שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''מדע ההיסטוריה של האדם''', היא גישה לחקר ההיסטוריה של [[בני אדם|האדם]] כאל תחום שצריך להשתייך לתחום מדעי, הדומה למדעים היסטוריים כמו [[אקולוגיה אבולוציונית]] , חקר הדינוזאורים או אסטרונומיה, זאת בניגוד לגישה השלטת כיום אשר מתייחסת אל ההיסטוריה כאל תחום במדעי החברה או כאל "עובדה ועוד עובדה ועוד עובדה" , נציג בולט של גישה זו הוא הביולוג [[ג'ארד דיימונד]] אשר מציג אותה בפרק האחרון של [[רובים חיידקים ופלדה]] "עתיד מדע ההיסטוריה של האדם". גישה זו מאפיינת כיום את הזרם המתהווה של [[היסטוריה סביבתית]].  
+
'''מדע ההיסטוריה של האדם''', היא גישה לחקר ההיסטוריה של [[בני אדם|האדם]] כאל תחום שצריך להשתייך לתחום מדעי, הדומה למדעים היסטוריים כמו [[אקולוגיה אבולוציונית]], חקר הדינוזאורים או אסטרונומיה, זאת בניגוד לגישה השלטת כיום אשר מתייחסת אל ההיסטוריה כאל תחום במדעי החברה או כאל "עובדה ועוד עובדה ועוד עובדה", נציג בולט של גישה זו הוא הביולוג [[ג'ארד דיימונד]] אשר מציג אותה בפרק האחרון של [[רובים חיידקים ופלדה]] "עתיד מדע ההיסטוריה של האדם". גישה זו מאפיינת כיום את הזרם המתהווה של [[היסטוריה סביבתית]].  
    
[[תמונה:רובים,חיידקים ופלדה.jpg|left|thumb|200px|כריכת הספר [[רובים חיידקים ופלדה]]. בנוסף לספר זה ניתן להצביע על ספרים נוספים כמו [[התמוטטות (ספר)|התמוטטות]] ו[[קיצור תולדות האנושות]] שנכתבו בגישה דומה]]
 
[[תמונה:רובים,חיידקים ופלדה.jpg|left|thumb|200px|כריכת הספר [[רובים חיידקים ופלדה]]. בנוסף לספר זה ניתן להצביע על ספרים נוספים כמו [[התמוטטות (ספר)|התמוטטות]] ו[[קיצור תולדות האנושות]] שנכתבו בגישה דומה]]
דיימונד מעיד כי הוא מודע לבעיות הרבות שיש בגישה זו, כמו המורכבות הגדולה שיש בהיסטוריה האנושית, ותפקידם של יחידים גדולים (כמו בודהה, ישו, היטלר, אלכסנדר מוקדון ואחרים), אולם טוען שבטווחי זמן ארוכים יותר יש השפעה זניחה של אנשים גדולים, וכי יש גורמים רבים שאינם מושפעים מגורמים אלה - גורמים ו[[תהליכים]] גאוגרפיים ואקולוגיים שמודגמים בספרו. הוא מציין גם שיש שאלות רבות פתוחות, ושתפקידם של גורמים תרבותיים (כמו השפעת התרבות ההודית של חלוקה לכתות והשפעת התרבות הקונפוציונית על התפתחותה של סין) צריכות להלקח בחשבון - לאחר שנלקחות בחשבון ההשפעות האקולוגיות והגאולוגיות היסודיות וארוכות הטווח יותר.
+
דיימונד מעיד כי הוא מודע לבעיות הרבות שיש בגישה זו, כמו המורכבות הגדולה שיש בהיסטוריה האנושית, ותפקידם של יחידים גדולים (כמו בודהה, ישו, היטלר, אלכסנדר מוקדון ואחרים), אולם טוען שבטווחי זמן ארוכים יותר יש השפעה זניחה של אנשים גדולים, וכי יש גורמים רבים שאינם מושפעים מגורמים אלה - גורמים ו[[תהליכים]] גאוגרפיים ואקולוגיים שמודגמים בספרו. הוא מציין גם שיש שאלות רבות פתוחות, ושתפקידם של גורמים תרבותיים (כמו השפעת התרבות ההודית של חלוקה לכתות והשפעת התרבות הקונפוציונית על התפתחותה של סין) צריכות להילקח בחשבון - לאחר שנלקחות בחשבון ההשפעות האקולוגיות והגאולוגיות היסודיות וארוכות הטווח יותר.
    
