שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "'''ההיסטוריה של החקלאות''' עוסקת בהבנת החקלאות בראיה היסטורית. דבר זה מסייע להבין היבטים..."
'''ההיסטוריה של החקלאות''' עוסקת בהבנת ה[[חקלאות]] בראיה היסטורית. דבר זה מסייע להבין היבטים שונים לגבי תרבות האדם וההיסטוריה שלו, והן היבטים בחקלאות, תזונה ומזון, אקולוגיה, כלכלה ועוד.

החקלאות התפתחתה במשך אלפי שנים כ[[תהליך ארוך טווח]] במספר מוקדים גאוגרפיים ברחבי העולם. בתקופה בין לפני כ-10,000 שנה ועד לפני כמה אלפי שנים חלה "[[המהפכה החלקאית]]" שבה חל שינוי חשוב מאד בכל אורחות החיים של האנושות - ביציאה מחברות של [[ציידים לקטים]] לחברות חקלאיות בעלות מאפיינים שונים מאד. באלפי השנים שמאז המהפכה החקלאית, המשיכה התפתחות של החקלאות עם ביות של עוד זנים, הגדלה איטית של [[פיריון חקלאי|הפריון החקלאי]], שיפור הידע והטכנולוגיה בחקלאות והעברת מינים וזנים שונים בין יבשות שונות. במאות השנים האחרונות, בעקבות [[המהפכה המדעית]] חלו מספר שינויים גדולים נוספים בחקלאות, בינהם מיכון החקלאות ושימוש [[חקלאות תעשייתית]] בצורה הולכת ומתגברת ו[[המהפכה הירוקה]] שבמסגרתה יש שימוש גדל והולך ב[[דשן כימי]], [[חומרי הדברה]] ושיטות שונות של השבחת זרעים כולל [[הנדסה גנטית]].

==היסטוריה של החקלאות==
===המהפכה החקלאית===
{{הפניה לערך מורחב|ערכים= [[המהפכה החקלאית]], [[קיצור תולדות האנושות]], [[רובים חיידקים ופלדה (ספר)|רובים חיידקים ופלדה]]}}

בטרם היות החקלאות, במשך רוב הזמן בו [[בני אדם]] חיו, הם התקיימו כ[[ציידים לקטים]] לצד מיני אדם אחרים. תקופה זו נמשכה כ-2.5 מיליוני שנים. לפני כ-300,000 שנה [[גילוי האש|נתגלה הדרך לשלוט באש]] דבר שהביא לשינוי תזונתי ולכוח רב יותר של בני האדם מול מינים אחרים. לפני כ-70,000 שנה התרחשה [[המהפכה הלשונית]] שבעקבותיה התפשט המין [[האדם הנבון]] על חשבון השטחים של בני אדם אחרים ונדד ליבשות אחרות, תוך פיתוח של [[תרבות]], [[מיתוס|מיתוסים]] אומנות ו[[שינוי טכנולוגי|פיתוח טכנולוגיות חדשות]], עם זאת במשך כ-60,000 שנה בני האדם המשיכו להיות ציידים לקטים ולא עברו לחקלאות.

לפני כ-10,000 שנים שנה החלו מספר מקומות בעולם, בעיקר במזרח התיכון ובסין לביית בעלי חיים וצמחים לצורך חקלאות. תופעה זו התפתחה מאוחר יותר במרכזים נוספים. במשך מאות ואלפי שנים החקלאות התפתחה בלי שלבני האדם יהיו מודעים להשלכות העמוקות של תהליך זה על חייהם. תהליך זה קרוי [[המהפכה החקלאית]]. מהפכה זו דחקה את קבוצות הציידים לקטים או שגרמה להם להשתמש גם הם בשיטות חקלאיות. באופן פרדוקסלי, התוצאה הייתה ירידה באיכות המזון וירידה באיכות החיים ו[[תוחלת חיים|בתוחלת החיים]], שכן במקביל לעליה בתנובת המזון לדונם, חל גם [[גידול אוכלוסין]] מעט גבוה יותר מהגידול בתנובה. שינויים רבים נוספים התרחשו עקב החקלאות בחיי האנשים כולל מעבר ליישובי קבע, עליה במחלות, עבודה במשך שעות רבות יותר במלאכות שאליהן הגוף האנושי אינו מותאם, תזונה פחות איכותית המבוססת על גרעינים, הקמת ממלכות [[מס|מיסים]] ו[[מלחמות]] ועוד.

עם הזמן התפשטה החקלאות עוד ועוד, בשל [[אבולוציה|יתרונות אבולוציוניים]] שהיא הציע לחברות החקלאיות על פני הציידים לקטים. גידולים שונים עברו בין מרכזי חקלאות שונים ומינים נוספים בויתו. השיטות החקלאיות שוכללו והצמחים והחיות עברו התאמה גנטית כדי להתאים יותר לחיי החקלאות. תהליך זה לווה ב[[זכויות בעלי חיים|סבל עבור בעלי חיים]] וכן עבור בני האדם שגידלו אותם. כמו כן התפשטות חקלאות של בעלי חיים, והגידול באוכלוסייה גררו [[מגפות]] שנוצרו ממעבר של חיידקים וירוסים וטפילים מהחיות המבויתות לבני האדם, יחד עם השימוש ביישובי קבע ולאחר מכן גם בערים צפופות.

