שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,281 בתים ,  13:54, 13 בספטמבר 2018
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
המטרונית היא פרויקט של [[תחבורת אוטובוסים מהירה]] בישראל, אשר בוצע באזור חיפה והקריות. המטרונית היא אוטובוס בעל 2 קרונות שנוסע לאורך רוב הדרך ב[[נתיב תחבורה ציבורית]], כלומר נתיב נפרד בו יכולים לנסוע רק אוטובוסים ורכבי חרום. הנסיעה בנתיב התחבורה הציבורית אמור לתת לה אפשרות להתגבר על הפקקים. היותה אוטובוס עם 2 קרונות מאפשר לה להגיע לפליטת פחמן דו חמצני קטנה יותר לנוסע מאוטובוס רגיל, מה שמצדיק את יעוד הנתיבים למטרונית בלבד ולא לאוטובוסים נוספים. המטרונית פועלת לפי השיטה של [[תחבורת מעברים]], אשר פועלים בה בהרבה ערים : אוטובוסים מאספים מה שכונות מובילים את בהנוסעים לצירים מרכזיים בהם נוסעים כלי תחבורה רבי קיבולת בתדירות גבוהה. התשלום מתבצע במכשירים אוטומטיים בלבד ולכן הנוסעים עולים מכל הדלתות מה שמאפשר לנהג ולנוסעים לא לבזבז זמנן על התשלום. המרחק בין התחנות יחסית גדול, מה שמאפשר לצבור מהירות גדולה יחסית לעשות פחות עצירות ובכך מגדיל את מהירות התנועה. אחד מ 3 הקווים במטרונית - קו 1, נוסע 24 שעות ביממה ו 7 ימים בשבוע.  
+
ה'''מטרונית''' היא פרויקט של [[תחבורת אוטובוסים מהירה]] בישראל, אשר בוצע באזור חיפה והקריות החל משנת 2013. המטרונית היא אוטובוס בעל 2 קרונות שנוסע לאורך רוב הדרך ב[[נתיב תחבורה ציבורית]], כלומר נתיב נפרד בו יכולים לנסוע רק אוטובוסים ורכבי חרום. הנסיעה בנתיב התחבורה הציבורית אמור לתת לה אפשרות להתגבר על [[פקקי תנועה|פקקי התנועה]]. היותה אוטובוס עם 2 קרונות מאפשר לה להגיע ל[[גזי חממה|פליטת פחמן דו חמצני]] ו[[זיהום אוויר]] נמוכים יותר יותר ביחס לכל נוסע יחסית לאוטובוס רגיל, מה שמצדיק את יעוד הנתיבים למטרונית בלבד ולא לאוטובוסים נוספים. המטרונית פועלת לפי השיטה של [[תחבורת מעברים]], אשר פועלים בה בהרבה ערים: אוטובוסים מאספים מהשכונות מובילים את הנוסעים לצירים מרכזיים בהם נוסעים כלי תחבורה רבי קיבולת בתדירות גבוהה. התשלום מתבצע במכשירים אוטומטיים בלבד, ולכן הנוסעים עולים מכל הדלתות מה שמאפשר לנהג ולנוסעים לא לבזבז זמן על התשלום. המרחק בין התחנות יחסית גדול, מה שמאפשר לצבור מהירות גדולה יחסית לעשות פחות עצירות דבר שמגדיל את מהירות התנועה. אחד מ 3 הקווים במטרונית - קו 1, נוסע 24 שעות ביממה ו 7 ימים בשבוע.  
   −
אבל בינתיים, מימוש הרעיון לא תמיד מצליח, קודם כל בגלל 2 סיבות:
+
עם זאת בינתיים, מימוש הרעיון לא תמיד מצליח, אם בגלל התקעות בפקקים, אם בגלל מסלולים לא מספיק מוצלחים או בגלל חסמי הליכה או סיבות אחרות. 
   −
1. בחלק מהדרך אין נתיב כזה ולפעמים דווקא בחלק בו יש פקקים: לדוגמה, בדרך ביאליק ובצומת אתא - 2 המקומות היחידים בהם יש פקקים רציניים בקרית אתא.  
+
ראש העיר המכהן של חיפה, יונה יהב, תומך במטרונית ובהרחבתה. לעומת זאת מתמודדים אחרים ותושבים רבים מתנגדים למטרונית.
   −
2. היא לא תמיד עוברת דרך היעדים הפופולריים ביותר אצל תושבי הערים.
+
==מסלולי הקווים==
 +
במטרונית 3 קווים. קשה למצוא [[נתונים על תחבורה בישראל|נתונים מדויקים לגביהם]] ומקורות שונים סותרים זה את זה. {{הערה|הנתונים מהאתר של חברת 'יפה נו'ף אשר ניתנו בזמן בניית המטרונית, שונים לגבי מספר התחנות בקווים ולגבי זמן הנסיעה, מהנתונים באתר חברת "דן" והנתונים באתר חברת דן, שונים מהנתונים שהיא נתנה לדה מרקר, נכון לראשון בינואר 2017 לאחר נתינת ההעדפה ברמזורים. מכיון שחברת דן מדברת על מה שקורה בהווה ולא על נתונים משוערים כאן אנו כותבים את הנתונים המעודכנים ביותר שלה. לעומת זאת היא לא נותנת נתונים על אורך הקווים והם לקוחים מהאתר של חברת יפה נוף}}:
   −
ראש העיר המכהן של חיפה יונה יהב תומך במטרונית ובהרחבתה. לעומת זאת מתמודדים אחרים ותושבים רבים מתנגדים למטרונית.
+
'''קו 1''' - הינו הקו המרכזי, ומסלולו ממרכזית הקריות , דרך כביש 4, שד' ההסתדרות, מרכזית המפרץ, העיר התחתית של חיפה ועד מרכזית חוף הכרמל. אורך הקו: כ-25 ק"מ ולאורכו 39 תחנות.  זמן הנסיעה הוא 58 דקות, מה שאומר שמהירות הנסיעה היא כ-25 קמ"ש.
== תחילת פעילות והישגים ==
  −
המטרונית החלה לפעול בדצמבר 2013. כבר ב 2015 התברר שהיא באמת מהירה יותר מהאוטובוס הממוצע ואפילו מהרכבת הקלה בירושלים: המהירות הממוצעת של המטרוניות הגיעה ל 20-23 קמ"ש, כאשר הממוצע בתחבורה הציבורית בגוש דן עומד על 16 קמ"ש, וברכבת הקלה בירושלים על 17 קמ"ש. כמות הנסיעות במטרונית הגיע ל 30,000,000 בשנה, 85,000 ביום והיא זכתה ב'גלובוס הירוק' על היותה אמצעי תחבורה ידידותי לסביבה ולמשתמשי התחבורה הציבורית{{הערה|תמי מאור [http://www.local.co.il/document/83,83,125729.aspx המטרונית מסכמת שנה עם כ- 30,000,000 נסיעות] 01 ליוני 2015, Local}}{{הערה|אחיה ראב"ד [https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4659207,00.html מטרונית בחיפה מהירה משמעותית מאוטובוס בת"א] 19.05.2015, ויינט}}. ב 2017 בעקבות נתינת העדפה ברמזורים מהירות הנסיעה של קו 1 וגם של הקווים 2 ו 3 היכן שהם נוסעים באותו הנתיב עם קו 1, עלתה ל 25 קמ"ש{{הערה|אורן דורי [https://www.themarker.com/dynamo/1.4340163 אחרי שנים של עיכוב: נוסעי המטרונית בחיפה יזכו לעדיפות בכל הרמזורים] 09.08.2017, The Marker}}.
  −
 