דיימונד דן בקצרה בפרק זה בהבדלים בתוך אירואסיה עצמה, ומציין כי תחום זה דורש מחקר נוסף שלא מופיע בספר. ההסבר מדוע ארצות הסהר הפורה ירדו ולא החזיקו בבכורתן, מוסבר על ידי [[הרס אקולוגי]] שנגרם בגלל [[חקלאות אינטנסיבית|החקלאות האינטנסיבית]] באיזורים אלה שהפך אותם מאיזורים פוריים למדבר. הרס כזה לא התרחש באירופה ובסין בגלל דפוסי ירידת גשמים אחרים.
 
דיימונד דן בקצרה בפרק זה בהבדלים בתוך אירואסיה עצמה, ומציין כי תחום זה דורש מחקר נוסף שלא מופיע בספר. ההסבר מדוע ארצות הסהר הפורה ירדו ולא החזיקו בבכורתן, מוסבר על ידי [[הרס אקולוגי]] שנגרם בגלל [[חקלאות אינטנסיבית|החקלאות האינטנסיבית]] באיזורים אלה שהפך אותם מאיזורים פוריים למדבר. הרס כזה לא התרחש באירופה ובסין בגלל דפוסי ירידת גשמים אחרים.
שורה 10: שורה 10:  
ספרים נוספים של דיימונד, כמו [[התמוטטות]], מרחיבים את הגישה של היסטוריה אנושית כמדע, על ידי התבוננות בחברות שונות ביתר פירוט סביב שאלות אחרות.  
 
ספרים נוספים של דיימונד, כמו [[התמוטטות]], מרחיבים את הגישה של היסטוריה אנושית כמדע, על ידי התבוננות בחברות שונות ביתר פירוט סביב שאלות אחרות.  
   −
לאחרונה היה דיימונד עורך-שותף בספר "[[ניסויי היסטוריה טבעיים]]" (Natural Experiments of History ), אסופת מאמרים הממחישים את הגישה המולטי-דיספלינרית וההשוואתית למחקר ההיסטורי שאותה הוא מקדם.  
+
לאחרונה היה דיימונד עורך-שותף בספר "[[ניסויי היסטוריה טבעיים]]" (Natural Experiments of History), אסופת מאמרים הממחישים את הגישה המולטי-דיספלינרית וההשוואתית למחקר ההיסטורי שאותה הוא מקדם.  
    
==פרה היסטוריה מול היסטוריה==
 
==פרה היסטוריה מול היסטוריה==
 
[[קובץ:כריכת קיצור תולדות האנושות.jpg|ממוזער|200px|כריכת הספר "קיצור תולדות האנושות"]]
 