קיום החקלאות היה תנאי הכרחי (אך בלתי מספיק) לקיום של ממלכות בנות מיליוני בני אדם. היה צורך ב[[מיתוסים]] כדי ליצור [[סדר מדומיין|סדר חברתי]] שיתמוך בחברות אלה שכן גודלן היה גדול מידי מכדי לבסס אותן על הכרות או אלימות ישירה כמקובל בחיות חברתיות בטבע. בעקבות החקלאות החל להתקיים [[אי שוויון כלכלי]] וחברתי וריבוד של החברה שלא התקיים קודם לכן. במשך הזמן [[גידול אוכלוסין|גדלה אוכלוסיית העולם]] ממספר מיליוני בני אדם שחיו בחברה של ציידים לקטים לכמיליארד וחצי אנשים בסוף המאה ה-19.

החקלאות עצמה השתכללה על ידי גילוי [[מחזור הזרעים]], [[רסן]], [[ממגורה]] והמצאות נוספות. החקלאות אפשרה [[שינויים טכנולוגים]] רבים, [[צמיחה כלכלית]] והתפתחות של [[רכוש]], [[כסף]] [[התמחות כלכלית]] ו[[מסחר]] ו[[מוסדות חברתיים]] מורכבים. החקלאות גם יצרה מוטיבציה לפיתוח מוסדות אלה - לדוגמה קיום של מעמד לוחמים (שהתפתח לצבאות ומדינות) לשם הגנה על היבולים והשדות מפני שבטים אחרים. מסחר לשם יכולת התמחות וסוג של ביטוח (העודפים של השנה נאגרים כ[[כסף]] ומאפשרים לקנות מזון בשנים גרועות יותר), ופיתוח של תעלות השקיה ב[[שומר]] ובבבל - דבר שחייב שיתוף פעולה ותאום בין איכרים שונים כמו גם פיתוח יכולות [[הנדסה|הנדסיות]].

===שיטות השקיה===
באזור הסהר הפורה (איזור ארץ ישראל, סוריה, עיראק) התפתחה חקלאות משני סוגים: חקלאות בעל – חקלאות ללא השקיה, תוך ניצול מי הגשמים בלבד, וחקלאות שלחין – חקלאות בעזרת השקיה בתעלות. באיזורי הנהרות של הפרת, חידקל והנילוס התפתחו מערכות השקיה מסועפות - הן כדי לאפשר השקייה והן כדי למנוע הצפות הרסניות. במקומות עם פחות מים השתמשו במי מעינות או בארות. בערוגות מרובעות קטנות, ולפעמים בתוך מטעי עצים, כגידול בין שורות העצים. בין הערוגות נחפרה מערכת תעלות צרות, ומי המעין הקרוב היו מתועלים בהן להשקיה. סמרטוט בד או ערימת עפר תפקדו כ"ברז" שפתח או סגר את אספקת המים לתעלה. השיטה הזו מתאימה לתנאים טופוגרפיים של איזור הררי, בו אפשר להשתמש בכוח הכבידה להזרמת המים.


===מיכון החקלאות והמהפכה התעשייתית===
החקלאות המשיכה להשתכלל במשך אלפי שנים. בין היתר על ידי גידול זנים יותר ויותר פוריים. עם הזמן התפתחו עוד מרכזים חקלאיים (לדוגמה במרכז אמריקה, בצפון אמריקה, במזרח ובמערב אפריקה, בגינאה החדשה ועוד). עם הזמן נדדו מיני מזונות ומינים חקלאיים בין היבשות. תהליך זה הואץ עם האצת ה[[גלובליזציה]] במיוחד מאז גילוי יבשות אמריקה על ידי האירופאים.

הגידול החד באוכלוסיית העולם החל מ[[המהפכה התעשייתית]] ועד היום התאפשר תודות ל[[מיכון החקלאות]] ובצורה כללית יותר הודות ל[[חקלאות תעשייתית]]. מכשירים כמו מנפטת כותנה, או קומביין חסכו עבודה רבה והוזילו את מחירי המזון.

===המהפכה הירוקה===
החל משנות ה-50 החלה מהפכה נוספת בעולם - [[המהפכה הירוקה]]. מהפכה זו שילבה בין [[דשן כימי]], [[חומרי הדברה]] וטיפוח זנים בעלי ייבול גבוה (על ידי השבחת מינים ולאחר מכן על ידי [[הנדסה גנטית]]) כדי להגדיל בצורה דרסטית את הפיריון החקלאי ליחידת שטח. אוכלוסיית העולם האנושית הגיעה כבר ל-7 מיליארד אנשים והחקלאות התומכת בכך מורכבת גם ממיליארדי פרות, חזירים ותרנגולות.

בד בבד, גרמה [[חקלאות תעשייתית|החקלאות התעשייתית]] ל[[נזקים סביבתיים]] ניכרים והגדילה את התלות של החקלאות וה[[מזון]] ב[[משאבים מתכלים]] ובראשם [[דלק מחצבי]], [[פוספטים]] ו[[אשלג]].

תפריט ניווט