שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 19,297 בתים ,  00:00, 8 באוקטובר 2018
אנא סייעו בעריכת הערך. מטרת כתיבת הערך לתת מידע שיעשיר את הקורא על איך נוצרות קבוצות חברתיות רדיקלית, מהם האמצעים השיווקיים שלהם וכו'.
[[קובץ:Anton Drexler.jpg|ממוזער|אנטון דרקסלר, מייסד מפלגת ה DAP שלימים הפכה למפלגה הנאצית (NSDAP) לאחר השתלטות [[אדולף היטלר]] עליה והדחתו של דרקסלר.]]
'''הקמת [[המפלגה הנאצית]]''' (בשמה המלא: '''מפלגת הפועלים הגרמנית הלאומית-סוציאליסטית'''){{הערה|השם "נאצית" נגזר ממרכיב השם "נאציונלית", בעברית: "לאומית"}} (ב[[גרמנית]]: Die '''Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei''',{{כ}} '''NSDAP'''), היא סך האירועים המכוננים העיקריים בהקמתה והתפרסמותה הבסיסית של הקבוצה החברתית שלימים נקראה המפלגה הנאצית בגרמניה שבין המאה ה-19 לבין מלחמת העולם השנייה.

'''הקמת המפלגה הנאצית''' היא השלב בקיומה של המפלגה שהקדים את '''[[עליית הנאצים לשלטון]]''' בשנת 1933. בין הקמת המפלגה הנאצית לבין עליית הנאצים לשלטון ניתן לדבר גם על [[שיווק המפלגה הנאצית]] לציבור הגרמני, מה שנעשה לעיתים תוך תעמולה אגרסיבית (בעזרת שימוש במכוניות תעמולה) וכלל שימוש ב[[אלימות]] פיזית כלפי אזרחים (מה שגרם לפרסום תקשורתי של המפלגה בכוונה תחילה).

המפלגה התפתחה מתוך מפלגת הפועלים הגרמנית ('''DAP''', Deutsche Arbeiterpartei) שנוסדה ב-1918 על ידי [[אנטון דרקסלר]] והייתה בעלת [[פולקיזם|אידאולוגיה וולקית]] (חלק מחבריה הגיעו מתנועות וולקיות אחרות כגון [[אגודת תולה]]).

[[אדולף היטלר]] שלימים השתלט על המפלגה ושינה את שמה מ DAP ל NSDAP, הגיע לאספה של המפלגה באופן מקרי במסגרת שירותו הצבאי כסוכן סמוי הנשלח לאסיפות של מפלגות מהפכניות שונות (שהיו נפוצות בגרמניה באותה תקופה) במטרה לאסוף עליהן מידע עבור הצבא הגרמני לצורכי מניעת מהפכה. היטלר, שאהב את המסרים ששמע באספה בכללותם, החליט להצטרף למפלגה והתקדם בדרגותיה במהרה. לימים השתלט היטלר על המפלגה לאחר שהדיח את דרקסלר מהנהגתה.

==התשתית החברתית ליצירת המפלגה==
[[קובץ:Karl Harrer, 1. Vorsitzender der DAP.jpg|ממוזער|קרל הארר (Karl Harrer), האידאולוג הכללי הראשי של מפלגת ה DAP ממנה התפתחה המפלגה הנאצית (NSDAP) - הרר עזב את המפלגה עם הפיכתה למפלגה הנאצית.]]

המפלגה נוצרה כאשר רבים מאזרחי גרמניה היו ממורמרים על תבוסת צבא גרמניה ב[[מלחמת העולם הראשונה]] והמצב הכלכלי במדינה היה קשה עם אחוזי [[אבטלה]] גבוהים כמו גם [[עוינות]] בין התושבים הגרמניים אתניים לבין התושבים היהודים ממגוון סיבות תרבותיות ותפוצתה הרחבה של תאוריית הקונספירציה של "[[אגדת תקיעת הסכין בגב]]" מצד אזרחיה היהודים של גרמניה במדינת גרמניה. הפוליטיקה באירופה המפולגת שלאחר המלחמה בכלל ובגרמניה המשוסעת בפרט הייתה אז נושא רגיש בנפשם של רבים מאזרחי המדינה.