[[קובץ:כריכת קיצור תולדות האנושות.jpg|ממוזער|200px|כריכת הספר "קיצור תולדות האנושות"]]
לגישה זו של ראיית ההיסטוריה כחלק שמתבסס על מדעים, שותף גם פרופ' [[יובל נח הררי]], בספרו [[קיצור תולדות האנושות]]. הררי טוען שהיסטוריה היא חלק מרצף של ענפי מדע שחוקרים חומר ואנרגיה ברמה עולה של [[מורכבות]]. פיזיקה בודקת אינטראקציות של חומר ואנרגיה שנוצרו לפני 14 מיליארד שניםב במפץ הגדול, כימיה בודקת קשרי גומלין והתפתחות בין אטומים ומולקולות שהחלו להיווצר 300 אלף שנים לאחר המפץ הגדול. לפני 3.8 מיליארד שנים החלו להיווצר מבנים מורכבים בהרבה וכך נוצרו יצורים חיים שאותם חוקרת הביולוגיה. הררי טוען שלפני 70,000 שנה החלו חלק מהיצורים הביולוגים, [[הומו-סאפינס]], להשתמש בשפה מורכבת וכך נוצרו [[מערכות מורכבות|קשרים מורכבים]] יותר שנקראים [[תרבות]] ואותם חוקרת ההיסטוריה.  
+
לגישה זו של ראיית ההיסטוריה כחלק שמתבסס על מדעים, שותף גם פרופ' [[יובל נח הררי]], בספרו [[קיצור תולדות האנושות]]. הררי טוען שהיסטוריה היא חלק מרצף של ענפי מדע שחוקרים חומר ואנרגיה ברמה עולה של [[מורכבות]]. פיזיקה בודקת אינטראקציות של חומר ואנרגיה שנוצרו לפני 14 מיליארד שנים במפץ הגדול, כימיה בודקת קשרי גומלין והתפתחות בין אטומים ומולקולות שהחלו להיווצר 300 אלף שנים לאחר המפץ הגדול. לפני 3.8 מיליארד שנים החלו להיווצר מבנים מורכבים בהרבה וכך נוצרו יצורים חיים שאותם חוקרת הביולוגיה. הררי טוען שלפני 70,000 שנה החלו חלק מהיצורים הביולוגים, [[הומו-סאפינס]], להשתמש בשפה מורכבת וכך נוצרו [[מערכות מורכבות|קשרים מורכבים]] יותר שנקראים [[תרבות]] ואותם חוקרת ההיסטוריה.  
   −
הררי טוען שההבחנה המסורתית בין היסטוריה לבין פרה-היסטוריה היא בעייתית משום שהיא מניחה שקיים כביכול מחסום בין ה[[ביולוגיה]] (שחוקרת את הפרה-היסטוריה) לבין ההיסטוריה שהתפתחה כחלק ממדעי החברה והרוח, וכי הנחה זו מתבררת עם הזמן כבלתי-מתאימה ומפריעה יותר ויותר. לפי הררי, עד לפני 70,000 שנים, בטרם [[המהפכה הלשונית]], לא נבדל המין הומו-סאפינס משאר מיני האדם או משאר מיני החיות בצורה מיוחדת. מיני האדם היו חיה ככל החיות, ולא היתה להם השפעה מיוחדת על [[המערכת האקולוגית]]. די בכלים ביולוגים כדי להבין 100% מהתנהגות האדם עד לנקודה זו.  
+
הררי טוען שההבחנה המסורתית בין היסטוריה לבין פרה-היסטוריה היא בעייתית משום שהיא מניחה שקיים כביכול מחסום בין ה[[ביולוגיה]] (שחוקרת את הפרה-היסטוריה) לבין ההיסטוריה שהתפתחה כחלק ממדעי החברה והרוח, וכי הנחה זו מתבררת עם הזמן כבלתי-מתאימה ומפריעה יותר ויותר. לפי הררי, עד לפני 70,000 שנים, בטרם [[המהפכה הלשונית]], לא נבדל המין הומו-סאפינס משאר מיני האדם או משאר מיני החיות בצורה מיוחדת. מיני האדם היו חיה ככל החיות, ולא הייתה להם השפעה מיוחדת על [[המערכת האקולוגית]]. די בכלים ביולוגים כדי להבין 100% מהתנהגות האדם עד לנקודה זו.  
   −
