שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,756 בתים ,  10:21, 9 בפברואר 2019
שורה 17: שורה 17:     
==ההתנקשות במרטין לותר קינג==
 
==ההתנקשות במרטין לותר קינג==
קינג טס חזרה לממפיס ב- 3 באפריל. ונרצח בערב ב- 4 באפריל. ההתנקשות בחייו של קינג פגעה קשות במערכה. השפעה חשובה של ההתנקשות היתה הדגישה את ההעדפה המתקנת יותר מאשר במדיניות עיוורת גזענית, כגון המלצתו של קינג ל[[הכנסה בסיסית]] בספרו האחרון "[[לאן אנו הולכים מכאן: כאוס או קהילה]]"
+
ב-29 במרץ 1968 יצא קינג לעיר ממפיס שבמדינת טנסי להצטרף למחאת פועלי תברואה אפרו-אמריקאים בעיר ששבתו מ-12 במרץ במטרה לשפר את תנאי העסקתם, ולהשוותם לפועלי תברואה לבנים. הוא התאכסן בחדר 306 במוטל לוריין. ביום 3 באפריל נשא קינג נאום הייתי על פסגת ההר (אנגלית: I've Been to the Mountaintop) בכנסיית מסון טמפל של הקהילה הפנטקוסטית האפרו אמריקאית.
   −
בהלוויה של קינג ב- 9 באפריל 1968 צעדו עשרות אלפים דרך אטלנטה עם קורטה סקוט קינג - בעקבות ארונו של קינג על עגלת פרדות.
+
בנאום שבראיה לאחור נראה נבואי הוא אמר:
 +
"אני לא יודע מה יקרה עכשיו, ימים קשים עומדים לבוא. אבל לי זה לא משנה, אני הייתי על פסגת ההר ולא אכפת לי. כמו כל אחד אני רוצה לחיות חיים ארוכים, אריכות ימים חשובה היא, אבל אני לא מודאג בעניין זה עכשיו, אני רק רוצה לעשות את דבר האלוהים והוא הרשה לי לעלות על פסגת ההר. משם ראיתי את הארץ המובטחת, ייתכן ולא אגיע לשם אתכם אבל אני רוצה שתדעו שאנחנו כאנשים נגיע לארץ המובטחת. אני כל כך מאושר הלילה, דבר איננו מדאיג אותי, איש איננו מפחיד אותי, עיניי חזו בתפארת בואו של האל.
 +
 
 +
בנאום זה אמר קינג: "רק כאשר חשוך מספיק, יכול אדם לראות את הכוכבים."
 +
 
 +
קינג נרצח למחרת, בערב ב- 4 באפריל. בהלוויה של קינג ב- 9 באפריל 1968 צעדו עשרות אלפים דרך אטלנטה עם קורטה סקוט קינג - בעקבות ארונו של קינג על עגלת פרדות.
 +
 
 +
ברצח הורשע פושע לבן מתנגד לזכויות שחורים,  אסיר נמלט בשם ג'יימס ארל ריי שנעצר ב-8 ביוני 1968, שנעצר בנמל התעופה לונדון הית'רו שבלונדון כשניסה לעזוב את הממלכה המאוחדת עם דרכון קנדי מזויף על שם רמון ג'ורג' סנייד. ריי הוסגר במהירות למדינת טנסי והואשם ברצח מרטין לותר קינג. הוא הודה ברצח ב-10 במרץ 1969 (על אף שהכחיש את ההודאה לאחר שלושה ימים), משהועמד למשפט הודה ריי כי הוא הרוצח, בעצת בא כוחו. ההודאה הצילה את ריי מגזר דין מוות ונגזרו עליו 99 שנות מאסר. מאז החליף ריי מספר עורכי דין במאמץ לבטל את הרשעתו, במהלך הזמן מסר ריי מספר גרסאות מעורפלות בנוגע לחלקו ברצח, הוא טען כי הוא לא ירה במרטין לותר קינג והוסיף כי הוא היה מעורב ברצח באופן לא ישיר, לטענתו בראש הקנוניה עמד אדם ששמו "ראול".
 +
 
 +
תאוריות קשר התפתחו סביב הרצח. בשנת 1977 נפגש דקסטר סקוט קינג, בנו של מרטין לותר קינג, עם ריי ולאחר מכן הביע תמיכה פומבית בדרישתו של ריי למשפט חוזר. שנתיים לאחר מכן תבעה קורטה סקוט קינג את ללויד ג'וארס בבית משפט אזרחי, על חלקו לכאורה ברצח מרטין לותר קינג, על פי דברי ג'וארס הוא קיבל 100,000 דולר על מנת לתכנן ולהוציא לפועל את רציחתו של קינג. חבר המושבעים מצא את ג'וארס ו"קונספירטורים אלמונים" וכן "סוכנויות ממשלתיות" כאשמים במזימה לרצוח את קינג. בשנת 2000 ניהל משרד המשפטים של ארצות הברית חקירה על טענותיו וחלקו של ג'וארס ברצח אך לא נמצאו ראיות התומכות בטענות תאוריית קשר. בספטמבר 1976 מינה בית הנבחרים האמריקני, ועדה לחקירת מותם של קנדי וקינג בראשות חבר הקונגרס לואיס סטוקס מאוהיו, הוועדה כללה שמונה חברי בית הנבחרים. וחולקה לשתי תת-ועדות. האחת חקרה את רצח קנדי והשנייה את רציחתו של מרטין לותר קינג. דו"ח ממצאי הוועדה פורסם ב-29 במרץ 1979. באשר למרטין לותר קינג, הסיקה הוועדה כי רציחתו הייתה מיריה אחת מרובהו של ג'יימס ארל ריי, ושקיימת "אפשרות" שהרצח היה כתוצאה מקשר פלילי, על אף שאף סוכנות של הממשלה של ארצות הברית אינה מעורבת בקשר זה.
 +
 
 +
ההתנקשות בחייו של קינג פגעה קשות במערכה, שכן הנהגת המחאה נותרה ללא מנהיג כריזמטי ומשפיע ובהמשך פרצו מאבבקים וסכסוכים בקרב ההנהגה. השפעה חשובה של ההתנקשות היתה הדגשה של ההעדפה המתקנת יותר מאשר במדיניות עיוורת גזענית, כגון המלצתו של קינג ל[[הכנסה בסיסית]] בספרו האחרון "[[לאן אנו הולכים מכאן: כאוס או קהילה]]"
    
==המשך המאבק - עיר האוהלים בוושינגטון==
 
==המשך המאבק - עיר האוהלים בוושינגטון==

תפריט ניווט