מפלגת ה-DAP החלה להירקם דרך מפגשים חברתיים קבועים בעיקר בבתי בירה ומרתפי בירה במדינת [[בוואריה]] בכלל ובעיר [[מינכן]] בפרט; חברי המפלגה או המתעניינים ברעיונותיה היו משלמים על כרטיס כניסה לחדר או לאזור התחום שאותו שכרו ראשי המפלגה בתוך המבנה הציבורי (כגון בית בירה) ושם היו מאזינים לנאומים של חברי המפלגה השונים או מבקשים לנאום בעצמם כאשר ככלל היו אלה דרקסלר וסגנו שאישרו ותיאמו את הנאומים בכל פגישה (זאת לפחות עד השתלטות היטלר על המפלגה והדחתו את דרקסלר). ככל שהנואם היה כריזמטי יותר כך גדל סיכויו להתקדם במפלגה מבחינת מערכת הדרגות ההיררכית שלה.

==שיווק המפגשים לציבור בוואריה בכלל ומינכן בפרט==
שיווק המפגשים נעשה על ידי כלל פעילי המפלגה באופן אקטיבי. חלק מבכירי המפלגה כבר היו מנוסים בפעולות מחאתיות ובשיווק אידאולוגיות בכלל ואידאולוגיה [[פולקיזם|וולקיות]] בפרט באמצעים שהיו נפוצים מאד באותה התקופה (נאום ציבורי, הדפסה והפצה של כרזות תעמולה, הדפסה וחלוקה של עלוני תעמולה, שימוש ב[[רכב תעמולה|רכבי תעמולה]] וכדומה). בכירי מפלגת ה DAP וה-NSDAP עד 1924 כבר היו קשורים בארגונים דומים ובעלי קשרים חברתיים תואמים. כמו כן, איש הביא את חברו למפגשים השונים בבתי הבירה שממילא היו בילוי נפוץ לגרמנים באותה תקופה.

עם עליית המוכרות של המפלגה ובפרט לאחר סיקורים מאסיביים של העיתונות הכתובה במדינת בוואריה, התפרסמה המפלגה גם בעיתונות הכתובה וברדיו הגרמני הכללי אך היא לא הגיעה למוכרות תקשורתית רחבה בכלל גרמניה עד אחרי [[הפוטש במרתף הבירה]] ובפרט המשפטים שלאחריו (אז גם הפך היטלר מנואם בווארי אנונימי יחסית לפוליטיקאי אנטישמי מוכר ברחבי המדינה).