מתקופת '''[[המהפכה הלשונית]]''' והלאה, יש מספר הבדלים בין התנהגות בני ההומו-סאפינס לשאר בעלי החיים בגלל שמתחילה [[אבולוציה תרבותית]] במקביל ל[[אבולוציה ביולוגית|אבולוציה הביולוגית]]. השפה העשירה של ההומו-סאפינס מעניקה לו יכולת טובה יותר לתאר את עולם הטבע, וכן מעניקה לו יכולת לרחל על שאר חברי הקבוצה -דבר שמאפשר להגיע לשיתופי פעולה בקבוצות של כ-150 פרטים וזהו דבר שבעלי חיים חברתיים אחרים מתקשים לבצע. יותר מכך, השפה המורכבת מאפשרת להגיע לשיתופי פעולה בין מאות, אלפי ומליוני בני אדם על ידי יצירת [[מיתוס|מיתוסים]], או "מציאות מדומיינת" במושגים משותפים כמו אלים, מדינות, [[כסף]], תאגידים וכו'. נוסף ליכולת לשתף פעולה בקבוצה גדולה, המיתוסים מאפשרים גם שינוי תרבותי שהוא מהיר יותר, גמיש יותר ומכוון יותר, יחסית להסדרים חברתיים מבוססי גנטיקה שיש אצל שאר החיות.  
+
מתקופת '''[[המהפכה הלשונית]]''' והלאה, יש מספר הבדלים בין התנהגות בני ההומו-סאפינס לשאר בעלי החיים בגלל שמתחילה [[אבולוציה תרבותית]] במקביל ל[[אבולוציה ביולוגית|אבולוציה הביולוגית]]. השפה העשירה של ההומו-סאפינס מעניקה לו יכולת טובה יותר לתאר את עולם הטבע, וכן מעניקה לו יכולת לרחל על שאר חברי הקבוצה -דבר שמאפשר להגיע לשיתופי פעולה בקבוצות של כ-150 פרטים וזהו דבר שבעלי חיים חברתיים אחרים מתקשים לבצע. יותר מכך, השפה המורכבת מאפשרת להגיע לשיתופי פעולה בין מאות, אלפי ומיליוני בני אדם על ידי יצירת [[מיתוס|מיתוסים]], או "מציאות מדומיינת" במושגים משותפים כמו אלים, מדינות, [[כסף]], תאגידים וכו'. נוסף ליכולת לשתף פעולה בקבוצה גדולה, המיתוסים מאפשרים גם שינוי תרבותי שהוא מהיר יותר, גמיש יותר ומכוון יותר, יחסית להסדרים חברתיים מבוססי גנטיקה שיש אצל שאר החיות.  
   −
[[מוסד חברתי|המוסדות החברתיים]] מאפשרים ליצור אנומליות ביולוגיות. לדוגמה חברות שבהן הזכרים ששייכים לאליטה החברתית נתונים להסדר חברתי שבו הרבייה שלהם אסורה לגמרי או מוגבלת. דוגמאות לכך כוללות את הכנסייה הקתולית שבה אסור לבישופים ולאפיפיורים לשאת נשים ולהוליד ילדים, את הנזירים הבודהיסטים, הסריסים באימפריה הבינזטית, הסריסים באימיפריה הסינית ובמידה מוגבלת גם את ראשי הממלוכים שלא הולידו ילדים עד גיל מסויים. בקרב חיות חברתיות אחרות בטבע כמו בקרב פילים, אריות, קופים, אריות ים וכו' המקובל הוא שדווקא הזכרים השליטים - זכרי אלפא - הם אלו שמתרבים יותר. הדרך שבה התרבויות האלה המשיכו להתקיים היא על ידי המשכיות של המיתוס שמחזיק אותן. כלומר הורשה של התרבות שמאפשרת את קיומה של האליטה במקום על ידי הורשה של גנים ישירה (להבדיל ממלכים לדוגמה).  
+
[[מוסד חברתי|המוסדות החברתיים]] מאפשרים ליצור אנומליות ביולוגיות. לדוגמה חברות שבהן הזכרים ששייכים לאליטה החברתית נתונים להסדר חברתי שבו הרבייה שלהם אסורה לגמרי או מוגבלת. דוגמאות לכך כוללות את הכנסייה הקתולית שבה אסור לבישופים ולאפיפיורים לשאת נשים ולהוליד ילדים, את הנזירים הבודהיסטים, הסריסים באימפריה הביזנטית, הסריסים באימפריה הסינית ובמידה מוגבלת גם את ראשי הממלוכים שלא הולידו ילדים עד גיל מסויים. בקרב חיות חברתיות אחרות בטבע כמו בקרב פילים, אריות, קופים, אריות ים וכו' המקובל הוא שדווקא הזכרים השליטים - זכרי אלפא - הם אלו שמתרבים יותר. הדרך שבה התרבויות האלה המשיכו להתקיים היא על ידי המשכיות של המיתוס שמחזיק אותן. כלומר הורשה של התרבות שמאפשרת את קיומה של האליטה במקום על ידי הורשה של גנים ישירה (להבדיל ממלכים לדוגמה).  
    