  −
במטרונית 3 קווים. קשה למצוא נתונים מדויקים לגביהם. הנתונים מהאתר של חברת יפה נוף אשר נתנו בזמן בניית המטרונית שונים לגבי מספר התחנות בקווים ולגבי זמן הנסיעה, מהנתונים באתר חברת "דן" והנתונים באתר חברת דן שונים מהנתונים שהיא נתנה לדה מרקר, נכון לראשון בינואר 2017 לאחר נתינת ההעדפה ברמזורים. מכיון שחברת דן מדברת על מה שקורה בהווה ולא על נתונים משוערים כאן אנו כותבים את הנתונים המעודכנים ביותר שלה. לעומת זאת היא לא נותנת נתונים על אורך הקווים והם לקוחים מהאתר של חברת יפה נוף:
  −
 
  −
'''קו 1''' - הינו הקו המרכזי, ומסלולו ממרכזית הקריות , דרך כביש 4, שד' ההסתדרות, מרכזית המפרץ, העיר התחתית של חיפה ועד מרכזית חוף הכרמל. אורך הקו: כ-25 ק"מ ולאורכו 39 תחנות.  זמן הנסיעה הוא 58 דקות, מה שאומר שמהירות הנסיעה היא כ 25 קמ"ש.
      
'''קו 2''' - מקרית אתא למסוף בת גלים דרך כביש 4 שד' ההסתדרות, מרכזית המפרץ והעיר התחתית של חיפה. אורך הקו: כ-18 ק"מ ולאורכו 26 תחנות. זמן הנסיעה - כ 46 דקות. מה שאומר שמהירות הנסיעה הממוצעת היא כ 24 קמ"ש.
 
