שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,604 בתים ,  12:25, 6 בדצמבר 2018
שורה 39: שורה 39:  
=== סיבות בריאותיות - חברתיות: כלכלת מצב יציב כתנאי לעלייה ברמת החיים ומיגור העוני ===
 
=== סיבות בריאותיות - חברתיות: כלכלת מצב יציב כתנאי לעלייה ברמת החיים ומיגור העוני ===
 
{{הפניה לערך מורחב|מחסור ועודף}}
 
{{הפניה לערך מורחב|מחסור ועודף}}
רמת הצריכה בכלכלת מצב יציב '''צריכה להיות''' כזו המיטיבה עם בריאות ואושר האנושות. היא '''איננה צריכה להיות''' מינימלית כלומר "לצרוך רק את מה שצריך כדי לא למות מרעב". ישנם סיבות טובות להאמין שצריכה ברמה כזו תיטיב גם עם הסביבה ותשאר בתוך [[גבולות פלנטריים|גבולות המערכת הטבעית]]. זאת כי רוב הבעיות הבריאותיות במדינות העשירות כיום נובעות דווקא מעודף מוצרים שונים ולא ממחסור: [[השמנה]] בגלל עודף מזון ועודף סוגי מזון מסוימים, [[אורח חיים יושבני]], בגלל עודף מיכון וכתוצאה מכך מחסור בתנועה מה שגם גורם להשמנה, [[נזקי בריאות של עישון]], כאשר הסיגריות הם תורם משמעותי בבבעיות כמו זיהום האוקיינוסים, [[השפעות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה]], [[השפעות בריאותיות של זיהום האוויר]], [[השפעות בריאותיות וסביבתיות של טלפון סלולרי]], [[עלויות חיצוניות של מכוניות]] וכדומה. מלבד הקיימות האקולוגית אשר מדברת לרוב על שימור המערכות האקולוגיות והשרותים שהן נותנות לאדם, בזמן האחרון עלתה חשיבותה של הקיימות הבריאותית. ובאמת יכולתו של המין האנושי להתקיים תלויה לא רק בשירותי המערכות האקולוגיות אלה גם במצב בריאותי מסוים. בעשרות השנים האחרונות החל להווצר איום ריאלי של קריסה בריאותית. מה שמעניין הוא שהסיבות הן לא איזו שהיא מגפה כמו שקורה במיני בעלי חיים שונים אלה תופעות הקשורות לפגיעה בסביבה ושיש לאדם שליטה עליהן. חוץ מבעיות כמו זיהום אוויר אשר אפשר לפרש גם כבעיה סביבתית וגם כבריאותית, הבעיות העיקריות הן [[השמנה]], [[אורח חיים יושבני]] המהווה את אחד הגורמים העיקריים להשמנה יחד עם עודף מזון, השפעות שונות של מכשירים חשמליים וביוחד על אלה שיוצרים מציאות מדומה, כמו [[השפעות בריאותיות וסביבתיות של טלפון סלולרי|סמארטפונים]] וכדומה. ההשפעות האלה קשורות להשפעות על הסביבה כמו שינויי האקלים.
+
רמת הצריכה בכלכלת מצב יציב '''צריכה להיות''' כזו המיטיבה עם בריאות ואושר האנושות. היא '''איננה צריכה להיות''' מינימלית כלומר "לצרוך רק את מה שצריך כדי לא למות מרעב". ישנם סיבות טובות להאמין שצריכה ברמה כזו תיטיב גם עם הסביבה ותשאר בתוך [[גבולות פלנטריים|גבולות המערכת הטבעית]]. זאת כי רוב הבעיות הבריאותיות במדינות העשירות כיום נובעות דווקא מעודף מוצרים שונים ולא ממחסור כמו לדוגמה:  
   −
ובאמת אומנם במאות השנים האחרונות תוחלת החיים עלתה אבל היום מרחק מעל 250 מטר כבר נחשב ללא נוח להליכה מה שמעולם לא קרה במהלך ההיסטוריה האנושית. התמותה מהשמנה היא פי 3 מהתמותה מרעב{{הערה|Stephen Adams [https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/9742960/Obesity-killing-three-times-as-many-as-malnutrition.html Obesity killing three times as many as malnutrition] 13. לדצמבר 2012, The Telegrafh}}. בשנים האחרונות נכנס לשגרה המונח "זומבי אפוקליפס", באנגלית zombie apocalypse כאפשרות של קריסת הציויליזציה האנושית עקב אובדן קשר למציאות והתמכרות למערכות מחשוב בפרט לסמארטפונים. המונח ידוע גם כ smartphone zombie apocalypse, או smartphone apocalypse או zombie smartphone apocalypse {{הערה|Aubrey Perry [https://www.smh.com.au/opinion/the-real-dangers-of-a-society-of-phone-zombies-20180129-h0q086.html The real dangers of a society of phone zombies] 2 לפברואר 2018, The Sydney Morning Herald}}{{הערה|Aaron DykesMelissa Dykes [https://www.activistpost.com/2016/04/people-are-merging-with-their-smartphones.html People Are Merging with Their Smartphones] 23 לאפריל 2016, ALTERNATIVE NEWS & INDEPENDENT VIEWS}}{{הערה|Ren Renolds [https://medium.com/@ren_seed/smartphone-zombie-kid-apocalypse-is-coming-27edf953fcad Smartphone zombie kid apocalypse is coming!] 9 למרץ 2018}}.
+
[[השמנה]] בגלל עודף מזון ועודף סוגי מזון מסוימים.
   −
מצד שני הבעיות של המדינות העניות נובעות בהרבה מהעודף במדינות העשדירות כי הוא כרוך ב פליטת [[גזי חממה]] מה שבאמצעות [[התחממות גלובאלית]] מביא ל[[השפעת שינויי האקלים על בצורת ומידבור|התגברות הבצורות והמדבור]] וזה תורם מרכזי [[עוני|לעוני]] במדינות האלה. כך, לדגוגמה לפי פרופסור נורמן מיירס, נכון לשנת 1995, בחלק של אפריקה הנמצא מדרום לסהרה עליו הרחבת המדבר משפיעה ביותר, היו 80 מיליון בני אדם אשר חיו בתנאי [[תת תזונה]], קודם כל בגלל סיבות סביבתיות.{{הערה|1=Prof. Norman Myers [http://www.osce.org/eea/14851?download=true ENVIRONMENTAL REFUGEES:
+
[[אורח חיים יושבני]], בגלל עודף מיכון וכתוצאה מכך מחסור בתנועה מה שגם גורם להשמנה,
AN EMERGENT SECURITY ISSUE* ] 23-27.05.2006 הפורום הכלכלי בפראג}} ראה [[מחסור ועודף]].
+
 