על פי הררי, מי שמנסה להשתמש רק בביולוגיה כדי לנתח את ההיסטוריה דומה למי שהולך לתחרות טניס, חוזר כשבידיו שרטוט מדויק של גבולות המגרש, וטוען ש"כל מה שהתרחש במשחק, התרחש בתוך הגבולות האלה". זה מדוייק לחלוטין, אבל זה לא מאד מעניין. לטענתו יש צורך בהוספת התאוריות של ההיסטוריה כדי להגיע להבנה טובה ומעניינת יותר של ההיסטוריה מאז המהפכה הלשונית. עם זאת, זו תהיה טעות להניח שתפקידה של הביולוגיה נגמר מרגע שהתרבות מופיעה. כשם שביולוגים צריכים להכיר את הפיזיקה והכימיה שעליהם מבוססת הביולוגיה, כך הביולוגיה ממשיכה לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות האדם ובהבנה שלנו אותו.  
 
על פי הררי, מי שמנסה להשתמש רק בביולוגיה כדי לנתח את ההיסטוריה דומה למי שהולך לתחרות טניס, חוזר כשבידיו שרטוט מדויק של גבולות המגרש, וטוען ש"כל מה שהתרחש במשחק, התרחש בתוך הגבולות האלה". זה מדוייק לחלוטין, אבל זה לא מאד מעניין. לטענתו יש צורך בהוספת התאוריות של ההיסטוריה כדי להגיע להבנה טובה ומעניינת יותר של ההיסטוריה מאז המהפכה הלשונית. עם זאת, זו תהיה טעות להניח שתפקידה של הביולוגיה נגמר מרגע שהתרבות מופיעה. כשם שביולוגים צריכים להכיר את הפיזיקה והכימיה שעליהם מבוססת הביולוגיה, כך הביולוגיה ממשיכה לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות האדם ובהבנה שלנו אותו.  
שורה 31: שורה 31:  
* [[קיצור תולדות האנושות]]
 
* [[קיצור תולדות האנושות]]
 
* [[התמוטטות]]
 
* [[התמוטטות]]
   
* [[קונסיילנס]]
 
* [[קונסיילנס]]
 
* [[שתי התרבויות]]
 
* [[שתי התרבויות]]
שורה 38: שורה 37:     
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
* [http://university.qwerty.org.il/?p=486 היסטוריה עולמית] ד"ר יובל הררי. אוניברסיטה מצולמת. 13/02/2011, מתוך תכנית "אבני פינה"  
+
* [http://university.qwerty.org.il/?p=486 היסטוריה עולמית] ד"ר יובל הררי. אוניברסיטה מצולמת. 13.02.2011, מתוך תכנית "אבני פינה"  
    
[[קטגוריה:היסטוריה סביבתית]]
 
[[קטגוריה:היסטוריה סביבתית]]

תפריט ניווט