שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 21 בתים ,  00:00, 15 בפברואר 2018
מ
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''אמרגיה''' (Emergy), לפי [[האווארד ת. אודום|האווארד אודום]], היא סך כל [[אקסרגיה|האנרגיה הזמינה]] מצורה מסויימת, שבה השתמשו באופן ישיר או עקיף בעבודה של הכנת מוצר או שרות.  
+
'''אמרגיה''' (באנגלית: '''Emergy'''), לפי [[האווארד ת. אודום|האווארד אודום]], היא סך כל [[אקסרגיה|האנרגיה הזמינה]] מצורה מסויימת, שבה השתמשו באופן ישיר או עקיף בעבודה של הכנת מוצר או שרות.  
   −
'''אמרגיה סולארית''' היא סוג של צורת אמרגיה, ומשתמשים בה לעיתים קרובות. זו היא סך כל האנרגיה הסולארית שבעקיפין או במישרין איפשרה את הכנתו או יצירתו של דבר מה. באופן דומה, אפשר לדוגמה לדבר על כמות אמרגיית הפחם שמאפשרת ייצור של תחנת כוח - בהנחה שניתן להביא למכנה משותף גם את התשומות האחרות (כמו כוח אדם) למונחים של אנרגיית פחם. כדי להימנע מהבלבול בין אנרגיה שנוצרה לבין אנרגיה שהשתמשו בה כדי לייצר אנרגיה זו, יחידות אמרגיה נקראות אמקלוריות (emcalories) או אמג'אולים (emjoules).  
+
'''אמרגיה סולארית''' היא סוג של צורת אמרגיה, ומשתמשים בה לעיתים קרובות. זו היא סך כל האנרגיה הסולארית שבעקיפין או במישרין איפשרה את הכנתו או יצירתו של דבר מה. באופן דומה, אפשר לדוגמה לדבר על כמות אמרגיית הפחם שמאפשרת ייצור של תחנת כוח - בהנחה שניתן להביא למכנה משותף גם את התשומות האחרות (כמו כוח אדם) למונחים של אנרגיית פחם. כדי להימנע מהבלבול בין אנרגיה שנוצרה לבין אנרגיה שהשתמשו בה כדי לייצר אנרגיה זו, יחידות אמרגיה נקראות אמקלוריות (Emcalories) או אמג'אולים (Emjoules).  
   −
קלוריות אנרגיה ממקורות שונים אינן זהות בתרומה שלהן לעבודה מועילה. אודום טוען כי נדרש כ-1000 קילו-קלוריות של אור שמש כדי ליצור קילו-קלוריות של חומר אורגני, כ-40,000 קילו-קלוריות של אור שמש כדי לקבל קילו-קלוריות של [[פחם]], 170,000 קילו-קלוריות סולאריות לקבלת קילו קלוריות של [[אנרגיה סולארית|חשמל]], ו-10 מיליון קילו קלוריות ומעלה כדי לתמוך בשרות אנושי בן קילו-קלוריות.  
+
קלוריות אנרגיה ממקורות שונים אינן זהות בתרומה שלהן לעבודה מועילה. אודום טוען כי נדרש כ-1,000 קילו-קלוריות של אור שמש כדי ליצור קילו-קלוריות של חומר אורגני, כ-40,000 קילו-קלוריות של אור שמש כדי לקבל קילו-קלוריות של [[פחם]], 170,000 קילו-קלוריות סולאריות לקבלת קילו קלוריות של [[אנרגיה סולארית|חשמל]], ו-10 מיליון קילו קלוריות ומעלה כדי לתמוך בשרות אנושי בן קילו-קלוריות.  
    
'''המרתיות''' היא כמות האמרגיה מצורה אחת, שיש צורך להמיר כדי לקבל יחידה אחת של אנרגיה מסוג אחר.  לדוגמה, המרתיות סולארית היא כמות האמרגיה הסולארית פר יחידת אנרגיה. והיחידות שלה הן אמג'אולים סולאריים פר ג'אול.  
 
'''המרתיות''' היא כמות האמרגיה מצורה אחת, שיש צורך להמיר כדי לקבל יחידה אחת של אנרגיה מסוג אחר.  לדוגמה, המרתיות סולארית היא כמות האמרגיה הסולארית פר יחידת אנרגיה. והיחידות שלה הן אמג'אולים סולאריים פר ג'אול.  
שורה 41: שורה 41:     
==המרתיות: הרציונליזציה של איכות==
 
==המרתיות: הרציונליזציה של איכות==
כמו מושג האמרגיה, המושג של '''המרתיות''' (transformity) הוכנס לראשונה על ידי ד.מ. סינסמן (D.M.Scienceman) בשיתוף פעולה עם [[האווראד ת. אודום]]. ב-1987,  סינסמן הציע שהביטויים "[[איכות אנרגיה]]",  "פקטור איכות אנרגיה" ו"יחס המרת אנרגיה", שאודום השתמש בהם, יוחלפו על ידי המילה "המרתיות" (עמוד 261). גישה זו נועדה לפתור סוגייה ארוכה הנוגעת ליחס בין תופעה איכותית לתופעה כמותית שבדרך כלל נמצא תחת אנליזה של המדעים הפיזיקליים, שבותרם הינם סינתזה של של רציונאליזם עם [[פנומנולוגיה]]. כלומר, הם מכוונים לכמת איכויות.  
+
כמו מושג האמרגיה, המושג של '''המרתיות''' (transformity) הוכנס לראשונה על ידי ד.מ. סינסמן (D.M.Scienceman) בשיתוף פעולה עם [[האווראד ת. אודום]]. ב-1987,  סינסמן הציע שהביטויים "[[איכות אנרגיה]]",  "פקטור איכות אנרגיה" ו"יחס המרת אנרגיה", שאודום השתמש בהם, יוחלפו על ידי המילה "המרתיות" (עמוד 261). גישה זו נועדה לפתור סוגייה ארוכה הנוגעת ליחס בין תופעה איכותית לתופעה כמותית שבדרך כלל נמצא תחת אנליזה של המדעים הפיזיקליים, שבותרם הינם סינתזה של של רציונליזם עם [[פנומנולוגיה]]. כלומר, הם מכוונים לכמת איכויות.  
    
===הגדרת המרתיות במילים===
 
===הגדרת המרתיות במילים===

תפריט ניווט