==אנשי מפתח בקבוצה הדאפית-נאצית (1918-1924)==
[[קובץ:Bundesarchiv Bild 183-R16259, Gottfried Feder.jpg|ממוזער|גוטפריד פדר, התאורטיקן הכלכלי של המפלגה הנאצית בתחילת דרכה; התרחק מהמפלגה לאחר שהיטלר סירב למנותו לשר הכלכלה של המדינה.]]
* [[אנטון דרקסלר]] - מייסד המפלגה (תחילה כמפלגת ה DAP).
* [[קרל הרר]] - האידאולוג הראשי של ה-DAP מטעם [[אגודת תולה]]. התפטר ממנה עם הפיכתה ל NSDAP בטענות שונות (סביר כי הרר לא אהב את הכיוון הפחות אזוטרי ופחות מהפכני אליו לוקח היטלר את המפלגה).
* [[גוטפריד פדר]] - בכיר DAP שפעל כתאורטיקן הכלכלי של המפלגה. שאף ליצור מהפכה כלכלית וליישם [[כלכלה נטולת ריבית]] ברחבי גרמניה. הרצאתו הייתה זו אשר הרשימה את היטלר מן המפלגה וגרמה לו לרצות להצטרף אליה. רעיונותיו הכלכליים האנטי קפיטליסטיים הרחיקו אותו מהיטלר (שבכלל התקרב לבורגנות דרך [[ארנסט הנפשטנגל]]). פדר איבד אמון בהיטלר לאחר דחיית היטלר את מינויו להיות שר הכלכלה של גרמניה הנאצית וכן לאחר ליל הסכינים הארוכות והתפטר ממשרותיו במפלגה בהופכו להיות מרצה באוניברסיטה הטכנית של ברלין.
* [[דיטריך אקאהרט]] - אידאולוג בכיר במפלגה. מת מהתקף לב ב-1923 והונצח רבות בגרמניה הנאצית.
* שובנר-ריכטר - פעיל מוקדם במפלגה אשר מת ב[[פוטש מרתף הבירה]].
* [[אולריך גראף]] - מן החברים המוקדמים ביותר במפלגה הנאצית, לימים אחד משומריו ועושי פעולותיו הכלליים של היטלר.
* [[גרגור שטראסר]] - פעיל נאצי כריזמטי ויריבו של היטלר על הנהגת המפלגה בתחילת דרכה. נרצח ב[[ליל הסכינים הארוכות]] בהוראת היטלר (זאת לאחר "טיהור" שערך היטלר למפלגה הנאצית מתומכי שטראסר); עם זאת, משנתו הפילוסופית-פוליטית (והאנטישמית) של שטראסר שרדה עד ימינו בקרב ניאו נאצים והיא נקראת [[שטראסריזם]].
* [[ארנסט רהם]] - בכיר ב[[בפרייקור]], בעל נטיות מהפכניות ואנטי-בורגניות. לימים מראשי ה[[אס אה]].
* [[רודולף הס]] - מזכירו האישי של היטלר; פוטר מהמפלגה לאחר שביצע על דעת עצמו את "משימת השלום" בה טס לבריטניה במטרה לנסות לשכנע את ראשי ממשלתה כי היטלר מעוניין בשלום עם בריטניה ובחיזוק מה שכינה "ברית נורדית" בין שתי המדינות; לאחר מכן נכלא על ידי רשויות בריטניה.
* [[אמיל מוריס]] - לימים נהגו של היטלר. נחשב לבעל מוצא יהודי.
* [[אדולף היטלר]] - מי שהמיר מפלגת ה DAP למפלגת ה NSDAP, הדיח את דרקסלר מתפקידו כיו"ר המפלגה, השתלט עליה, הדיח (ומאוחר יותר ציווה לרצוח) את יריבו על ראשות המפלגה [[גרגור שטרסר]], מנהיג גרמניה הנאצית והמתסיס העיקרי של שנאת היהודים והמיעוטים האחרים וכן התחלת [[מלחמת העולם השנייה]].
* [[ארנסט הנפשטנגל]] - מי שערך לאדולף היטלר בתחילת דרכו הכירות עם צמרת התעשייה והמימון הגרמנית ובכך למעשה קירב אותו אל הבורגרנות והרחיק אותו מן המהפכנות שאפיינה את פדר, רהם, שטרסר ובכירים אחרים במפלגה.
* [[אריך לודנדורף]] - נשיא גרמניה לשעבר שניסה לחבור כוחות עם המפלגה החדשה; עזב עם כישלון [[הפוטש במרתף הבירה]].
* [[הרמן גרינג]] - בכיר חיל האוויר אשר התיידד עם היטלר עוד בתחילת דרכה של המפלגה ולימים היה לראש הלופטוואפה.
* [[הנס פרנק]] (1919) - עורך דינו של היטלר ומפושעי המלחמה הידועים של גרמניה הנאצית; נחשב על ידי [[ארנסט הנפשטנגל]] כבעל מוצא יהודי לפחות בחלקו.