 +
[[נזקי בריאות של עישון]], כאשר הסיגריות הם תורם משמעותי בבבעיות כמו זיהום האוקיינוסים,
 +
 
 +
[[השפעות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה]],
 +
 
 +
[[השפעות בריאותיות של זיהום האוויר]],
 +
 
 +
[[השפעות בריאותיות וסביבתיות של טלפון סלולרי]]
 +
 
 +
[[עלויות חיצוניות של מכוניות]]
 +
 
 +
ועוד.
 +
 
 +
מלבד [[קיימות|הקיימות]] האקולוגית אשר מדברת לרוב על שימור המערכות האקולוגיות והשרותים שהן נותנות לאדם, בזמן האחרון עלתה חשיבותה של [[קיימות|הקיימות]] הבריאותית. ובאמת יכולתו של המין האנושי להתקיים תלויה לא רק בשירותי המערכות האקולוגיות אלה גם במצב בריאותי מסוים. בעשרות השנים האחרונות החל להווצר איום ריאלי של קריסה בריאותית. אומנם במאות השנים האחרונות תוחלת החיים עלתה אבל היום מרחק מעל 250 מטר כבר נחשב ללא נוח להליכה מה שמעולם לא קרה במהלך ההיסטוריה האנושית. התמותה מהשמנה היא פי 3 מהתמותה מרעב{{הערה|Stephen Adams [https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/9742960/Obesity-killing-three-times-as-many-as-malnutrition.html Obesity killing three times as many as malnutrition] 13. לדצמבר 2012, The Telegrafh}}. בשנים האחרונות נכנס לשגרה המונח "זומבי אפוקליפס", באנגלית zombie apocalypse כאפשרות של קריסת הציויליזציה האנושית עקב אובדן קשר למציאות והתמכרות למערכות מחשוב בפרט לסמארטפונים. המונח ידוע גם כ smartphone zombie apocalypse, או smartphone apocalypse או zombie smartphone apocalypse {{הערה|Aubrey Perry [https://www.smh.com.au/opinion/the-real-dangers-of-a-society-of-phone-zombies-20180129-h0q086.html The real dangers of a society of phone zombies] 2 לפברואר 2018, The Sydney Morning Herald}}{{הערה|Aaron DykesMelissa Dykes [https://www.activistpost.com/2016/04/people-are-merging-with-their-smartphones.html People Are Merging with Their Smartphones] 23 לאפריל 2016, ALTERNATIVE NEWS & INDEPENDENT VIEWS}}{{הערה|Ren Renolds [https://medium.com/@ren_seed/smartphone-zombie-kid-apocalypse-is-coming-27edf953fcad Smartphone zombie kid apocalypse is coming!] 9 למרץ 2018}}.
 +
 
