שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 98: שורה 98:     
==== התחממות עולמית ====
 
==== התחממות עולמית ====
[[התחממות עולמית]] מתייחסת להתחממות כדור הארץ כתוצאה משימוש בטכנולוגיות מעשה אדם מאז [[המאה ה-19]]. סיכונים של  
+
{{השפעות של התחממות עולמית}}
 +
[[התחממות עולמית]] מתייחסת להתחממות כדור הארץ כתוצאה משימוש בטכנולוגיות מעשה אדם מאז [[המאה ה-19]]. ההשפעות הישירות של התחממות עולמית הן [[שינויי אקלים]] - חימום של האטמוספירה ושל האוקיינוסים ושינויים בדפוסי ירידת משקעים.  שינוי זה יכול להוביל לתוצאות שונות באיזורים שונים - לדוגמה קירור של איזור בריטניה בגלל פגיעה בזרם הגולף שמביא אליה מים חמים. מתהליך זה, נובעים מגוון של תהליכים שניוניים רבים כולל [[הפשרת קרחונים]], [[עליית מפלס פני הים|עליית פני הים]], אירועי בצורת, [[השפעות חקלאיות של התחממות עולמית|השלכות על חקלאות]], [[דלדול שכבת האוזון]], עליה בתדירות ובעוצמה של אירועי מזג אוויר קיצוניים (כמו סופות או הצפות), [[התחממות עולמית ושריפות יער|שריפות יער]], [[מין פולש|מינים פולשים]], הגדלת התפוצה של מחלות, [[פליטים סביבתיים]], מלחמות ועוד. חלק מתופעות אלה מתרחשות כבר היום, אבל מדענים רבים חוששים כי אנחנו רק בתחילתו של תהליך התחממות ורוב עלייה הטמפרטורה וההשלכות הנובעות מכך יתחרשו בעתיד בעוצמה חזקה יותר. קיימות [[השפעות ההתחממות העולמית|השפעות רבות להתחממות עולמית]] ומידת השפעתן על החברה ועל הכלכלה אינה ידוע מספיק.
 +
 
 +
[[עליית מפלס פני הים|עלייה מפלס פני הים מתרחשת כבר כיום]]. העלייה משפיעה לא רק על קו החוף אלא גם על איזורי דלתא וביצות, וכן אפיקי זרימה של נהרות ואיזורים נמוכים ליד נהרות אלה, כולל ערים רבות שבנויות ליד נהרות. עליית מי הים גורמת לנזקים גדולים ועלולה להביא לנזקים גדולים יותר בעתיד. הנזקים כוללים: הצפת שטחים במי ים, שיטפונות גדולים יותר בשטחים הסמוכים, פגיעה במערכות אקולוגיות, פגיעה בחקלאות, פליטים סביבתיים והמלחת מי תהום. חלק משמעותי מהנזק עלול להיות פגיעה בערי חוף (כמו ניו יורק) או ערים על נהרות (כמו פאריס, לונדון, אלכסנדריה). נזק נוסף עלול להיות החרפה של בעיות חקלאות ומים. שני הדברים הללו עלולים לגרור בעיות של פליטים , עוני ומלחמות. ההשפעה הקיימת היום כוללת מדנות שונות כולל ארצות הברית, סין, בנגלדש, ויאטנם, איטליה ועוד.
 +
 
 +
[[שינוי אקלים וחקלאות|התחממות עולמית נחשבת ל"מכפיל סיכונים" עבור החקלאות]], כלומר מחזקת סיכונים שונים שעלולים לפגוע בתפוקה החקלאית ובכמות המזון בעולם. [http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf] ההשפעות העיקריות של התחממות עולמית על החקלאות הם: פגיעה בבריאות הצמחים, הגברת בעיות מזיקים, והקטנה של[[משבר המים העולמי|מאגרי מים]], שינוי בדפוס ירידת משקעים מגביר את משבר המים עוד. הגדלת תדירות של אירועי מזג האוויר קיצוניים (בצורות, סופות, הצפות), ריכוזים גבוהים יותר של [[פחמן דו חמצני]] באטמוספירה עשויים  במשך תקופה מוגבלת,  לגרום לדישון פחמן "טבעי" ולכן לשפר את [[פריון חקלאי|הפריון החקלאי]].  טמפרטורות גבוהות יותר הולכות יחד עם ריכוזי [[אוזון בגובה הקרקע|אוזון]] גבוהים יותר דבר שמזיק לצמחים. דוח של ה-[[IPCC]] טוען כי בעוד שצמחים אוהבים פחמן דו חמצני הם פחות אוהבים גלי חום, בצורות והצפות. חקלאים יכולים לבצע התאמות שונות (לדוגמה לעבור מ[[חיטה]] ל[[תירס]]) אבל יש גבול להתאמות האלה. רוב המחקרים שנעשו בתחום חוזים כי התחממות עולמית תוביל לממוצע של ירידה ביבולים החקלאיים החל משנת 2030. [http://www.skepticalscience.com/print.php?n=2477][http://ipcc-wg2.gov/AR5/images/uploads/WG2AR5_SPM_FINAL.pdf]
 +
 
 +
השפעות שונות של התחממות עולמית, עלולות ליצור [[השפעה סינרגטית]] שעוצמתה חזקה יותר, דבר שיכול להתרחש השפעה סינגרית עם תהליכים נוספים כמו [[גידול אוכלוסין]] או [[משבר המים העולמי]]. השפעה זו עלולה להיות חזקה יותר במדינות עניות או במדינות עם מתיחות חברתית פוליטית. דוגמה להשפעה סינרגטית של מספר גורמים ניתן לראות ב[[רקע סביבתי חברתי למלחמת האזרחים בסוריה|מלחמת האזרחים בסוריה]]. דוגמאות נוספות להשפעות סינרגטיות ניתן לראות בספר [[התמוטטות]] לדוגמה בהכחדת [[ההתיישבות הנורווגית בגרינלנד]].
    
==== אוכלוסיית העולם ומשבר חקלאי ====
 
==== אוכלוסיית העולם ומשבר חקלאי ====

תפריט ניווט