'''קו 2''' - מקרית אתא למסוף בת גלים דרך כביש 4 שד' ההסתדרות, מרכזית המפרץ והעיר התחתית של חיפה. אורך הקו: כ-18 ק"מ ולאורכו 26 תחנות. זמן הנסיעה - כ 46 דקות. מה שאומר שמהירות הנסיעה הממוצעת היא כ 24 קמ"ש.
שורה 21: שורה 16:  
ניתן לראות שהמרחק הממוצע בין התחנות במטרונית הוא יותר מ 500 מטר מה שמאפשר לצבור מהירות גבוהה יותר.
 
ניתן לראות שהמרחק הממוצע בין התחנות במטרונית הוא יותר מ 500 מטר מה שמאפשר לצבור מהירות גבוהה יותר.
   −
המשמעות היא שקווים 1 ו 2 במטרונית הגיעו למהירות התחבורה הציבורית באירופה{{הערה|דניאל שמיל [https://www.themarker.com/dynamo/cars/1.2427341 דו"ח הכנסת על התחבורה הציבורית: משלמים פחות, מקבלים פחות] 08.09.2014, דה מרקר}}.
+
==מהירות הנסיעה והזמן הכולל של נסיעה ==
 +
המטרונית החלה לפעול בדצמבר 2013. כבר ב 2015 התברר שהיא באמת מהירה יותר מהאוטובוס הממוצע ואפילו מ[[הרכבת הקלה בירושלים]]: המהירות הממוצעת של המטרוניות הגיעה ל 20-23 קמ"ש, כאשר הממוצע בתחבורה הציבורית בגוש דן עומד על 16 קמ"ש, וברכבת הקלה בירושלים על 17 קמ"ש.
 +
 
 +
ב-2017, בעקבות נתינת העדפה ברמזורים, מהירות הנסיעה של קו 1 וגם של הקווים 2 ו 3 היכן שהם נוסעים באותו הנתיב עם קו 1, עלתה ל 25 קמ"ש{{הערה|אורן דורי [https://www.themarker.com/dynamo/1.4340163 אחרי שנים של עיכוב: נוסעי המטרונית בחיפה יזכו לעדיפות בכל הרמזורים] 09.08.2017, The Marker}}.
 +
 
 +
המשמעות של מדידות אלה שמתאימות גם לחישוב הזמנים כפי שעולה מאורך המסלול וזמני הסיעה היא שקווים 1 ו 2 במטרונית הגיעו למהירות התחבורה הציבורית באירופה{{הערה|דניאל שמיל [https://www.themarker.com/dynamo/cars/1.2427341 דו"ח הכנסת על התחבורה הציבורית: משלמים פחות, מקבלים פחות] 08.09.2014, דה מרקר}}.  
   −
סך מספר הנסיעות באוטובוסים ב 2017 הוא 744 מיליון. מכאן שאם להחשיב את את מספר הנסיעות במטרונית כ 30 מיליון בשנה המשמעות היא ש 4% מכל הנסיעות באוטובוסים נעשו במטרונית. מכיוטן שמדובר רק ב 3 קווים מתוך מאות קווי האוטובוסים שפועלים בישראל ברור שמטרונית מעבירה מספר הגדול בעשרות מקו אוטובוסים ממוצע{{הערה|אורן דורי [https://www.themarker.com/dynamo/1.5863323 משרד התחבורה הציג זינוק בשימוש בתחבורה הציבורית – אבל המציאות בשטח שונה] 28.02.2018, דה מרקר}}. בנאומו בפאנל הסביבתי למועמדים לראשות העיר בחיפה יונה יהב אף טען שמספר הנסיעות הגיעה ל 42 מיליון בשנה ובכך ה מטרונית השיגה את הרכבת הקלה בירושלים.
+
עם זאת מדידת זמן הנסיעה במטרונית עלול להטעות. שכן מה שחשוב לנוסע בהקשר של זמן הנסיעה הוא [[זמן הנסיעה מדלת אל דלת]] כלומר כמה זמן לוקח לו להגיע מהדלת של המוצא עד לדלת של היעד. דבר זה תלוי לא רק במהירות קווי המטרונית אלא גם בתדירות הקווים, בתדירות הקווים המאספים, מהירותם, ו[[הליכתיות|מרחקי ההליכה עד לקווים המאספים]], דבר נוסף שיכול לייעל את זמן ההגעה הוא בניית [[תשתיות אופניים]] שתאפשר [[תחבורת אופניים]] אל הקווים המאספים או קווי המטרונית. באופן כללי, במרחק חיפה קיימים אלמנטים רבים של [[תכנון מוטה רכב פרטי]] (לדוגמה כבישים מהירים, פסי רכבת, מפעלים, בלוקים ארוכים) שמהווים חסמי הליכה, ואין במטרופולין חיפה כמעט שבילי אופניים.
 +
 
