שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
'''גבולות מקיימים לתפוקה של חומר ואנרגיה''' הם חוקים שהוגדרו על ידי הכלכלן [[הרמן דיילי]] לשם מענה על השאלה מהו הגבול של קצב ניצול של משאב באופן מקיים. דיילי מבחין בין 3 סוגים של משאבים:

==גבולות עבור משאבים מתחדשים==
עבור משאבים מתחדשים כמו אדמה, מים, יערות, דגים - גבול השימוש המקיים לא יכול לעבור את קצב ההתחדשות של המשאב.

לדוגמה דיג דגים הינו לא מקיים אם הוא מתבצע בקצב גדול יותר מאשר קצב הריבוי של אוכלוסיה הדגים שנותרה.

==גבולות עבור משאבים לא מתחדשים==
עבור משאבים לא מתחדשים כמו דלקים מחצביים, עופרות מתכת, או מי תהום עמוקים - הקצב השימוש המקיים לא יכול להיות גדול יותר מאשר הקצב של משאב מתחדש, כאשר משתמשים בו באופן מקיים, יכול להוות תחליף עבור משאב זה.

לדוגמה - מאגר נפט יהיה בשימוש מקיים אם בחלק מהרווח ממנו יושקע באופן סיסתמטי בנטיעת עצים, חוות טורבינות רוח ותאים פוטווולטרים כך שכאשר הדלק יגמר, יתקיים עדיין זרם זהה של אנרגיה מתחדשת.

==גבולות עבור מזהמים==
הגבול המקיים של קצב הפליטות של מזהם אינו יכול להיות גדול יותר מאשר הקצב שבו ניתן למחזר מזהם זה או שהוא יכול להקלט בבטחה בכיור שלו.

לדוגמה ביוב יכול להיות מוזרם באופן מקיים לתוך נחל, אגם או אקוויפר בקצב שאינו גדול יותר מאשר הקצב בו בקטריות ואורגניזמים אחרים יכולים לקלוט את חומרי התזונה שבו, מבלי שהם עצמם יהפכו למפגע שיערער את היצבות של המערכת האקולוגית המימית הנדונה.

==הערות==
* הגבולות של דיילי הם גבולות אופטימיים (תנאי הכרחי אך לא מספיק) לקיימות, זאת היות והם לא מתחשבים בדברים כמו השפעות מערכתיות - רמת העומס המוטל על מערכת על ידי משתנה אחד משפיעה על היכולת שלה לתפקד ולטפל במחזור או בחידוש של משאבים אחרים. אם זאת אלו גבולות ברורים למדי להגדרה ולהבנה.
* בפרק השלישי של הספר [גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)|גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה] מאמצים המחברים את ההגדרות של דיילי, ומנסים לבדוק עד כמה המין האנושי מצליח לעמוד בגבולות הקיימות על פי הגדרות אלה.
* באופן תאורטי ניתן לדבר על מעבר זמני של הגבולות האלה לשם פיתוח טכנולוגיות שיאפשרו לאחר מכן גידול מהיר יותר של התחדשות המשאב (לדוגמה - שאיבת נפט באופן לא מקיים כדי לפתח כור היתוך ניסיוני). דבר זה הינו תאורטי מאוד, ובדרך כלל ידרשו משאבים גדולים של אנרגיה וארגון כדי לפצות על ה"גרעון" שנוצר ביכולת ההתחדשות - אם דבר זה הינו אפשרי בכלל.

[[קטגוריה:קיימות]]
[[קטגוריה:כלכלה אקולוגית]]

תפריט ניווט