===מצטרפים בולטים לאחר השינוי מ DAP ל NSDAP (1919-1924)===
[[קובץ:Hitler portrait crop.jpg|ממוזער|אדולף היטלר, מי שהשתלט על מפלגת ה DAP, הניע אותה להפוך למפלגת ה NSDAP (המפלגה הנאצית) ולאחר מכן הפך לקנצלר ולפיהרר של גרמניה שהפכה למעשה לגרמניה הנאצית.]]
* [[קרל דניץ]] - בכיר בצבא גרמניה אשר לימים שימש כראש ה[[קריגסמרינה]].
* [[יוליוס שטרייכר]] (1921) - נאצי קנאי האחראי לשנאת יהודים ארסית בכל רחבי גרמניה עוד טרם השואה דרך פרסום העיתון [[דר שטרימר]] שעסק בעיקר בהפצת תעמולה אנטישמית.
* [[פריץ טודט]] (1922) - לימים ראש [[ארגון טודט]] ושר החימוש של גרמניה הנאצית.
* [[היינריך הימלר]] הצטרף למפלגה ב-1923 אך היה לשולי בה עד 1924 - פושע מלחמה ממארגניה הראשיים של [[השואה]].

===מתנגדים בולטים לנאציזם טרם הפוטש במרתף הבירה===
[[קובץ:Bundesarchiv Bild 183-R41953, Ernst Hanfstaengl.jpg|ממוזער|[[ארנסט הנפשטנגל]]]]
לאחר המשפטים המפוברקים על הפוטש במרתף הבירה נכלא אדולף היטלר במאסר סמלי של 9 חודשים בתנאים נוחים, בחדר מאובזר היטב עם עמדת עבודה וסמוך לחדר מזכירו [[רודולף הס]] שנכלא עימו. בתקופה זו כתב היטלר את ספרו הראשון (מתוך שניים) - [[מיין קאמפף]]. הותר לו לקבל אורחים ככל שרצה והוא המשיך להשפיע על התנהלות המפלגה בפועל, אם כי באופן מצומצם.

עוד בטרם הפוטש, המשפטים והכליאה, היו להיטלר מתנגדים רבים אשר חלקם ניסו להכשיל כבר את ניסיון הפוטש שלו, את משפטו ולהציגו כשרלטן המוליך שולל את ההמונים כבר לאחר יציאתו מן הכלא:
* [[פאול פון הינדנבורג]] - נשיא רפובליקת ויימאר. נטען כי עד מותו הסתייג מהנאציזם.
* [[גוסטב פון קאהר]] - מדינאי בווארי שהסתייג מהיטלר שתיכסס כישלון הפוטש במרתף הבירה.
* וון לוסו - ידיד וון קאר שסייע לדכא הפוטש.
* [[פריץ גרליך]] - עיתונאי רב השפעה שעשה רבות דרך העיתונות להרחיק את הציבור הגרמני מן הנאציזם, ידיד וון קאר, נרדף על ידי היטלר ונרצח ב[[ליל הסכינים הארוכות]].
* [[פרנץ פון פאפן]] - ניסה להכתיר את גרגור שטרסר לרייכסקאנצלר כדי לפלג הנאצים (גרגור שטרסר נרצח מאוחר יותר כבוגד אך השקפתו שרדה ונקראת [[שטראסריזם]].
* [[קורט פון שלייכר]] - הוכתר כ[[רייכסקאנצלר]] על ידי הינדנבורג במקום ש[[גרגור שטראסר]] יוכתר כך (כפי שהציע וון פאפאן במטרה לפלג הנאצים).
* [[ארנסט תלמאן]] – מנהיג הבולשביקים ברפובליקת ויימאר.

==אנשי מפתח במפלגה שהצטרפו לאחר [[הפוטש במרתף הבירה]] (ככלל - בין 1924 ל-1933)==
* [[יוזף גבלס]] (1924) - לימים שר התעמולה בגרמניה הנאצית, אנטישמי קנאי וראשון בקנאותו ונאמנותו להיטלר.
* [[אלברט שפר]] (מרץ 1931) - היה ארכיטקט בהכשרתו והארכיטקט האישי של היטלר, בעל תפקידים גבוהים בממשל הנאצי הנחשב לאדם קר ומניפולטיבי.
* [[ריינהרד היידריך]] (יולי 1931) - בכיר אס אס ונאצי קנאי, פושע מלחמה האחראי לרציחתם ועינויים של מיליוני יהודי ואחרים. עלו טענות כי היה ממוצא יהודי חלקי.
* [[וילהלם מונקה]] (ספטמבר 1931) - לימים בכיר בצבא הנאצי בדרגת [[בריגדפיהרר]].