 +
==מספר הנוסעים במטרונית==
 +
כמות הנסיעות במטרונית הגיע ל30 מיליון נסיעות בשנה, 85,000 ביום והיא זכתה ב'גלובוס הירוק' על היותה [[תחבורה בת קיימא|אמצעי תחבורה ידידותי לסביבה]] ולמשתמשי התחבורה הציבורית{{הערה|תמי מאור [http://www.local.co.il/document/83,83,125729.aspx המטרונית מסכמת שנה עם כ- 30,000,000 נסיעות] 01 ליוני 2015, Local}}{{הערה|אחיה ראב"ד [https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4659207,00.html מטרונית בחיפה מהירה משמעותית מאוטובוס בת"א] 19.05.2015, ויינט}}.
 +
 
 +
סך מספר הנסיעות באוטובוסים ב 2017 הוא 744 מיליון. אם מספר הנסיעות במטרונית הוא  30 מיליון בשנה, המשמעות היא ש 4% מכל הנסיעות באוטובוסים נעשו במטרונית. מכיוון שמדובר רק ב 3 קווים מתוך מאות קווי האוטובוסים שפועלים בישראל ,ברור שמטרונית מעבירה מספר הגדול בעשרות מקו אוטובוסים ממוצע{{הערה|אורן דורי [https://www.themarker.com/dynamo/1.5863323 משרד התחבורה הציג זינוק בשימוש בתחבורה הציבורית – אבל המציאות בשטח שונה] 28.02.2018, דה מרקר}}. בנאומו בפאנל הסביבתי למועמדים לראשות העיר בחיפה, יונה יהב אף טען שמספר הנסיעות הגיעה ל 42 מיליון בשנה ובכך המטרונית השיגה את הרכבת הקלה בירושלים.
 +
 
 +
==בעיות של המטרונית==
 +
יש ביקורת על הצלחת המטרונית. בהעדר [[סקר פיצול נסיעות]] במרחב חיפה קשה לדעת אם הפרוייקט מצליח יותר או פחות, ואם הוא מצליח להפחית בעיות כמו [[פקקי תנועה]], [[תאונות דרכים]], [[זיהום אוויר]] הנובעים בגלל עודף שימוש ב[[מכוניות]].
 +
 
 +
ייתכנו מספר סיבות לכך שהמטרונית מצליחה פחות מהתחזיות לגביה:
 +
* בחלק מהדרך אין נתיב תחבורה ציבורית ולפעמים דווקא בחלק בו יש פקקים: לדוגמה, בדרך ביאליק ובצומת אתא - 2 המקומות היחידים בהם יש פקקים רציניים בקרית אתא.
 +
* המטרונית לא תמיד עוברת דרך היעדים הפופולריים ביותר אצל תושבי הערים. ובמיוחד קישור בין מקומות המגורים לעבודה.
 +
* קשיים הקשורים ל"בעיית המייל האחרון" - הגעה אל המטרונית וממנה ליעדים. עקב בעיות הקשורות ב[[הליכתיות]] נמוכה במרחבים ליד המטורנית וכמות אפסית של [[תשתיות אופניים]].
 +
* תמריצים כלכליים וחברתיים של התושבים לשמור על שימוש במכוניות פרטית - לדוגמה [[החזרי הוצאות רכב]] מטעם העבודה, או תפיסת בעלות על מכוניות כ[[סמל סטטוס]].
 +
* גורם נוסף יכול להיות [[תכנון מוטה רכב פרטי]] המקובל באיזור חיפה - לדוגמה ריבוי של קניונים ומרכזי קניות מחוץ למרכזי הערים - ([[פרבור|פרבור המסחר]]) - דבר שמעודד אנשים לבצע קניות במכוניות - דבר שמעודד המשך הגעה לעבודה במכונית ולאחר מכן ביצוע קניות עם המכונית במרכזי הקניות.
 +
* הרגלי תחבורה - אנשים לא תמיד משנים את השימוש שלהם באמצעי תחבורה רק בגלל שיש אופציה מהירה או זולה יותר- אלא ממשיכים להשתמש באמצעי התחבורה אליהם הם רגילים.
 +
 
 +
 
 +
==ראו גם==
 +
* [[תחבורה ציבורית בישראל]]
 +
* [[נתונים על תחבורה בישראל]]
 +
* [[תחבורת אוטובוסים מהירה]]
 +
* רקע על תכנון של תחבורה ציבורית: [[תחבורת מעברים]], [[BRT]], [[תכנון מוטה תחבורה ציבורית]], [[פיצול נסיעות]], [[הליכתיות]], [[תחבורה בת קיימא]]
    
== הערות שוליים ==
 
== הערות שוליים ==
 +
{{הערות שוליים}}
 +
 +
[[קטגוריה:תחבורה ציבורית]]
 +
[[קטגוריה:ישראל: תחבורה]]

תפריט ניווט