שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,106 בתים ,  10:15, 7 במאי 2018
שורה 20: שורה 20:  
==גורמים מגבילים במערכות אקולוגיות==
 
==גורמים מגבילים במערכות אקולוגיות==
 
===גורמים מגבילים ביבשה===
 
===גורמים מגבילים ביבשה===
עבור מערכות יבשתיות הגורם החשוב ביותר באקלים הוא כמות המשקעים לעומת כמות האידוי של המים. תהליך הפוטוסינתזה בצמחים מחייב אותם לצרוך מים, ולכן צמחים אינם יכולים לחיות לאורך זמן בלי מים. הטמפרטורה משפיעה הן כגורם עצמאי והן כגורם מכריע בשאלה כמה מים יתאדו, ולכן ניתן לחלק את היבשה לאזורים שמתאפיינים בכמות המשקעים והטמפרטורה שיש בהם.
+
עבור [[מערכת אקולוגית|מערכות אקולוגיות]] יבשתיות הגורם החשוב ביותר באקלים הוא כמות המשקעים לעומת כמות האידוי של המים. תהליך הפוטוסינתזה בצמחים מחייב אותם לצרוך מים, ולכן צמחים אינם יכולים לחיות לאורך זמן בלי מים. הטמפרטורה משפיעה הן כגורם עצמאי והן כגורם מכריע בשאלה כמה מים יתאדו, ולכן ניתן לחלק את היבשה לאזורים שמתאפיינים בכמות המשקעים והטמפרטורה שיש בהם.
   −
הגורם המגביל המרכזי ביבשה הוא כאמור כמות המים ליחידת זמן ושטח, שבעצם מהווים חסם מרכזי בשאלה באיזה אחוז מהשנה ניתן לקיים פעילות פוטוסינתטית מלאה, שתהיה מוגבלת רק על ידי גורמים אחרים. כשיש יחס גבוה מספיק בין משקעים לאידוי עבור יחידת שטח ביבשה, בדרך כלל יצמח שם יער. כאשר יש פחות מים יצמחו שם עצים נשירים ושיחים נשירים, או עצים קטנים או ערבות עשב, צמחים אלה מתמודדים עם תנאים בהם אין מספיק מים כדי לקיים פעילות פוטוסינתטית במשך כל השנה באותה המידה. באזורים יבשים יותר, כמו אזורי הערבה המדברים בישראל, קשה לצמחים עוד יותר למצוא מים, ולכן עליהם לעסוק בפעילות פוטוסינתזה רק בחלק קצר מהשנה, ובשאר השנה הצמחים יבשים ומחכים לבוא הגשמים מחדש. במדבר, ששם אין כמעט משקעים ויש אידוי משמעותי, גדלים מעט מאוד צמחים ליד מקורות מים, או צמחים שמסוגלים להשלים מחזור חיים בצורה מהירה מאוד ואז לשוב לצורה מוגנת של זרע למשך מספר שנים.
+
הגורם המגביל המרכזי ביבשה הוא כאמור כמות המים ליחידת זמן ושטח, שבעצם מהווים חסם מרכזי בשאלה באיזה אחוז מהשנה ניתן לקיים פעילות פוטוסינתטית מלאה, שתהיה מוגבלת רק על ידי גורמים אחרים. כשיש יחס גבוה מספיק בין משקעים לאידוי עבור יחידת שטח ביבשה, בדרך כלל יצמח שם [[יער]]. כאשר יש פחות מים יצמחו שם עצים נשירים ושיחים נשירים, או עצים קטנים או ערבות עשב, צמחים אלה מתמודדים עם תנאים בהם אין מספיק מים כדי לקיים פעילות פוטוסינתטית במשך כל השנה באותה המידה. באזורים יבשים יותר, כמו אזורי הערבה המדברים בישראל, קשה לצמחים עוד יותר למצוא מים, ולכן עליהם לעסוק בפעילות פוטוסינתזה רק בחלק קצר מהשנה, ובשאר השנה הצמחים יבשים ומחכים לבוא הגשמים מחדש. ב[[מדבר]], ששם אין כמעט משקעים ויש אידוי משמעותי, גדלים מעט מאד צמחים ליד מקורות מים, או צמחים שמסוגלים להשלים מחזור חיים בצורה מהירה מאוד ואז לשוב לצורה מוגנת של זרע למשך מספר שנים.
   −
כאשר מים נמצאים בשפע ביבשה הגורם המגביל העיקרי בהם הוא כמות האור. עצים צומחים לגובה ויוצרים צל שמקשה על שאר הצמחים לגדול. לעצים יתרון תחרותי במקרה זה מול צמחים חד שנתיים נמוכים יותר. במקומות אחרים, סמוך לקטבים או ליד ראשי הרים, יכולה טמפרטורה נמוכה מידי להיות גורם מגביל. גורם מגביל א-ביוטי נוסף ביבשה הוא רמות חומציות של קרקע, נוכחות של מינרלים מפריעים או מחסור במינרלים חיוניים, וכן הרוח.
+
כאשר מים נמצאים בשפע ביבשה, הגורם המגביל העיקרי הוא כמות האור. דבר זה מתקיים לדוגמה באיזורים קרובים לקטבים שבהם יש מחסור באור בעונות מסויימות ובאופן כללי פחות [[אנרגיה סולארית|אנרגיית שמש]]. עצים צומחים לגובה ויוצרים צל שמקשה על שאר הצמחים לגדול. לעצים יתרון תחרותי במקרה זה מול צמחים חד-שנתיים נמוכים יותר. במקומות אחרים, סמוך לקטבים או ליד ראשי הרים, יכולה טמפרטורה נמוכה מידי להיות גורם מגביל. גורם מגביל א-ביוטי נוסף ביבשה הוא רמות [[קרקע חומצית|חומציות של קרקע]], נוכחות של מינרלים מפריעים או מחסור במינרלים חיוניים, וכן הרוח.
 +
 
 +
הצמחים ביבשה הם [[ייצור ראשוני|היצרנים הראשונים]] של אנרגיה וכל [[מארג המזון]] מעליהם תלוי בכמות הצמחייה באזור. לכן כמות הצמחים ביבשה וקצב גידול הצמחייה הוא הגורם המגביל העיקרי עבור כמות בעלי החיים שיש באיזור מסויים. בני אדם חיו תחת מגבלה זו במשך מאות אלפי שנים - כך שבמקומות מדבריים כמו אוסטרליה או מדבר סהרה חיו מעט אנשים. בתקופות של עודף מזון ומסחר מאסיבי במזון אנשים רבים יכולים לחיות באיזור מדברי או איזור צחיח אחר ולייבא אליו מזון מבחוץ.
    
===גורמים מגבילים בים===
 
===גורמים מגבילים בים===

תפריט ניווט