיע להארה.
    
==היווצרות הדת הבודהיסטית==
 
==היווצרות הדת הבודהיסטית==

תפריט ניווט