==הפיכת המפלגה למוכרת היטב בכל רחבי גרמניה==
נפוץ לראות בסדרת המשפטים המפוברקים שאחרי [[הפוטש במרתף הבירה]] בהם היטלר ובכירים אחרים במפלגה הנאצית שלא היו מאד מוכרים עד אז (למעט אישים כ[[אריך לודנדורף]] שהיו מוכרים היטב) כתרחיש שהפכם למפורסמים בעיתונות וברדיו ואת תמצית האידאולוגיה שלהם למוכרת מאד, מה שנתן כר פורה להתססת העם הגרמני על פי אידאולוגיה זו לכדי שנאת יהודים ומיעוטים אחרים וכן כינון השואה ו[[מלחמת העולם השנייה]]. עם זאת, ניתן לראות גם את התבססותה כמפלגה השלטת עם מינוי היטלר כ[[קנצלר גרמניה|קנצלר]] בשנת 1933.

==השקפות על היווצרות המפלגה==
לפי [[ארנסט הנפשטנגל]] חלק ניכר מחברי המפלגה בתחילת דרכה היו גרמנים ממוצא יהודי חלקי לפחות ומהמעמד החברתי-כלכלי הנמוך, אשר היו ממורמרים על מצבם החברתי-הכלכלי ועל תבוסת גרמניה ב[[מלחמת העולם הראשונה]] ומירמורם הכולל הניע אותם לקדם את רעיונות ה DAP, ספק מתוך רצון להשתלב עוד יותר בחברה הגרמנית הכללית.

===התככים בהיווצרות המפלגה כבסיס לתאוריות נאו נאציות שונות לעתיד לבוא===
[[קובץ:Bundesarchiv Bild 119-1721, Gregor Strasser crop.jpg|ממוזער|[[גרגור שטראסר]]]]
בכירים בולטים במפלגה בתחילת דרכה היו למשל אנטון דרקסלר, קרל הרר, גוטפריד פדר, ארנסט הנפשטנגל וגרגור שטראסר. לימים ובעיקר לאחר השתלטות היטלר על המפלגהה הארבעה הראשונים דעכו ממנה וגרגור שטראסר נרצח בליל הסכינים הארוכות. המדינאי והמצביא הגרמני [[אריך לודנדורף]] היה פעיל במפלגה בתחילת דרכה אך עזב אותה לאחר כישלון [[הפוטש במרתף הבירה]] (היטלר נזהר מלנטור לו טינה).

משנותיהם האנטישמיות של שטראסר ולודנדורף שרדו לאחר הנאציזם וכיום הן משמשות קבוצות נאו נאציות שונות; משנתו של שטראסר נקראת "שטראסריזם" ומשנתו של לודנדורף התבססה בכתבי "אגודת ידע האל" ("Bund für Gotteserkenntnis") הנחשבת לארגון ניאו נאצי אזוטרי שולי אשר קיים עד היום בגרמניה (התנועה מתאפיינת בשנאת יהודים, שנאת נוצרים ושנאת בונים חופשיים).

הן שטראסר והן לודנדורף הפכו לאויבים מרים של היטלר (אם כי בניגוד לשטראסר אותו הורה היטלר לאנשיו לרצוח לאחר שטיהר מן המפלגה את תומכיו, היטלר, אשר ידע שלודנדורף מוערך מאד בעם הגרמני כמצביא וכמדינאי, נמנע מלהביע שנאה פומבית ללודנדורף ואף ערך לו הלוויה מפוארת לאחר שנפטר בעת תקופת שלטונו).

[[קובץ:Bundesarchiv Bild 183-2005-0828-525 Erich Ludendorff (cropped)(b).jpg|ממוזער|[[אריך לודנדורף]]]]

==הערות שוליים==
{{הערות שוליים}}

[[קטגוריה:נאציזם]]
6,923

עריכות

תפריט ניווט