שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,917 בתים ,  11:21, 25 במאי 2018
יצירת דף עם התוכן "'''נלחמים בתנועה: שחר של עידן המכוניות בעיר האמריקאית''' (Fighting Traffic: The Dawn of the Motor Age in the American C..."
'''נלחמים בתנועה: שחר של עידן המכוניות בעיר האמריקאית''' (Fighting Traffic: The Dawn of the Motor Age in the American City ) הוא ספר עיון מאת פטר די נורטון (Peter D. Norton) , על המאבק על עתיד הרחובות בעיר בין הולכי רגל, חברות הרכבות וחברות המכוניות בארצות הברית בין השנים 1915 ל-1930. הספר מתאר את הדרך שבה הערים בארצות הברית עוצבו לטובת מכוניות וכן כיצד קבוצות חברתיות השפיעו על [[שינוי טכנולוגי]] נורטון הוא פרוספור להיסטוריה באוניברסטית וירג'יניה. [https://engineering.virginia.edu/faculty/peter-d-norton] הספר יצא לאור בשנת 2011 בהוצאת MIT.


לפני עידן המכונית הפרטית, השימוש ברחובות היה מגוון ומשותף - הרחובות כללו ילדים גם ששיחקו ברחוב והולכי רגל בכמות גדולות. עד שנת 1930 רוב הרחובות הפכו לדרכי מעבר עבור מכוניות, ואילו ילדים ו[[הולכי רגל]] הודרו מהמרחב , הוגבלו בצורות שונות וכונו בכיוני גנאי בשם "jaywalkers". בספר טוען נורטון שכדי להכיל מכוניות העיר האמריקאית נאצלה לא רק לבצע שינויים פיזיים ([[תכנון מוטה רכב פרטי]], [[פרבור]]) אלא גם שינוי חברתי ותרבותי - לפני שניתן לבנות מחדש את העיר עבור מכוניות פרטיות, היה צורך לבנות מחדש את הרחובות מבחינה חברתית, כמקום שאליו שייכים המכוניות. לטענתו לא מדובר בתהליך התפתחותי אבולומיוני אלא במהפכה רוויה בדם ולפעמים אלימה. נורטון מתאיר כיצד משתמשי רחוב שונים נאבקו להגדיר או להגדיר מחדש מהן המטרות של [[רחוב|רחובות]]. הוא בוחן התפתחויות בשנות המעבר הקריטיות בין 1910 לבין 1930. מתאר קמפיין רחב נגד המכוניות שתאר את המשתמשים ברכב ממונע כ"חזירי כביש" ("road hogs") או "שדי מהירות" ("speed demons") ומכוניות כ"juggernauts" או "מכוניות מוות" (death cars).

הוא מציג את נקודות המבט של כל המשתמשים - הולכי רגל, שוטרים (שהיו צריכים להפוך ל"שוטרי תנועה"), רכבות קלות, עסקים במרכז העיר, מהנדסי תנועה (שלעתים קרובות ראו את המכוניות כבעיה, לא כפתרון), ואת מקדמי הרכב. לפי נורטון הולכי רגל והורים נלחמו במונחים מוסריים, נלחמו למען [[ערך חברתי]] של "[[צדק]]". ערים ועסקים במרכז העיר ניסו לבצע [[רגולציה|הסדרה]] על התנועה הממונעת בשם הערך של "[[יעילות]]". ואילו [[תעשיית הרכב|קבוצות אינטרסים של מכוניות]], נתתנו לגיטימציה לתביעתם לרחובות באמצעות הערך של "[[חופש]]" - עמדה רטורית שיש לה משיכה רבה בארצות הברית.

==ראו גם==
* [[תעמולה]]
* [[תכנון מוטה רכב פרטי]]
* [[מרחב משותף]]

==קישורים חיצוניים==
* [https://www.amazon.com/Fighting-Traffic-American-Inside-Technology/dp/0262516128 על הספר באתר אמזון]
* [https://mitpress.mit.edu/books/fighting-traffic הספר באתר ההוצאה -MIT]

[[קטגוריה:עירוניות מתחדשת]]
[[קטגוריה:סוציולוגיה]]
[[קטגוריה:הולכי רגל]]

תפריט ניווט