 +
כך לדוגמה ההשפעות האלה הם מהגורמים הראשיים [[דכאון|לדכאון]] והוא צפוי להפוך לסיבה מספר 1 לנכות ב 2020. יש לציין שאחוז חולי הנפש במלאזיה לדוגמה שולש מ 1996 עד 2015 מכיוון שיש מגמה של עלייה בתמ"ג כנראה שהסיבות הראדיות הם סמארטפונים, ניכור חברתי וכך הלאה ולא עוני{{הערה|Wani Muthiah [https://www.thestar.com.my/news/nation/2016/10/11/marked-increase-in-depression-itll-be-world-no1-disability-by-2020-warns-mental-health-group/ Depression will be world No.1’s disability by 2020, warns mental health group] 11 לאוקטובר 2016, The Star Online}}.
 +
 
 +
הנתונים העולמיים מצביעים על מגמה דומה. בעשורים האחרונים יש עלייה אדירה בתחלואה בדיכאון ובו זמנית יש עלייה אדירה בתמ"ג. המדינה עם הכי הרבה אנשים מדוכאים היא ארצות הברית ואחריה הולכות קולומביה, צרפת הולנד, אוקראינה. המדינות הכי פחות מדוכאות הן ניגריה, יפן וסין. מכאן שעלייה בתמ"ג יכולה אפילו להגדיל את התחלוה בדיכאון. יש לציין שמכיוון שהרבה ממשלות כל הזמן דוחפות לעוד ייצור, בהרבה ניירות בנושא מובאים כל מיני הסברים מוזרים לתופעה אבל רק לא ההסבר שהרס הפלנטה וניצול בני אדם אחרים למען חיים ללא כל פעילות פיזית או מוחית, בעולם הוירטואלי גורמים להרגשה רעה{{הערה| Juliette Jowit [https://www.theguardian.com/news/2018/jun/04/what-is-depression-and-why-is-it-rising What is depression and why is it rising?] 4 ליוני 2018}}.
 +
 
 +
לפי המחקר של ד"ר ג'ין מ. טוונגה, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת סן דייגו בקליפורניה כאשר מדברים על דור הסמארטפון:
 +
 
 +
"זו לא תהיה הגזמה לתאר את הדור ככזה שנמצא על סיפו של משבר הבריאות הנפשית החמור ביותר מזה עשורים" "יש ראיות מהותיות שמקשרות בין השימוש בסמארטפון ובין הירידה בהרגשת האושר שלהם", כמו כן יש פגיעה קשה בעצמאיות, ביכולת למצוא בן או בת זוג. יש ירידה במקרי הרצח אבל לעומת זאת עלייה בהתאבדויות אשר הכמות שלהן לראשונה עברה את כמות מקרי הרצח{{הערה|רפאל קאהאן [https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3718505,00.html מנזקי הסמארטפון: בני דור ה-iGen הפכו לפגיעים יותר נפשית] 4 לאוגוסט 2018}}.
 +
 
 +
הפגיעה במוח של הסמארטפונים היא ברמה שהילדים היום נכים מבחינה קואורדינטיבית. הם לא מסוגלים לקפוץ וללעוס מסטיק בו זמנית{{הערה|יעל אודם [http://reshet.tv/item/news/domestic/education-society/newsitem-685083/ מה עושה הסלולרי למוח שלנו?] 03.01.2018 13, רשת}}
 +
 
 +
 
 +
מצד שני הבעיות של המדינות העניות נובעות בהרבה מהעודף במדינות העשדירות כי הוא כרוך בפליטת [[גזי חממה]] מה שבאמצעות [[התחממות גלובאלית]] מביא ל[[השפעת שינויי האקלים על בצורת ומידבור|התגברות הבצורות והמדבור]] וזה תורם מרכזי [[עוני|לעוני]] במדינות האלה. כך, לדגוגמה לפי פרופסור נורמן מיירס, נכון לשנת 1995, בחלק של אפריקה הנמצא מדרום לסהרה עליו הרחבת המדבר משפיעה ביותר, היו 80 מיליון בני אדם אשר חיו בתנאי [[תת תזונה]], קודם כל בגלל סיבות סביבתיות.{{הערה|1=Prof. Norman Myers [http://www.osce.org/eea/14851?download=true ENVIRONMENTAL REFUGEES:
 +
AN EMERGENT SECURITY ISSUE* ] 23-27.05.2006 הפורום הכלכלי בפראג}}. כמו כן הוא כרוך ב[[ברוא יערות|כריתת יערות]], [[דיג יתר]] מה שגם גורם לעוני. ראה [[מחסור ועודף]].
    
==כלכלה בת קיימא==
 
==כלכלה בת קיימא==
4,291

עריכות

תפריט ניווט